Faydalı Bakteriler Probiyotikler

- 14:23
Sağlıklı bir insanın bağırsaklarında milyarlarca mikroorganizma bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar arasında yararlı yararsız olarak yaşayan bakterilerden yararlı olanlara "probiyotik" denir. Bu küçük canlılar bağırsaklarda besinlerin sindirilmesine, yağların yakılmasına, vitamin ve minerallerin sentezlenmesine yardımcı oluyor. Modern hayatın sağlıksız yaşam koşulları maalesef yararlı bakteriler probiyotiklerin azalmasına neden oluyor.
Kullandığımız ilaçlar, fast food, dondurulmuş yiyecekler gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hastalıklar gibi nedenlerle bu dost bakteriler ölüyor ve yerine zararlı bakteriler yerleşiyor. Sağlıklı bir hayat ve beslenme için probiyotiklerin önemi çok fazladır.

Probiyotik Nedir?

Genellikle lifli yiyeceklerin içeriğinde bulunan bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan besin maddelerine probiyotik diyoruz. Probiyotikler bağırsaklardaki zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller. Bağırsakların sağlığı tüm vücut sistemlerin etkileyecek yapıdadır. Oranın sağlıklı olması tüm vücudu etkiler. Bağışıklık sisteminin merkezidir diyebiliriz. Probiyotikler kabızlık, ishal ve gaz gibi rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.

Probiyotik Nasıl Alınır?

Probiyotik denilince ilk akla 'probiyotik yoğurt' geliyor. Probiyotik yoğurt dışında ev yapımı turşularda, kefirde, şalgam suyunda, ekşi maya ekmeklerinde prebiyotik bulunmaktadır. Mide asidinde parçalandıkları için çok azı bağırsaklara geçmektedir. Bu nedenle düzenli olarak prebiyotik içeren yiyeceklerden tüketmeliyiz. Antibiyotik hap kullanımı, hastalıklar, bağırsak rahatsızlıkları gibi nedenler sonrası probiyotiklerde azalma görülür.
probiyotik yoğurt

Probiyotik Tablet Kullanımı

Doğal yollar dışında takviye olarak probiyotik almayı da tercih edebilirsiniz. Yalnız bu durumda dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var. Öncelikle mutlaka canlılığını muhafaza eden kaliteli bilimsel çalışması tamamlanmış, içeriği bilinen ürünler kullanılması gerekmektedir. Canlı bakterilerin bulunması çok önemli bir durumdur. Ölü bakteriler içildiğinde hiç bir faydası da olmayacaktır. Mide asidine dayanıklı probiyotik tabletler de satılmaktadır. Çift kaplama antibiyotik adıyla satılan bu tabletler bağırsaklara daha fazla probiyotiğin ulaşmasını sağlıyor.

Yapılan araştırmalar hamilelerde probiyotik kullanımı erken doğum risklerini önlüyor. Anne karnında bu bakteriler anneden bebeğe geçerek bebeğe de faydalı etkiler gösteriyor. Hamilelerde olduğu gibi çocuklarda ve yaşlılarda da kullanım sonrası fayda sağlıyor.

Çocuklarda kabızlık ve ishal şikayeti gibi durumlarda fayda sağlayabiliyor. Yaşlılarda ise zayıflayana bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip olma riskin azaltmak için bol bol probiyotik takviyesi alabilirsiniz.

Yaşam Koşulları ve Probiyotikler

Son zamanlarda fast food tüketimi ve dondurulmuş hazır gıdalar daha fazla tüketilmektedir. Bu yiyeceklerin bağırsak florasını bozduğu, yararlı bakterileri yok ettiği yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır. Böyle yiyeceklerden sakınan kişilerin daha az hasta olduğu bilinmektedir. Bağışıklık ile probiyotikler yakında ilişkilidir. Tıpkı obezite ile ilişkili olduğu gibi. Amerika'da yapılan bir araştırma bağırsak florasındaki bakteri dengesi bozulan kişilerin daha çabuk kilo aldığını göstermektedir. Bunun için beslenme de mutlaka soğan, kuşkonmaz, yer elması ve fermente ürünlere; yoğurt, kefir, turşu, şalgam suyu gibi yiyeceklere de yer verilmesi gerekmektedir.
→ Bir önceki Laktozsuz Süt Nedir? başlıklı yazımızda 'laktozsuz süt, nedir, faydaları nelerdir, laktoz intoleransı' hakkında bilgiler verildi.