Dopamin Nedir?
Beyinde salgılanan ve sinir hücreleri arasında bağ oluşması konusunda büyük bir kolaylık sağlayan maddeye dopamin denmektedir. Dopamin etken maddesi zaman zaman bazı kaynaklarda mutluluk hormonu gibi isimlerle anılabilmektedir. Ancak genel olarak beyinde görevinin büyük olduğu ve rahatlatıcı etkisinin olduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra söz konusu madde sadece insan beyninde değil, hayvan beyninde de salgılanan bir maddedir ve hayvanlarda da etkileri görülebilmektedir.Hareket, hafıza, mutluluk, haz alma duygusu, kavrama, odaklanma, prolaktin üretimini engelleme, uyku, ruh hali ve öğrenme gibi birçok beyin fonksiyonunda oldukça büyük önem taşıyan bir maddedir. Öte yandan dopamin maddesinin eksilmesi beyinde bazı sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu hastalıkların başında ise Parkinson hastalığı yer almaktadır.
Dopamin ve Beyin Fonksiyonları
Dopamin maddesinin birçok beyin fonksiyonunda etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle dopamin ve beyin fonksiyonları arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaktadır. Dopamin seviyesinin olması gerekenden çok daha aşağı seviyelerde olması, büyük beyin sorunlarına neden olmaktadır ve bu durumda kişi genellikle Parkinson hastalığı ile karşılaşmaktadır.
Dopamini Doğal Yollarla Arttırmak
Dopamin maddesinin fazla olması vücutta bazı sorunların görülmesine neden olabilir. Genel olarak bakıldığı zaman dopamin maddesinin normal bir oranda bulunması gerekmektedir. Ancak dopamin doğal olmayan şekilde yükseltilmez ve yükseltilmesi oldukça zordur. Sigara ve uyuşturucu gibi maddeler ise dopamin seviyesinin yükselmesine yardımcı olacaktır. Ancak bilindiği gibi söz konusu maddeler zararlı maddelerdir.
Dopamini Doğal Yollarla Arttırmak
Bilindiği üzere dopamin maddesi en önemli mutluluk kaynaklarından biridir ve vücudun her zaman için ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Bu nedenle dopamini doğal yollarla arttırmak adına bir takım aktiviteler ya da yöntemler söz konusudur. Sürekli olarak egzersiz yapmak vücuttaki dopamin seviyesini arttıracak en önemli olaylardan biridir.
Şeker, yap ve kolesterolü tetikleyen her türlü maddeden uzak durmak, sürekli olarak meyve ve sebze tüketmek, bol bol C vitamini almak, yeterli miktarda güneş ışığından faydalanmak, çeşitli hobiler edinin ve kendinize hedefler koyarak, bu hedefler doğrultusunda çalışmak, vücudunuza doğal yolla katkı sağlayabileceğiniz en önemli dopamin kaynaklarıdır.
Dopamin Eksikliği
Dopamin maddesinin eksik olması, birçok vücut fonksiyonunda bozulmasında etkili olacaktır. Örnek olarak dopamin eksikliği temelde Parkinson hastalığına neden olacaktır ve söz konusu hastalık oldukça sıkıntılı süreçler içeren, tedavisi sanıldığı kadar kolay olmayan hastalıkların başında gelir. Özellikle yaşlılarda sıkça karşılaşılan bu hastalığın en büyük belirtisi titremedir.
Kişi istemsizce titrer ve bu titremeler zamanla daha fazla bir hal alır, kişi artık gündelik işlerini yapamaz hale gelir. Kişinin ilerleyen zamanlarda yardıma muhtaç bir şekilde yaşamını sürdürmesi söz konusu olabilmektedir. Öte yandan istemsiz hareketler yapması ve bazı vücut fonksiyonlarını kaybetmesi, dopamin eksikliği ile ortaya çıkan Parkinson hastalığının en acı sonuçlarından biri olarak kişinin karşısına çıkar.
Dopamin Ne İşe Yarar?
Dopamin kısaca beyinin mutluluk, öğrenme, hareket, sinirler arası iletişim ve daha birçok işlemi için gerekli olan bir maddedir. Genel olarak dopamin ne işe yarar? Sorusunun temel cevapları ise bunlardır. Dopamin maddesinin beyinde mutlaka yeterli olarak salgılanması gerekmektedir. Vücudun hareket, hafıza, kavrama, dikkat, odaklanma ve tatmin olma gibi birçok olayı dopamin maddesiyle doğrudan ilişkilidir.
Dopaminin genel olarak vücut ve beyin fonksiyonlarının düzenli ve verimli olarak çalışabilmesi adına kesin olarak gerekli olduğunu söylemek mümkündür. Eğer dopamin maddesi eksik olursa vücutta bazı aksaklıklar meydana gelebilir. Vücut ve beyin fonksiyonlarının, bunun yanı sıra beyin mekanizmalarının düzenli olarak çalışmasında dopamin oldukça etkilidir.