En Tatlı Zehir Şekerin Bilinmeyen Zararları

- 23:02
Şeker, eski çağlardan günümüze kadar insanların en önemli gıda maddelerinden birisi olmuş ve 18. yüzyılın sonuna kadar sadece şeker kamışından üretilmiştir. Şeker pancarının tarıma girişi ve şeker pancarından şeker üretimi ise 19. yüzyılda başlamıştır. Günümüzde dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4’ü şeker kamışından, %25,6’sı ise şeker pancarından elde edilmektedir.
Şeker bu kadar tatlı olmasına rağmen şekerin zararları da vardır. Yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen şeker hem içeceklerin hem de yediğimiz pek çok yiyeceğin içinde bol miktarda bulunmaktadır. Özellikle de Türkiye mutfağında en sık kullanılan malzemelerin başında gelmekte olup içtiğimiz çay kahveden tutunda pastalar, kurabiyeler, kekler ve diğer tüm hamur işi yiyeceklerde haddinden fazla miktarda şeker bulunmakta olup bu yiyeceklerin yenilmesi ile şekerin insan vücuduna geçerek organlarımıza verdiği zararlar hafife alınmayacak kadar çoktur.

İnsan yaşamının vazgeçilmezi olan şeker doğal olarak meyve ve sebzelerde de bulunan şekere fiziksel olarak ihtiyacımız vardır. Özellikle zihinsel faaliyetlerin yürütülmesi için olmazsa olmazdır. Fakat aşırısı doğal da olsa zararlıdır.
şeker hakkında bilgiler

Bir gerçek var ki kimyasal işlemlerle beyazlatılmış olan şekerin insan vücuduna daha fazla zararı vardır. Çünkü insan vücudu çok yüksek miktarda işlenmiş şekeri kaldıramaz. Vücuttaki temel organlar bu kalitesiz şekerin tüketimiyle ciddi zarara uğrayabilir. Vücudumuza şekerin zararları nelerdir?
Tavsiye Yazı
→ Şeker İçeren Meyveler
Maddeler halinde inceleyelim:

Şekerin Zararları Nelerdir?

  • Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıp pankreasın aşırı insülin salgılamasına neden oluyor. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depoluyor. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açıyor.
  • Bağışıklık sistemi zayıflıyor. Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamıyor.
  • Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
  • Gebelerde bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler.
  • Vücuttaki sıvı dengesini bozarak dikkat eksikliği ve ruhsal problemlere neden olabilir.
  • Yüksek kilolardan dolayı kemik ve kas sisteminin yapısının bozulmasını hızlandırır.
  • Kalp krizi riskinizi 300 kat artırmaktadır.
  • Migren hastalığına sebep olur ve sık sık baş ağrısı meydana getirir.
  • Şeker çocuklarda hiperaktiviteyi, gerginliği, konsantrasyon problemlerini ve huysuzluğu artırır.
Vücudumuza giren şekerin zararları nelerdir? Sorusunun cevabını düşünmek yerine şekeri hayatınızdan yavaş yavaş çıkarın gitsin ne kaybedersiniz ki? Sonuç olarak sağlığınızı korumuş olursunuz. Özellikle küçük yaşlardan itibaren çocuklarınıza ya ödül olarak ya da susup yaramazlık yapmaması için verilen şeker, çikolata gibi yüksek oranda şeker içeren gıdaların verilmesi oldukça sakıncalı olup bir nevi çocuğunuzu farkında olmadan ödüllendirmek yerine zehirlemekten ibarettir. Vakit kaybetmeden beslenmenizi tekrar gözden geçirin ve şekeri sadece vücudunuzun ihtiyacı kadar kullanın.
Tavsiye Yazı
1 Dilim Baklava Kaç Kalori?
Hatırlarsanız kısa bir zaman önce Canan Karatay şekerin sağlığa zararına dikkat çekmek için 'Çocuğuma Şeker Verme' kampanyası başlatmıştı. Çocuklarda sağlıklı beslenmenin ilk temelleri okul çağından önceki dönemde başlıyor. Bu yaşlarda şeker tüketimine alışan çocuklar ileri yaşlarda daha fazla abur cubura yöneliyor. Bu durum çocuklarda obezite riskini arttırıyor.

Canan Karatay şekerin zararlarını şöyle anlatıyor:
"Şeker çocukların bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor, hatta bozuyor. Aynı zamanda şeker yiyen çocuklarda hiperaktivite ve dikkat bozukluğu daha fazla görülüyor. Ödül olarak çocuklarınıza asla şeker vermeyin, başkalarının vermesine de engel olun. Şeker yerine daha farklı ödüller verin." dedi.
→ Bir önceki Biri Çikolata mı Dedi? başlıklı yazımızda 'çikolata almak, faydaları, nasıl yapılır, kaliteli çikolata nasıl anlaşılır, kilo yapar mı' hakkında bilgiler verildi.