Günlük Kaç Kalori Almalıyım?

- 23:06
Kilo almak ya da kilo vermek isteyenlerin ilk dikkat etmeleri gereken şey günlük almaları gereken kalori miktarıdır. Mevcut kalori korunmak isteniyor ya da kilo verilmek isteniyorsa günlük kalori ihtiyacı belirlenmeli ve buna göre beslenme planı yapılmalıdır.
Günlük kalori ihtiyacı yaşa, cinsiyete, boya, günlük fiziksel aktiviteye ve genetik özelliklere göre değişir. Günlük kalori ihtiyacından daha az kalori alınırsa kilo verme sağlanır. Fazla kalori alımı, fazla kilo demektir. Kilo almak, vermek yada kilosunu korumak isteyenlerin kendilerine soracakları ilk soru "kaç kalori almalıyım" sorusu olmalıdır.

günlük kalori miktarı

Bazal Metabolizma Hızı

Bazal metabolizma hızı vücudun hiçbir aktivitede bulunmadan yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyacağı kalori miktarıdır. Bazı insanlarda genetik olarak bazal metabolizma hızı yüksektir. Ne kadar yese de kilo almayan insanlar çevrenizde vardır. Bu insanların bazal metabolizma hızı oldukça yüksektir. Ekstra spor yapmadan fazla kalori yakarlar. Su içsem yarıyor diyenlerde tam tersi durum geçerlidir. Yani bazal metabolizma hızı oldukça düşüktür. Diğer kişilere göre çok daha az kalori almaları gerekir. Kilo vermek için düzenli spora ihtiyaç duyarlar.

Günde Kaç Kalori Alınmalıdır?

Günlük alınacak kalori miktarı yaşam şekli ve bazal metabolizma hızı ile doğru orantılıdır. Hareketli bir yaşam tarzına sahip olanlar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Dolayısı ile daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Spor yaparak günlük kalori ihtiyacınızı artırırsınız.
TAVSİYE YAZI
→ Günlük Kalori İhtiyacınızı Hesaplayın
Spor yapar ve günlük kalori miktarınız azaltır ya da aynı tutarsanız kilo vermeye başlarsınız. Ancak günlük kalori alımınızı normal ihtiyacın %30’undan fazla altına düşürmemeye dikkat edin. Bu durumda vücut kendini kıtlık koşullarına adapte eder, metabolizma hızı düşer. Bu nedenle kilo verme gerçekleşmeyeceği gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkar. Kilo vermek istiyorsanız günlük kalori ihtiyacınızın %10 - %30 arasında daha az kalori almalısınız.

Kilo vermek için günlük kaç kalori almanız gerektiğini söylemek yanlış olacaktır. Çünkü herkesin günlük kalori ihtiyacı yaşam tarzına ve metabolizma hızına göre değişir. Yapmanız gereken günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayarak yüzde 10 ve yüzde 30 oranında daha az kalori almaktır. Kimine göre bu 500 kalori daha az almak anlamına gelirken kimine göre 750 kalori daha az almak anlamına gelebilir.
→ Bir önceki Sıfırlama Diyetiyle Yenilenin başlıklı yazımızda 'sıfırlama diyeti, diyet listesi, zayıflama, program, reset diet' hakkında bilgiler verildi.