Kırlangıç Otu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

- 22:16
Gelincikleri andıran bu ot, yapısı itibariyle 30-80 cm arasında uzayan çatallı bir bitkidir. Köklü bir bitki olup, kökü parmak kalınlığındadır. Alt yaprak ve uzun saplı yapraklardan meydana gelmiştir. Çiçekleri ve taç yaprakları da vardır ve dört adettir. Çiçek demeti arasında toplamda 4 ile 12 arasında bir sayıdadır. Halk arasında bilinen diğer isimleri ise; kaşıntı otu, hilaliye ve celandinedir.

Kırlangıç Otu Faydaları

Kırlangıç otu faydaları günümüzde bilinen ve başvurulan tedavi yöntemlerinden olmaya başlamıştır. Bu faydaları yakından incelemek gerekirse şöyle sıralayabiliriz;


Tıpkı içtiğimiz su kadar güçlü kan temizleme özelliği vardır.

 Birçok insanın çare bulamadığı kan kanseri tedavisinde etkili bir yere sahiptir.

 Karaciğer hastalıklarında en faydalı bitkilerden sayılabilir.

 Metabolizma hızını arttırıcı ve sabitleyici özelliğe sahiptir.

 Safra kesesi, böbrek ve karaciğerde oluşan rahatsızlıkları tedavi edici niteliktedir.

 Köküyle aynı anda tüketildiği zaman sarılık gibi zor bir hastalığa karşı koyabilir.

 İdrar yollarını açar, müthiş bir idrar sökücüdür.

 Siğil, nasır, egzama türü cilt rahatsızlıklarında onarıcı bir etkiye sahiptir.

 Göz için mucizevi bir ottur ve tedavi edicidir.

 Safra kesesi iltihaplarında etkili olduğu gibi safra taşlarına da kullanılır.

 Avrupa'da eczanelerde satılır ve ürünün kullanımı damla şeklinde olur. Ürünü belirledikleri miktarda damlatır ve uygulanırsa hastalıklara etkisini gösterir.

Kırlangıç Otunun Göze Yararı

Kırlangıç otunun göze yararı oldukça fazladır. Kırlangıç otunun yapraklarından oluşturulan sıvı göz kapaklarının kenarlarına uygulandığında görme sıkıntılarına, göz bozukluklarına etki eder. Mesela katarakta karşı çok güçlü bir bitkidir.

Gözlük kullanan çoğu insanın bu işlemi uyguladıktan sonra gözlük kullanımını sonlandırmış olması mucizevi değil mi? Gözle ilgili bir hastalık meydana geldiğinde doktor onaylı kullanılırsa, etkilerini gösteren bir bitki olma niteliğindedir.

Kırlangıç Otunun Kullanımı

Kırlangıç otunun kullanımı arasında birçok yöntem vardır. Bunlar; çayı, taze suyu, hülasası, sütü, tentürü gibi kullanımlardır. Çayı ve tentürünün daha çok kullanıldığı gözlemlenmektedir. Hülasası, eczane ve aktarlarda bulunur.

Taze suyu ise yaprakları ve normal suyun mikserle birlikte çıkarılmasıdır. Zehirli bir bitkidir bilinçsiz kullanımda sıkıntı oluşturabilir. O yüzden bilinçli bir kimseye sormadan kullanım uygulamamakta yarar var.

Çok Merak Edilen Kırlangıç Otu Tentürü

Tentür bildiğimiz üzere alkolün birkaç bitki üstündeki eritici etkisiyle elde edilen sıvı ilaçtır. Kırlangıç otunun kök kısmını tentür yapımında kullanabiliriz. Elde ettiğimiz köklerden bir kısmını yıkıyoruz ve yıkama işleminden sonra iyice temizliyoruz.

Güzel bir temizleme sonrası ince ince doğrayarak bir kaba koyuyoruz. Bu kabın üzerine 500 ml kadar etanol koyuyoruz. Bu karışımı bir kenara bırakıyoruz ve iki günde bir sefer çalkalıyoruz. Yaklaşık 6 ile 8 hafta sonrasında süzüp işlemi bitirmiş oluyoruz. Hazırlandıktan sonra dış etkilerden korumamız gerekiyor ki uzun süre dayanıklı kalabilsin.
→ Bir önceki Yağ Yakımını Hızlandıran Yiyecekler başlıklı yazımızda 'yağ yakımını, hızlandırma, yiyecekler, sağlıklı beslenme, zayıflama' hakkında bilgiler verildi.