Sağlıklı Ve Uzun Yaşamak İçin Beslenme Yolları

- 18:56
Günlük olarak alınan kalori miktarı kişinin yaşı ve cinsiyetine göre değişmekle beraber 1500-2500 kalori miktarlarını geçmemelidir. Yemekler de küçük porsiyonları tercih edip, tabakları küçültmeli ve acıktığımız zaman açlığımızı bastırmak istiyorsak salata gibi düşük kalori yiyecekleri tercih etmeliyiz.
Ana Yemeklerde Yediğimiz Yiyeceklerin Oranlarını Ayarlayın

Sağlıklı bir şekilde beslenmek istiyorsanız günlük olarak karbonhidratlardan %55-60, yağlardan %20-30, proteinlerden ise %13-20 oranlarından olmalıdır. Eğer bu oran bozulursa ve tek yönlü diyetlerden uygulanırsa vücudunuz da olumsuz şeyler olabilir. Yani tek karbonhidratlı yiyecekleri bırakarak diyet yaparsak yağ ve proteinler kullanılır. Bu durumda bazı metabolik artıkların ortaya çıkmasına neden olur ve zehirlenmeler meydana gelebilir.

sağlıklı yaşam

Yavaş Ve Sık Bir Şekilde Çiğneyin

Sindirim sisteminin işleyişine bakıldığında sindirimin ağızda başladığını görürüz. Ağızda sindirim tükürük içerisinde bulunan amilaz adı verilen sindirim enzimi sayesinde sağlanır. Amilaz enzimi ağız içerisinde nişastanın sindirilmesinden görevlidir. Bu nedenle yavaş ve sık bir şekilde çiğnenme yapıldığında amilaz enzimi görevini daha iyi yapmaktadır.
Tavsiye Yazı
→ Uzun Yaşamak İçin; Durma Koş!

Kahvaltıyı Ne Olursa Olsun Atlamayın

Kahvaltısız bir şekilde günlerine başlayan kişiler büyük bir yanlış yapıyorlar. Çünkü kahvaltı günün en önemli öğünüdür. En hareketli olduğumuz, en çok kaloriye ihtiyaç duyduğumuz zamanların sabah saatleri olduğu unutulmamalıdır. Eğer yeni güne enerjik ve kaliteli bir şekilde başlamak istiyorsak kahvaltı öğününü kesinlikle atlamamalıyız. Ayrıca gün içerisinde en çok kaloriyi de gene kahvaltıdan almanız en sağlıklı beslenme şekillerindendir.

Öğünlere Dikkat Edin

3 ana ve 3 ara öğün şeklinde mideyi tıka basa doldurmadan düzenli bir şekilde beslenin. Ayrıca bol su içerek de metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olun. Öğünleriniz de çiğ şekilde yenebilen yiyecekleri daha çok tercih edin. Bunlar sebze ve meyveler olabilir.

Yemeklerinizi Doğru Bir Şekilde Pişirin

Yemeklerinizi az, yavaş ve kısık bir ateş eşliğinde pişirin. Şunu unutmayın bir yemek ne kadar hızlı bir şekilde ve yüksek ısıda pişirilirse yiyecek içerisinde bulunan vitamin değerleri o kadar kaybolur. Bunun olmasını istemiyorsanız sizler de uygun şekilde yemeklerini pişirin. Önemli olan noktalardan biri de yemeklerinizi pişirirken hayvansal kaynaklı yağlar ile değil bitkisel kaynaklı olan yağlar ile pişirin.

Doğal Olan Yiyecekleri Tüketmeyi Tercih Edin

Tütsülenerek yapılan, konserve şeklinde olan içerisinde koruyucu madde bulunan yiyecekler yerine organik, içerisinde koruyucu madde olmayan yiyecekleri tüketmeyi tercih etmelisiniz.

Tuz Tüketiminden Kaçının

Tuz tüketimi vücutta su tutulumuna neden olmaktadır. Kalp yetmezliği gibi ölümle sonuçlanabilen önemli hastalıklara zemin hazırlayan tuz, kadınların görüntü kirliliği olarak nitelendirdiği sellülitlerin de kaynaklarından biridir.

Alkol ve sigara gibi vücuda zarar veren maddeleri kullanmaktan vazgeçin.

Balık Tüketimi Yapmayı Unutmayın

En değerli ve en önemli hayvansal protein olan omega 3 kaynağı olan balık tüketmek kalp-damar hastalıklarından, tansiyon hastalıklarından korur, zihin açıklığı sağlar, beyin ve sinir sisteminin gelişiminde önemli rol oynayıp bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de gene başrolde oynamaktadır. Bu nedenle balık sofranızdan eksik etmemeniz gereken bir besin kaynağı olmalıdır.

Her Şeyin Doğalını Tercih Edin

Pirinç, ekmek, makarna gibi en çok tüketilen tahıl ürünleri kabuğu alınmayan doğal ürünlerden yapılmalıdır. Bunun nedeni ise protein, vitamin gibi önemli besin değerleri tahılların kabuğundadır. Kabuğu alınarak üretilen tahıl ürünleri besin değerlerinden fakirdir. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde beslenmek istiyorum diyorsanız tahıl ürünlerinin de doğal olanını tercih edin.
Unutmayın uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyorsanız bunun yolunun sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmekten geçtiğini unutmayın.
→ Bir önceki Gebelikte Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı? başlıklı yazımızda 'gebelikte tokluk kan şekeri, kaç olmalı, kan şekeri, beslenme' hakkında bilgiler verildi.