Doğru Yürüyüş Kilo Verdirir

- 19:35
Her sabah ve akşamüzeri yaz mevsiminin getirdiği güzel havadan faydalanarak, insanların parklarda, uygun yollarda ve yürüyüş parkurlarında yürüyüş yaptıklarına tanık oluyoruz. Ancak görüyorum ki bir çok insan temposuz, rastgele, ritimsiz bir şekilde yürüyor. Peki doğru yürüyüş nasıl olmalıdır?
Halbuki kurallarına uygun, tempolu ve düzenli yapılacak günlük yürüyüş zihni rahatlatır, vücuda enerji verir, kalori yakılmasını sağlayarak kilo kaybını sağlar. Doğru yürüyüş yöntemiyle, vücudun her kasını çalıştırarak yapılan yürüyüşler vücutta kas oluşumunu da sağlar. Doğru yürüyüş temposunda vücut uzuvlarının nasıl hareket etmesi gerektiğini yazının devamında bulabilirsiniz.

Omuzlar yürüyüş boyunca rahat olmalıdır. Asla kasılmamalı aşağıya doğru bırakılmalıdır. Yürüyüş boyunca omuzlar en rahat nasıl hissediyorsanız öyle durmalıdır. Omuzlarınızı kasmak hata olacaktır.

Kollar doğru bir yürüyüş için çok önemlidir. Birbiriyle uyumlu halde ileri geri hareket ettirin. Dirseklerinizi kırmayarak kollarınızı düz bir şeklide sallayın. Kollar ve ayaklar arasında uyum olmasına dikkat edin.

Elleri tamamen açık bırakmak ta sert bir şekilde sıkmakta yanlış olacaktır. Ellerinizi rahat ettiğiniz bir pozisyonda hafif kapalı tutabilirsiniz.

Kalçalar çok önemlidir. Kalçalarınızı çalıştırmanız attığınız adımların sıklığı ve uzunluğuyla ilgilidir. Uzun adımlar atarak kalça kaslarınızın gerilmesini ve çalışmasını sağlayın.

Boynunuzun yürüyüş sırasında dik durmasına dikkat edin. Bu şekilde duruşunuz düzgün olacak ve omuriliğiniz güçlenecektir. Başın da dik durarak ileri bakması gerekir.

Doğru yürüyüşte sizlere aşırı yük binmemesine dikkat etmeliyiz. Dizlerin aşırı yüklenmesi sonucu, sakatlanmaya bile yol açabilir. Adımlarımızı yumuşak atar ve yürümek için uygun zeminleri tercih edersek bu riski önlemiş oluruz.
yürüyüş ile kilo verme

Yürürken Kaç Kalori Harcarız?

60 dakika boyunca doğru bir yürüyüş sonucunda 336 kalori harcarız. Bu değer yaklaşık bir öğünde aldığımız kalorilere eş değerdir. Daha sağlıklı kilo vermek için her gün yürüyün.
→  Diğer aktiviteler için yakılan kalori hesaplama uygulamasını kullanabilirsiniz.

Ayaklar hakkında en çok dikkat etmeniz gereken, yürüyüş sırasında ayaklarınızı rahat ettirecek kaliteli bir yürüyüş ayakkabısı giymiş olmanız gerektiğidir. Ayrıca yürüyüş yolunun çakıllı, sert asfalt kaplı olması da ayaklarınızı ve sizi gereksiz yorar.

Nefes alıp verme yürüyüşün bize gerekli kaloriyi vermemizi sağlaması için kritik önemde. Yürüyüş sırasında aldığınız nefesin süresi verdiğiniz nefesin süresinin iki katı olmalı. Yani 2 kez nefes aldığınız sürede 1 kez nefes verelim.

Doğru ayakkabı, eşofman ve yürüyüş zemini seçimi yürüyüşünüzün kalitesi açısından belirleyici olacaktır. Tabi yol kenarları yerine oksijeni bol ağaçlıklarda, parklarda yürümek daha sağlıklı olacaktır. Unutmayın düzenli spor, kaliteli yaşam ve sağlıklı hayat demektir.
Düzenli ve doğru yürüyüş kilo verdirir.
→  Bir başka yazımızda "Yürüyüş ile Nasıl Zayıflanır?" konusundan bahsettik. Okuyun...