Sağlıklı Beslenme İçin Kazanmanız Gereken 10 Alışkanlık

- 23:41
Diyete başlama kararı almak bir çok insan için çok zordur. Hatta bu kararı aldıktan sonra devam etmek ise zorlu zamanlar geçirmek demektir. Beslenme hayatımızda yapacağımız küçük değişiklikler bu süreci daha kolay geçirmemizi sağlayacaktır.
Diyete başladığınız ilk gün gibi diğer günleri de geçirebilsek sonuca daha kolay ulaşırız. Maalesef ilk günkü motivasyon, istek 2. ve 3. günler de daha da azalıyor. Bu durumun nedeni ise beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkarak beslenmeye çalışmak.

Öyleyse beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenin zamanı geldi. İlk günkü heyecanı hayatımızın her anına yansıtarak beslenin. Diyet yapanların en büyük amacı istediği kiloya ulaşabilmek. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler daha kolay kilo vermenizi sağlayacaktır.

Doğru beslenme farkındalığını arttırmak için sizlere 10 beslenme alışkanlığından bahsedeceğim. Sadece diyetlerde değil bu alışkanlıkları hayatınıza yansıtarak sağlıklı bir yaşama kavuşabilirsiniz.

Bazılarını gerçekten uyguluyorsanız yapmaya devam edin. Uygulayamadığınız beslenme alışkanlıkları varsa oluşturmaya hemen başlayın.

-1- Oturarak Yemek Yiyin

beslenme önerileri
Oturarak yemek yemek daha çabuk doymanızı sağlar. Ayakta dolaşarak yenilen yemekler de doygunluk hissi daha geç olur. Genelde abur cubur yiyecekler ayakta yenilmeye daha müsaittir. Bu yiyecekleri fazla tüketmek kilo almanıza neden olur.

-2- Yemek Saatlerini Ayarlayın

doğru beslenme alışkanlıkları
Yemek saatlerinizi her gün aynı saatlerde olacak şekilde düzenleyin. Düzenli beslenme kriterleri arasında en önemli olan maddedir. Doğru besinleri doğru zamanda yemek kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

-3- Yemeğe Başlamak İçin Acele Etmeyin

sağlıklı beslenme yolları
Yemek yemek için masaya oturduğunuzda yemeğe başlamadan önce biraz bekleyin. Yemek kaçmaz, tadı kaçmaz siz hiç merak etmeyin. Daha yavaş yemek yemek için ilk adımı böylece atmış olursunuz. Yemeğe yavaş başlamak yemeği yavaş yemek için çok önemli bir beslenme alışkanlığıdır.

-4- Yavaş Çiğneyin

diyet önerileri

Lokmayı her ağzınıza attığınızda kaşığı veya çatalı bir kenara koyun. Bu beslenme alışkanlığı ile daha fazla kalori harcarsınız, sindirim problemlerinin önüne geçmiş olursunuz, daha fazla kilo verirsiniz.

-5- Yemek Arası Mola Verin

doğru beslenme önerileri

Yemek yerken beklemek de nerden çıktı demeyin. Bu alışkanlığı edindiğiniz yediğiniz yemeğin tadına daha da varacaksınız. Doygunluk sinyallerin beyine 20 dakika sonra ulaşır. Bu beslenme alışkanlığını edindiğiniz de daha az yemek yiyecek dolayısıyla daha az kalori almış olacaksınız. Aşırı yemek yemenin önüne böyle geçebilirsiniz.

-6- Dikkatiniz Yemekte Olsun

sağlıklı beslenme önerileri

Yemek yerken dikkatinizi yemekten ayırmayın. Televizyon izlerken, kitap okurken, telefonla konuşurken ne yediğinizin farkında olamayabilirsiniz. Bu durum fazla kilo almanıza neden olur. Abur cuburla sakın TV karşısına oturmayın.

-7- Nasıl Kokuyor?

sağlıklı yemek yemek

Yemeği hissederek yemek daha az yemek yemenizi sağlayacaktır. Yemeğin rengini, kokusunu düşünün. Sadece yemek yemekle kalmayın. Bu zamanı tadını çıkarın.

-8- Egzersiz Yapın

diyet ve egzersiz

Egzersiz yapmak sağlıklı bir yaşam için motivasyon arttırıcı bir davranıştır. Yapılan araştırmalar spor yapanların beslenmelerine daha çok dikkat ettiğini göstermiştir. Siz de hemen bir spora başlayarak sağlıklı beslenmenizi spor ile destekleyin.

-9- Dişlerinizi Fırçalayın

diyetevim

Yemek için kendinize hakim olamadığınız zamanlarda dişlerinizi fırçalayın. Dişleri fırçalama ritüeli yemek yeme isteğinizi azaltacaktır. Temiz dişleri kirletmek istemeyeceksiniz.

-10- Tabağınızı Küçültün

doğru beslenme önerileri

Büyük bir tabağa az yemek koyarsanız gözünüze az gözükecek bu sizi tatmin etmeyecektir. Küçük tabakta yediğinizde bir tabak yemek yedim hissi oluşacaktır. Aslında tabak küçülterek porsiyonlarınızı azaltmaya başlamış olacaksınız. Daha az kalori almanızı sağlayacak çok önemli bir beslenme alışkanlığıdır.