Spor Öncesi ve Sonrası Nasıl Beslenmeliyiz?

- 21:20
Birçok insan yeterli spor yapmasına rağmen beklediği kadar kilo verememekten şikayetçi. Bunda egzersiz öncesi ve sonrası tükettiğimiz besinlerin önemli bir rolü vardır.
Egzersiz öncesi yeterli miktarlarda alınan “C” vitamininin yağ yakımını kolaylaştırarak kilo kaybına yardımcı olur. Spor öncesi ve sonrası nasıl beslenmeliyiz?

Kanda eksik C vitamini olması, yağların bel çevresinde depolanmasını arttırıcı bir etki göstermektedir. Hepsinin tek seferde almamak koşulu ile, günde 1000 mg’a kadar c vitamini alınmalıdır. Portakal, greyfurt, domates, karpuz, çilek, yeşilbiber gibi sebze ve meyveler kolayca ulaşabileceğimiz C vitamini depolarıdır.

Kesinlikle aç karnına egzersize başlanmamalıdır. Bu durum aç karnına düşük olan kan şekerini daha da düşürerek rahatsızlanmanıza neden olur. Spor öncesi karbonhidrat ve protein ağırlıklı, enerji verici besinlerden tüketilmelidir. Tüketeceğiniz karbonhidratlı besinlerin, posa yönünden zengin, kan şekerini yavaş ve kademeli olarak yükseltecek besinler olmasına özen gösterin.

spor yaparken ne yemeliyizDiyet yaparken yapılan en büyük hatalardan biri de karbonhidrat alımının tamamen kesilmesidir. Egzersiz yaparken enerji ihtiyacımız alınan karbonhidratlardan karşılanır. Az da olsa günlük beslenme içeriğine karbonhidrat içeren besinler eklemekte fayda vardır. Spor öncesi Proteinli besinlerin yanı sıra 1-2 dilim tahıllı ekmek, sebze ve meyvelerde bulunan karbonhidratı almak kilo verme de etkilidir. Tabi ki egzersiz yapmak şartıyla.

Spora aç başlamak ne kadar yanlışsa tıka basa doymuş olarak başlamak ta o kadar yanlıştır. Egzersize başlama saati ile ana yemeğin yenmiş olduğu saat arasında en azından iki saat olmalıdır. Egzersizden yarım saat önceye kadar hafif, enerji verici, “C” vitamini yönünden zengin besinler tüketilebilir.

Spor sonrası beslenme yaktığımız yağları yerine tekrar koymama açısından çok önemlidir. 45 dakika spor yaptıktan sonra gidip kızarmış hazır gıdaları tüketmek vücudumuz için tam bir yıkım olacaktır. Haşlanmış tavuk, ızgara köfte, bol miktarda yoğurt, kuru yemişler, taze meyveler egzersiz sonrası tüketebileceğimiz besinlerden bazılarıdır.
→ Bir önceki "Hızlı Kilo Verdiren 9 Öneri" başlıklı yazımızda 'hızlı kilo verme, kilo verme yolları, etkili zayıflama, diyet önerileri' hakkında bilgiler verildi.