5N Beslenme Kuralı İle Kilo Verme

- 10:12
Dr. Gönül Ateşsaçan 5N kuralı ile beslenen kişilerin daha sağlıklı besleneceği konusunda bir görüş ortaya attı. Dr. Ateşsaçan 5N kuralını şöyle açıkladı: "Ne yedik, nasıl pişirdik, neyle beraber, ne zaman, ne kadar yedik sorularına doğru cevaplar vererek beslenildiğinde kilo alma gibi bir sorunla karşılaşmazsınız. Önceden gelen alışkanlıklar beslenme üzerinde büyük etkisi vardır. Bu alışkanlıkları değiştirmeden sağlıklı kilo vermek de zor olacaktır." dedi.
Diyet yaparken alışkanlıklar doğrultusunda yediğimiz besinleri önümüzden alarak yeni yiyecekleri soframıza koyuyoruz. Hangi gıdaların sağlıklı hangisi sağlıklı, hangisi kolay yakılır, hangisi zayıflatmaya yardımcıdır gibi sorunların cevaplarını bilirseniz diyet listesine gerek kalmadan da diyet yapabilir, kilo verebilirsiniz.
sağlıklı beslenme yolları

5N BESLENME KURALLARI

NASIL PİŞİRDİK?
Sebzeler
Buharda haşlama veya fırında ızgara yapılarak pişirilir. 1 kaşık yağ atılabilir.

Etler
Etli yemeklere ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Tavuk, balık, et pişirirken yağ eklemeyin.

Pilav ve Makarna
Pişirilirken 1 yemek kaşığı yağ atılabilir.

Mangal
Çok fazla mangal tüketimi sindirim sistemini ve bağışıklığı bozar. Kanserojen olduğu için çok sık yapılmamalıdır.

NE YEDİK?
Gün doğumunda batımına kadar ağırlıklı olarak hayvansal yiyecekleri tüketin. Gün batımından sonra ise ağırlıklı olarak sebze grubu besinleri tüketirseniz metabolizmanız bozulmaz.
  • Sabah ve Öğle öğünleri hayvansal protein grubu yiyecekler
  • Akşam ise sebze ve karbonhidrat grubu besinler
NE KADAR YEDİK?
Diyet yapmayı düşünüyorsunuz ama bir türlü başlamak için fırsat bulamıyorsunuz. İlk adımınızı porsiyonlarını küçülterek atabilirsiniz. Küçük porsiyonlar yavaş yavaş yenildiğinde tokluk hissini aynı yaşarsınız. Mideniz avucunuzun 2 katı kadardır. Yani 2 eliniz kadar mideniz var. Ana öğünlerde 2 avuç kadar, ara öğünlerde 1 avuç beslenmek en sağlıklı olanıdır. 

NEYLE BERABER YEDİK?
Yemeklerden 2 saat sonra meyve tüketin. yemeklerden hemen önce veya sonra yenilen meyveler kilo sebep olabiliyor. Meyveleri ara öğünlerde tek tek yiyin. Çok fazla birbirine karıştırmayın.
  • Sabah: hayvansal proteinler, buğday grubu karbonhidratlar
  • Hayvansal proteinler ve yanında sebze grubu yeşillikler
  • Sebzeler ve yanında buğday grubu sağlıklı karbonhidratlar.
NE ZAMAN YEDİK?
Öğün saatleri ne yediğiniz kadar önemli bir yere sahiptir. Doğru zamanda doğru yiyeceklerle beslenmek kilo vermek adına çok önemlidir. Sabah kahvaltısını 9'dan sonraya bırakılmamalıdır. Akşam yemeği ise en geç 8'e kadar bitirilmelidir. Hormonlarımızın düzenli çalışması ve vücut metabolizmasının bozulmaması için uyku da beslenme zamanı kadar önemli bir yere sahiptir.
→ Bir önceki D Vitamini Nedir? başlıklı yazımızda 'd vitamini, nedir, faydaları nelerdir, hangi besinlerde bulunur, eksikliği nasıl anlaşılır' hakkında bilgiler verildi.