Zayıflamak İçin Goji Berry Kullanımı

- 13:09
Goji berry Nepal, Tibet ve Himalaya bölgelerinde yetişen tatlı sulu bir meyvedir. Goji çileği, kurt üzümü, zayıflama çileği diğer adlarıdır. Kuruduğunda üzüm ile ayırt etmek zordur. Parlak kırmızı renktedir. Yaban mersini, vişne arası bir tada sahiptir. Bu gibi yiyeceklerin sağlık ve zayıflama açısında vücuda çok büyük faydası bulunmaktadır.
Fazla kilolu insanlar sağlık yönünden ciddi sorunlar yaşamamak için kilo problemleri ile yakından ilgilenmelidir. Hızlı zayıflamak yerine zamana yayarak kilo vermek vücudumuz için daha sağlıklıdır. Bazen zayıflamak için sihirli bir yiyecek ararsınız. Böyle bir yiyecek Dünya'da bulunmamıştır ki ülkemizde bulunsun. Goji Berry meyvesi doğru kullanıldığında zayıflamanıza yardımcı olacak bir vitamin ve mineral deposudur. Goji Berry'nin içeriğine bir bakalım;

Goji Berry Besin Değerleri: Beta karoten, kalsiyum, bakır, selenyum, demir, amino ait, B1, B2 ve B6 vitaminleri bulunmaktadır.
Goji Berry Kurt Üzümü sebze meyve çeşitlili az olan ülkelerde yetiştiğinde vitamin, vitamin ihtiyaçlarını bu besinden karşılamışlardır. Bu bölgenin insanları ayrıca uzun süren yaşamlarını yine goji berry bitkisine bağlamaktadır.

Goji Berry Kilo Verdirir mi?

Kilo almanızın gerçek sebebi iştah kontrolünün zayıf olmasıdır. Fazla yeme, şekerli yiyecek, fast food tarzı yiyeceklerden ve tatlı krizleri sonucu kilo alımı daha da fazla olur. Günlük goji berry tüketimi ile iştah kontrolü sağlayabilirsiniz.

Goji berry'nin içeriğinin %24 liften oluşmaktadır. Lifli yiyecekler yemenin faydalarından daha önce bahsetmiştik. Bir kaç hatırlatma yapmak gerekirse; lifli gıdalar daha geç sindirilir ve daha uzun süre tokluk hissi yaşatır. İştah kontrolü açısından lifli besinler tüketmek kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur. Glisemik indeksi 30'dur. Kilo alımına sebep olan şekerli ve karbonhidrat oranı fazla olan besinlere olan isteği kurt üzümü yiyerek atabilirsiniz.

Yediğimiz besinler eğer enerjiye dönüştürülmezse depolanır, yağa dönüşür. Kilo alımına bu durum neden olur. Yediğimiz besinlerin enerjiye dönüşümünü sağlayan yiyeceklerden biri de goji berry meyvesidir. İçeriğinde bulunan kromium ve tiyamin etken maddelerinin yağ yakımına ve metabolizmanın etkili çalışmasına çok fazla faydası bulunmaktadır.

Goji Berry'nin Sağlığa Faydası

  • Antioksidan içeren yiyecekler arasında antioksidan oranı bakımında en yüksek olan yiyeceklerden biridir. Kanseri önlemek için kullanılır.
  • Güç kuvvet vermektedir. Yaşam süresini uzattığı düşünülmektedir.
  • Methionine, Leucine, Isoleucine, Lysine, Phenylalanine, Threonine , Tryptophan, Valine ... diye devam eden 19 farklı amino asit içermektedir. Polenden daha fazla aminoasite sahiptir.
  • Vücudumuzun günlük ihtiyaçlarından olan 21 çeşit mineral içerir.
  • İçeriğinin %24'ü liftir. Tokluk süresini uzatır.
  • İçeriğinin %15'i proteindir. Bu oran bir çok yiyecekten daha fazladır.
  • C vitamini oranı Greyfurttan daha yüksektir. Meyvelerde az bulunan E vitaminini içerir.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Büyüme hormonunu harekete geçirir.
  • Yağ yakımını destekler, kilo verdirir.

