İnsülin Direnci Nedir? Nasıl Kırılır?

- 23:05
Bir çok kişi rejim programlarını uygulamasına ve spor yapmasına rağmen zayıflayamıyor. Veren kişilerde bir süre sonra verdiği kiloları geri alıyor. İnsilün direnci nedir? İnsülün hormonunun çok fazla salgılanması; yağ metabolizmasını uyarıyor ve kilo vermeyi engelliyor. İşte bu olaya insülün direnci olarak ifade ediliyor.
İnsülin direnci kilo vermenin önündeki en büyük engel. Peki bunu kırmanın bir yolu yok mu? Tabi ki var. Nedenleri Nelerdir? Önerilerimize uyun en kısa zamanda insülün direncinizi kırın...
Yazının devamında İnsülün Direnci Kırma Yolları hakkında bilgiler verilecektir. 

Şimdi hemen elinize mezura alın ve belinizin çevresini ölçün. Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm yüksek ise sizde risk grubunuzdasınız. İnsülin direncinin ilk göstergesi bel çevresinin genişlemesidir. Uzmanlar; bel çevresinin artması sonucunda kanser riskinin arttığını, cinsel gücün azaldığını ve kalp krizi riskinin yükseldiğini belirtmektedir.

Bel Çevresi Hesaplama aracını kullanarak İnsülün Direnci Riskinizi ölçebilirsiniz. 

Kimler Daha Dikkatli Olmalı?
  • Aile bireylerinde şeker hastalığı olanlar.
  • Gebelik diyabeti yaşayanlar.
  • Hipoglisemi teşhisi koyulanlar.
  • Trigliserid yükseliği
  • Tokluk şekeri fazlalığı.
  • Ürik asit fazlalığı.
  • Karaciğer yağlanması başlangıcı. 
  • 40 yaş öncesi hipertansiyona yakalananlar. 
Yukarıdaki saydığımız kişilerde insülin direnci mutlaka araştırılmalı ve önlem alınmalıdır.
insülin direnci nedenleri

İnsülün Direncinin Belirtileri Nelerdir?

    • Sık sık tatlı krizine girme.
    • Çok sık acıkma hissi.
    • Gece yemek yeme isteği.
    • Yemekleri çok hızlı çiğnemeden yutmak.
    • Halsizlik ve yemeklerden sonra uyuklama. 
    • Dikkat eksikliği ve unutkanlık. 
    • Uyku apnesi ve horlama.
    • Vücutta ödemler oluşması. 
    • Cinsel isteksizlik.

İnsülin Direnci Tespit Etme Testleri

Teşhis için aç karnına alınan kanda insülin ve şeker oranına bakılır. Açlık insülin oranının 5'ten fazla olması dikkati çekmelidir. Tokluk kan şekeri ve insülin bakmak yerinde olacaktır. Tokluk insülin sonucunun 40'tan fazla olması, çok fazla ya da çok az olması durumumda daha detaylı testler yapılması gerekir. Kolesterol dengesinin (LDL, HDL), trigliserid, ürik asit, hbA1c, hs-CRP testlerinin yapılmasıda önerilmektedir. Aynı zamanda mikroalbuminüri incelemelerinin, karaciğer ultrasonografisi ve karaciğer fonksiyon testlerinin ve D vitamini seviyelerinin de yapılması yerinde olacaktır.
Zayıflamaya karar verdiyseniz eğer rejime başlamadan önce mutlaka insilün direncinizi ölçtürün.

İnsilün Direnci Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?

  1. Yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir.
  2. Şeker, unlu, nişastalı yiyeceklerden uzak durmak.
  3. Ekmeği, beyaz pirinci, makarnayı, erişteyi, kuskusu, fırın pastane mamullerini, cipsleri, patlamış mısırları, hamburger ekmeklerini, açmaları, poğaça ve börekleri, baklavaları unutmak.
  4. Trans yağlardan uzak durmak.
  5. Tatlı meyve suları, kolalı gazlı içecekleri kullanmayın. 
  6. Yemek menülerini oluştururken %30 Protein, %30 Yağ ve %40 Karbonhidrat oranlarına dikkat etmek gerekir. 
  7. İnsülin direnci önce bacak, kalça ve baldır bölgesinde başlamaktadır. Bu nedenle her gün yürüyüş yapmak gerekir. Günlük 9000 adım atmak sizi bir çok rahatsızlıktan koruyacağı gibi insülin direncinizin de kırılması için çok önemlidir. Yürüyüşün dışında bisiklet sürmek, voleybol, basketbol sporları da çok faydalıdır. 

Neler Tetikliyor? Nedenleri?

Beslenme alışkanlıklarımız eskiye göre bir hayli değişti. Bunun en başında fastfood tüketimindeki artış. Aynı zamanda paket besinler ve rafine yiyecekleri daha çok tüketiyoruz. Omega 3 alımının ve D vitamini alımının azalması. Atıştırma anlayışının yerleşmesi de İnsülin direncini tetikleyen sebepler arasındadır. 
En önemli sebeplerden bir tanesi de hareket alanlarımızın azalması. Eskiye göre daha az hareket ederek daha az kalori harcıyoruz. Teknolojinin etkisiyle kaslarımızı daha az kullanıyoruz. Böylece insülin direncinin yoğunlaşmasına nede oluyoruz. 

Sözün Özü:
İnsülin direncini kırmak öncelikle yiyecekleri azaltmaktan ve gün içinde yapacağımız aktivitelerden geçiyor.

Bir önceki yazımız olan 'Doğal Yaşa, Sağlıklı Kal!' konusunda doğal uyku, doğal stres, doğal aktivite ve sağlıklı bir hayat hakkında bilgiler verildi.