Parkinson Hastalığı Belirtileri ve Beslenme

- 22:39
Günümüzde en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan Parkinson hastalığı beyinle alakalı bir hastalıktır. Söz konusu hastalık “motor sistem hastalıkları” ile gruplandırılmış hastalık türleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıkta dopamin üretmekte olan beyin hücrelerinin zaman içerisinde kaybolması ve bu durumun vücut üzerinde etkilerinin görülmesiyle meydana gelmektedir.Parkinson hastalığının aşamalarla ilerleyen bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür. Söz konusu hastalığın en büyük etkilerinden biri el, kol, bacak, çene ve yüz gibi noktalarda belirgin titremelere neden olmasıdır. Hastalığın ilerlemesi durumunda hasta, günlük ihtiyaçlarını gidermekte çeşitli sorunlar yaşayabilir ve zaman içerisinde yardıma muhtaç bir halde olabilir.

sağlıklı beslenme

Parkinson Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Parkinson hastalığının ilerlemesi ve önlenmesi gibi konularda en büyük silahlardan biri beslenme alışkanlığıdır. Bu nedenle Parkinson hastalarının beslenme alışkanlığı belirli ölçüde olmalıdır ve hastalığa dur diyecek şekilde olmalıdır.

Parkinson hastalığı için dengeli beslenme oldukça önemlidir. Et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, sebze, meyve, tahıl ve tahıl ürünleri, Parkinson hastalı olanların mutlaka tüketmesi gereken besinlerdir. Bununla birlikte kilonun kontrolü ve kontrollü bir şekilde beslenmede oldukça önemlidir.

Su tüketimi konusunda artış yaşamak, lifli gıdalar tüketmek, pirinç-muz ve çikolata gibi besinlerden uzak durmak Parkinson hastalığı ile birlikte gelen kabızlığında en önemli yardımcısıdır. Bakladan uzak durmanın Parkinson hastalığı için oldukça önemli olduğunu da söylemek mümkündür.

Parkinson hastalığı için doktorunuzun önerileri dışında çeşitli besinler ya da bitkisel ilaçlar kullanmak, size fayda sağlamamakla birlikte, hastalığın seyrinin bozulmasında da etkili olabilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolü ile beslenmek oldukça önemlidir.

E vitamini içeren besinlerin tüketilmesi hastalığa bir nebzede olsun katkı sağlayacaktır ve bunun yanı sıra Parkinson hastalığının tedavisi konusunda beslenme açısından oldukça önemli bir nokta olacaktır. Fındık, fıstık ve çiçek yağı gibi besinler doğal olarak E vitamini almanıza yardımcı olacak besinlerdir. Bu nedenle söz konusu besinleri bol bol tüketmek oldukça önemlidir. Öte yandan sürekli olarak doğal besinleri tercih etmek ve bolca işlenmiş gıdalardan uzak durmak, düzenli olarak spor yapmak, Parkinson hastalığının en önemli tedavilerinden biri olarak bilinmektedir.

Parkinson Hastalığını Belirtileri

Her hastalıkta olduğu gibi Parkinson hastalığında da birçok belirti bulunmaktadır. Bu belirtilerle karşılaşıldığı zaman mutlaka doktor kontrolünden geçmek oldukça önemlidir. Genel olarak Parkinson hastalığının belirtileri arasında ilk sırada titreme yer almaktadır.

Kaslarda kontrolsüzce oluşan titreme ve hareketler Parkinson hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra hareketlerde görülen gözle görülür yavaşlama, yine en önemli Parkinson belirtileri arasında yer almaktadır. El yazısının küçülmesi, bir diğer Parkinson belirtileri arasında yer almaktadır.

Konuşmada oluşan değişimler, koku alma duyusunun ciddi oranda azalması, duruş bozukluğu ve derin uykudayken tekme atmak, belli başlı Parkinson belirtileri arasında yer almaktadır.