Goji Berry Diyette Kullanımı

goji berry tarifleri tarifleriTaze goji berry meyvesine ulaşmak ülkemiz de biraz zordur.  Kurutulmuşunu, çayını veya meyve suyunu dışarıda bulabilirsiniz. Ben size aktarlardan alabileceğiniz kurutulmuş goji berry tarifi önereceğim. Zayıflamak için nasıl kullanılır sorusuna da birazdan cevap vereceğiz. Goji berry suyu ve çayı protein ve lif açısında yoksundur. Yaş ve kuru olanını tam olarak yemek daha etkilidir. Diyette goji berry tüketmek diyetin etkililiğini arttırmaktadır. Bir çeşit destekleyici besin olarak kullanabilirsiniz. Diyette kullanmaya başlamadan önce şunu bilmeniz de fayda vardır. Sadece goji berry yiyerek zayıflamayı beklemeyiniz. Aşağıdaki goji berry kullanım şekillerine göre diyete ekleyebilirsiniz.

Kurutulmuş goji berry meyvesinin günlük tüketim miktarı bir avuç kadardır. Bu miktar yetişkinler için kullanımı göz ününde bulundurarak hesaplanmıştır. 20-30 grama denk gelmektedir. Etkili olması için düzenli olarak almanız önerilmektedir.

Goji Berry Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Kurutulmuş goji berry 10 gramı 35 kaloridir. Taze 10 gram goji berry ise 40 kaloridir. Goji çileği, kurt üzümü ile anılan bu meyveyi aktarlarda bulabilirsiniz. 1 kilo fiyatı ise 70-90 TL arasındadır. Alırken kapalı ampalajda olması ve aldıktan sonra kavanoz içerisinde kapalı olarak saklamak gerekir. Zayıflamaya faydalı olması için her gün tüketilmesi önemlidir.

Goji Berry Tarifleri ve Kullanımı
1- Goji Berry Çayı: 8 tane goji berryi bir fincan sıcak suyun içine atın. 5 dk demlenmesi için bekleyin. İsterseniz içine başka bitki çayları da karıştırabilirsiniz.  Bu şekilde aç karnına sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 defa için. Kalan posalarını da ayrıca tüketin. Kendiniz hazırlamak istemiyorsanız çay halinde satılanları da tercih edebilirsiniz.

2- Çay olarak tüketebileceğiniz gibi sade olarak da tüketebilirsiniz. Protein ve mineral açısından sade olarak sadece kurutulmuş olanı tüketmek daha sağlıklıdır. Aç karnına günde 3 defa 10 tane kurt üzümü yiyebilirsiniz.

3- Eczanelerde kapsül halinde satılan goji berry'i üzerindeki kullanma talimatına uyarak kullanabilirsiniz.

4- Ara öğünlerde 1 kase yoğurdun içine 8 goji berry atın. Karıştırdıktan sonra tüketin.

5- Goji Limon Tarifi: 1 yemek kaşığı ile 1 limonu kabuklarıyla 1 bardak suda karıştırın. 20 dakika ağzı kapalı olarak bekletin. Sabah, öğle ve akşam öğünlerinden önce 1 bardak için.

6- 1 yemek kaşığı goji çileğini 2 bardak sıcak suya ekleyin. 2-3 parça taze zencefili yada 1 çay kaşığı zencefil ekleyin. 1 tane limonu kabuklarıyla ekleyin. Hepsini cam sürahide karıştırın. 3 öğün öncesi için.
→ Bir önceki Limon Neye İyi Gelir? Diyette Yenir mi? başlıklı yazımızda 'limonun faydaları, neye iyi gelir, diyette yenir mi, sağlığa faydaları, zayıflatır mı' hakkında bilgiler verildi.