Hamilelikte Diyet-Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

- 01:49
Merhaba;

Aldığım bir mail sonucunda bu yazıyı yazmaya karar verdim. Okuyucum Ayşin Hanım 3.5 aylık hamileymiş. Hamilelikte diyet yapılır mı? diye soru sormuş. Bu yazımızda bu konuda bilgiler vereceğim. Hamilelik başlı başına bir mucizeler anı olduğu için öncelikle diyet yapılacaksa çok dikkat edilmelidir. Aslında bu duruma diyet değilde hamilelikte beslenme de diyebiliriz.
Bu değerli bilgileri sonuna kadar okumanızı öneririm...

Hamilelikte Diyet Yapılır mı?

  1. Gebelikte 9-12 kg arası kilo almak gayet normaldir. Bu oran en fazla 15'e kadar da çıkabileceğini söylüyor uzmanlar. Hamilelik sırasında dengeli beslenerek, düzenli hareket ederek, çok ağır işler yapmadan fiziksel etkinliklerimizi normal düzeyde tutarak bedenimizi bu mucize anına kolay bir şekilde hazırlamış oluruz. Böylece bebeğin gelişimi de sağlıklı olacaktır.
  2. Çoğu zaman duymuşsunuzdur. 'Sen iki can taşıyorsun. Çok yemelisin.' Bu gibi söylemlere pek kulak asmayınız. Bebeğin gelişimi süresince bebek tüm enerjisini annenin kaynaklarından alır. Anne kaynaklarını çok yiyerek değil sağlıklı beslenerek kazanır. Bebeğin beslenme ve enerji ihtiyacı zamana göre değişecektir.
hamileler için diyet listesi
  • Hamileliliği 3 bölümde incelersek:
İlk 3 aylık bölümde annenin alması gereken kalori miktarını arttırması önerilmez.Kilo almamak pek sorun olmaz.
İkinci bölümde yani 3-6 ay arası ise kalori miktarı biraz arttırılmalıdır. Annenin ve bebeğinin enerji ihtiyaçlarını karşılaması için alması gereken kalori miktarı 300'dür. 21. haftadan sonra enerji ihtiyacınız daha da artacaktır. Bebek ve annenin değişik tatlar istediği bölümdür. Bedenimiz yağ depolamaya başlar. Telaş yapmanıza gerek yoktur. Emzirme zamanı geldiğinde bu yağlar size enerji olarak geri dönecektir.
Üçüncü bölüm ise 6-9 aylardır. Bu aylarda kilo alımı git gide artar. Bebek çok hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Bol bol su içme ve idrara çıkma problemleri vardır. Bu çok olağandır. Ellerde ve ayaklarda şişme gözükebilir.

3. Hamilelikte kilo alımını sınırlandırmanız durumunda kötü sonuçlara doğabilir. Bunlar arasında düşük veya bebeğin zayıf doğmasına neden oabilir. 2,8kg dan düşük doğan bebekler hastalıklara karşı dayanıksızdır. 2. maddede bahsettiğimiz hamilelikte depolanan yağlar emzirme döneminin en büyük yardımcısıdır.
hamileler için diyetler

Hamilelikte Hangi Besinler Tercih Edilmelidir? 

Gebelikte Beslenme Kuralları

4. Peki hamilelik döneminde hangi besinleri tüketeceğiz? Hamilelik döneminde beslenmenin en kolay yolu, süt, meyve ve sebze tahıl grubu et gibi gıdaları düzenli bir şekilde tüketmektir. Unutmayın ki 300 kalorilik bir besin takviyesi yapmanız gerekiyor. Kalori Cetveline göz atabilirsiniz.
Protein grubu besinleri bebeğinizin sağlıklı gelişimini sağlar. Günlük protein miktarınız 50-70 gram arasında olmalıdır. Bir günde yarım litre süt, peynir, yoğurt ve 100 gram et ile besleniyorsanız protein ihtiyacınızı karşılıyorsunuz demektir. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Mutlaka en az haftada 2 defa balık yemeyi ihmal etmeyin. Balık bebeğinizi beyin gelişimi için katkısı büyüktür.

Karbonhidrat grubu besinleri ihmal etmeyin. Makarna, ekmek, pirinç pilavı karbonhidratça zengin besinlerdir.

A, D ve C vitaminleri içeren besinleri günlük mutlaka tüketin.

5. Su; günlük mutlaka 8-10 bardak su için. Su sizin için çok büyük bir besin kaynağıdır. Vucüdumuzdan atılması gereken atıkları kolayca atılmasını sağlar.

6. Akolden ve sigaradan uzak durun. Bunu tabi ki bilmeyen yoktur. Tatlandırıcı ürünler kullanmayın. Çiğ et gibi yiyeceklerden uzak durun. Meyve ve sebzelerin temiz olmasına dikkat edin. Besinlerin taze olmasına özen gösterin. Haftalık besin listesi şöyle olmalıdır. Kuru baklagil, 2 kez balık, 3 kere kırmızı et ve 1 kere beyaz et ile beslenerek dengeli bir beslenme sağlayın.

Hamilere Özel Beslenme ve Diyet Listesi

Sabah:
1 su bardağı süt,1 dilim peynir, 2 dilim ekmek, 4-5 zeytin, Domates-salatalık-biber yeşillik, 1 meyve veya 1 çay kaşığı reçel, 1 yumurta( haftada 4-5 gün), Bitki çayı.

Ara
10 fındık+ 1 çorba kaşığı kuru üzüm

Öğle
1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil yemeği
1 kase yoğurt, cacık veya ayran, Salata (iyi yıkanmış olmalı)+ 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 2 dilim ekmek veya 4 çorba kaşığı pilav veya makarna.

Ara
1 tost+ 1 bardak ayran veya Haftada 1-2 kez sütlü tatlı olabilir.

Akşam
Izgara et, balık, tavuk( 4-5 köfte kadar, sebze ile pişirilebilir, fırınlanabilir.) 1 kase çorba Salata (iyi yıkanmış olmalı) + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 2 dilim ekmek veya 4 çorba kaşığı pilav veya makarna.

Ara
2 meyve + 3-4 parça ceviz

Gece
1 bardak süt

Yakın zamanda bebeğinize kavuşmanız dileğiyle!
Sağlıcakla kalın. Yorumlarınızı bekliyorum...