Sağlıklı Et Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

- 19:40
Kurban bayramı yaklaşıyor. Tatil uzadı mı, uzamadı mı haberlerini bir kenara bırakalım, kurban bayramında et tüketimi nasıl olmalıdır konusunda sizlere bilgiler paylaşalım. Eti sofralarımızda daha fazla göreceğimiz kesin. Sağlık ve kilo problemleri yaşamamak için et tüketirken bir daha düşünmek gerekiyor. Etin içeriğinde protein başta olmak üzere sağlık açısından faydalı birçok mineral ve vitamin bulunmaktadır. Demir ihtiyacının birçoğunun et ile karşılamaktayız.
Peki eti tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Kilo almamak için eti nasıl daha sağlıklı tüketiriz? İşte size et tüketimi hakkında çok önemli bilgiler.

Buzlu Ete Dikkat

Taze et buzdolabında 3-4 derece sıcaklıkta en fazla 1 gün saklanmalıdır. Yiyemeyeceğiniz fazla eti derin dondurucuda 3-4 aya kadar saklayabilirsiniz. Buzluktan çıkararak tüketilecek olan eti dışarıdan eritmek yerine buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmesi daha sağlıklıdır. Çözünmüş olan etleri bir daha yenide buzluğa koymamanız gerekir. Bekledikçe bakteri oluşumu artacağından bu eti mutlaka bekletmeden tüketin. Böylece besin zehirlenmelerine karşı etkili bir yöntem almış olursunuz.

sağlıklı beslenme yolları

Eti Mangalda Pişirirken

Eti ızgara yaparak tüketmeyi düşünüyorsanız kömürleşmemiş olmamasına özen gösterin. Çok fazla ateşte kalarak kömürleşen et kanser riskini arttırmaktadır. Etin sağlıklı pişmesi için mangal ateşini kor haline getirdikten sonra eti mangal üzerine koyun. Kömürün yanmasıyla ortaya çıkan kanserojen maddeden uzak tutmak için etin kömüre 10-15 cm uzak durmasını sağlayın.
Su Tüketimini Arttırın

Et tüketimi sonrasında sıvı alımını arttırın. Et sindirilmesi zor olan bir yiyecektir. Sindirimin kolay olması ve etin sindirilmesi sırasında açığa çıkan artık maddelerin daha kolay dışarı atılması için sıvı alımına dikkat edilmelidir. Su, soda, bitki çayları sindirimi kolaylaştıran içeceklerdir. Günde 2 litreden fazla su tüketin. Et tüketimi sonrasında yarım litre daha su tüketimini arttırın.

Günlük Et Miktarı

Kişinin et tüketim miktarını yaş, kilo, cinsiyet ve hastalıkları belirliyor. Bir kişi en fazla ortalama 100 gram et tüketmesi gerekir. Bu oran sağlıklı bireyler için başka bir rahatsızlığı olmayan kişiler için geçerlidir. İçeriğindeki proteinin yeterinden fazla tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarını arttırabilir. Hayvansal protein grubunda olan etin yağ oranı da fazladır. Bu nedenler eti fazla tüketmek kilo almaya neden olur.

Eti Orta Sıcaklıkta Pişirin

Et orta sıcaklıkta pişirildiğinde daha lezzetli olur ve besin kaybı yaşanmaz. Hızlı pişirilen ette protein ve B vitamini kaybı oluşur. En sağlıklı pişirme yöntemi haşlama yani eti suda pişirmektir. Buharda ve fırında pişirmek de sağlıklıdır. Etli yapacağınız sebze yemeklerine ekstra yağ koymayabilirsiniz. Etin yağı yemeğe yetecektir.

Etten Önce Çorba 

Eti fazla tüketmek kilo alma riski oluşturur. Ama etten önce çorba yerseniz eti çok fazla yeme riskini azaltmış olursunuz. Sağlıklı olanı da etten önce bir kase çorba içmektir. Posa alımını destekleyen besinler et tüketiminin daha az olmasını sağlayacaktır.

Etin Yanında Yeşil Salata
Demir bakımından zengin olan etin C vitamini içeren besinler tarafından desteklenmesi çok sağlıklıdır. Demir ile C vitamini etkileşimi demirin daha fazla kullanılmasını sağlıyor. Etin yanındaki salatanızın bol yeşillikler ve karışık sebzelerden oluşmasına önem gösterin. Gün içinde halsizlik yaşıyorsanız bunun nedeni demir eksikliği olabilir.
Sağlıklı et tüketimi yollarına dikkat ederek ailenizin sağlıklı beslenmesine önem gösterin.