Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

- 01:14
Sağlık açısından en faydalı doğal yağlar arasında zeytinyağı bilinmektedir. Günümüzde yaygın olarak yemek ve salatalarda zeytinyağı kullanımı tercih edilmektedir. Sağlık açısından faydalarının yanı sıra zeytinyağı yemek ve salatalara hoş bir tat verdiği için sıklıkla tercih edilmektedir. Bu lezzetli ve sağlıklı yağın yaklaşık 5000 yıl önce keşfedildiği düşünülmektedir.
Zeytinyağı içeriğinde yüksek besin değerleri bulunmaktadır. Bu nedenle zeytinyağı, bazı hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yiyeceklerin yanı sıra cilt, saç, tırnak bakımlarında ve kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Saç ve cilt sağlığı açısından zeytinyağı önemlidir. Direk uygulayarak veya ağız yolu ile tüketerek kullanılabilmektedir. Saç ve cilt sağlığının yanı sıra sindirim sistemi sağlığı içinde uzun yıllardır zeytinyağı tüketildiği bilinmektedir.
zeytinyağının sağlığa faydası

Zeytinyağı Cilde Faydaları

Cilt sağlığına önem veren kişiler, doğal yağlar ile cilt bakımı yapmayı sıklıkla uygulamaktadır. Doğal zeytinyağının cildin kimyasal yapısına çok uygun olduğu bilinmektedir. Özellikle kuru ciltlere zeytinyağı bakımı birçok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Bazı kişilerde diz ve dirsek bölgelerinde aşırı kuruma, kurumaya bağlı sertleşme meydana gelebilmektedir. Bu görünümü gidermek için de bölgelere zeytinyağı uygulaması sıklıkla yapılmaktadır.

Cilt bakımında zeytinyağı düzenli kullanıldığında, sağlıklı ve yumuşak bir cilde sahip olmaya yardımcı olmaktadır. Uzmanlar ciltlerinde aşırı kuruluk şikayeti bulunan kişilere, geceden cilde saf zeytinyağı uygulaması tavsiye edilmektedir. Hasta ciltlerde de hızlı iyileşme, iyileşme sürecini hızlandırma gibi zeytinyağı faydaları bilinmektedir.

Zeytinyağı Saça Faydaları

Saçların sağlıklı ve güçlü bir şekilde uzayabilmesi için düzenli bakım yapmak gerekmektedir. Özellikle daha parlak ve sağlıklı görünen saçlar için saç bakımında zeytinyağı faydaları sıklıkla bilinmektedir. Birçok bayan düzenli olarak zeytinyağı ile saçlarına bakım yapmaktadır.

Kıvırcık saçların düzelmesinde, kuru saçların nem kazanım daha yumuşak bir formda durmasında zeytinyağı bakımı sık yapılan doğal bakımlar arasında bilinmektedir. Evde zeytinyağı ile balı karıştırarak saç bakımınızı kendiniz yapabilirsiniz. Bal, zeytinyağı karışımı saçlarınızın parlak görülmesini sağlanmaktadır. Karışımı 20 dakika saçta beklettikten sonra durulamak, haftada 1 uygulamak yeterli olmaktadır.

Zeytinyağı Genel Faydaları

Saç ve cilt sağlığının yanı sıra, zeytinyağı sindirim sistemi sağlığı açısından da tüketilmektedir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için yemek ve salatalarda zeytinyağı tercih edilmelidir. Antioksidan özelliği bulunduğu için zeytinyağı bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Sağlık açısından önemli olan zeytinyağı yararları birçok açıdan incelenmektedir. Kadınlarda sık görülen meme kanseri riskini düşürmek için de zeytinyağı tüketilmesi önemlidir. Üstelik emzirme döneminde olan bayanlar, meme uçlarının çatlayıp yara olmasını engellemek için saf zeytinyağı sürmeyi tercih etmektedir.

Kan şekerini düşürmekte faydalı olan zeytinyağı aynı zamanda kan basıncını da sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olmaktadır. Karaciğer sağlığını koruyabilmek içinde zeytinyağı tüketimi önemlidir. Stres ve depresyonda olan kişilere, zeytinyağı önerilmektedir. Ruh sağlığına katkıda bulunan zeytinyağı, stresi azaltmaya yardımcı olmaktadır.
→ Bir önceki Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızda 'kantaron yağı, nasıl kullanılır, neye iyi gelir' hakkında bilgiler verildi.