Atıştırmalı mı Atıştırmamalı mı?

- 01:06
Kendinizi fark etmeden bazen bir şeyler yerken yakalıyor musunuz? Biraz garip gelebilir ama bunu yaşayanlar gerçekten var. Hiç farkında olmadan 1 parça muzlu keki yemiş olabilirsiniz? Açlık veya şeker isteği bu davranışı yaptırır size. Genel de düzensiz beslenme alışkanlığından kaynaklanan bir beslenme sorunudur.
Bu yazımızda sağlıklı atıştırmalar nasıl olmalı, atıştırırken nelere dikkat etmeliyiz konusunda sizlere paylaşımlarda bulunacağız.
Atıştırmalıklar ara öğünler de doğru miktarda ve doğru zamanda yenildiğinde faydalıdır. Ama yanlış zamanlarda aşırı yenilen atıştırmalıklar zararlı ve kilo alma problemlerini beraberinde getirir. Peki nedir bu yanlış zamanlar?

Yapılan araştırmalar televizyon izlerken, bilgisayar başındayken, telefonda konuşurken yediğimiz besinleri daha fazla tükettiğimizi gösteriyor. Bilinç düzeyi tamamen yaptığınız işe odaklandığından yemek yeme duygusu ikinci plana atılır ve doyma sinyalleri daha geç hissedilir.

Bir başka araştırma ise kadınların atıştırma hastalığına daha yatkın olduğunu belirtiyor. Bu kişiler yeme amaçlarını ve yediklerinin miktarlarını bilmiyor. Kilo problemleri de bu kişiler de daha fazla görülmektedir.
sağlıklı ara öğünler

Sağlıklı atıştırmalıklar açlığı kontrol etmede bize yardımcı olur. Çikolata, pasta, hamur işi yiyecekler, tatlılar gibi şekerli, yağlı, bol kalorili besinler tercih edilmemelidir. Bunlar yerine daha az kalorili sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir.

Gün içinde halsizlik, uyku hali gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Çok sık mı acıkıyorsunuz? Bunların nedeni şeker alımının az olması. Günlük şeker tüketimini belirli bir oranda tutun. Çok fazla şeker tüketmeyin, şekerden de tamamen vazgeçmeyin. Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalık olarak meyveler tüketebilirsiniz. İçeriğindeki meyve şekeri sizi canlandıracaktır.

Canınız çok fazla acıktığından vücut hemen şekerli yiyeceklere yönelir. Şeker krizini kontrol edemeyenler ellerinde pastalar, çörekler veya kekler görebilir. Bu şekilde devam eden 3-4 olaydan sonra şekere artık bağımlı hale gelirsiniz. Şeker bağımlılık yapan bir yiyecektir. Obezite ve diyabet hastalıklarına yakalanmamak için şeker tüketimine çok dikkat edilmelidir.
Gece Atıştırmalıkları
30 Farklı Sağlıklı Ara Öğün
Şekerli tatlı yiyecekler yemek ani acıkmalara neden olur. Bunun nedeni kan şekerinde ani düşüşler ve yükselmeler yaşanmasıdır. Sonuç ise hep hüsranla biter. Daha çok sağlıklıksız atıştırmalıklar, tatlı, abur cubur isteği sonucunda kilo alma başlar, obezite evresine girince artık vakit çok geç olur. Çok geç olmadan, şeker bağımlılığına yakalanmadan önleminizi hemen alın. Şimdi önleminizi almazsanız kendinizi her markete gittiğinde abur cubur reyonunda bulursunuz.
Sağlıklı beslenme düzenine ulaşmak  için evi sağlıksız atıştırmalıklardan uzak tutun. Olmazsa yiyemezsiniz.
→ Bir önceki "Sağlıklı Et Tüketimi Nasıl Olmalıdır?" başlıklı yazımızda 'sağlıklı beslenme, sağlıklı et tüketimi, et nasıl saklanmalı, nasıl pişirilmeli' hakkında bilgiler verildi.