Altın Çilek Zayıflatır mı?

- 22:58
Altın çilek ana yurdu Güney Amerika’dan dünyaya yayılmış bir sağlık kaynağıdır. Ana vatanı Bolivya, Kolombiya, Venezüella, Ekvator gibi Güney Amerika’nın Ekvator kuşağında yer alan ülkelerdir. Son yıllarda ülkemizde de üretimi başlamıştır. Altın çilek zayıflama üzerindeki müthiş etkisi ile bilinir.
Altın Çilek bilinen lif içeriği en yüksek meyvedir. Bilindiği gibi lif doygunluk hissi vererek, iştahın kapanmasını sağlar. Bu durum daha az yemek yenmesini ve böylece kilo verilmesini sağlar. Güney Amerika’dan dünyaya yayılan bu bitkinin kilo kontrolü sağlamasının yanında birçok faydalı yönü daha bulunmaktadır.
zayıfllatır mı

Altın çilek, diyabet hastaları tarafından çokça tercih edilir. Özellikle en çok görülen diyabet tipi olan tip 2 diyabet üzerinde oldukça faydalı etkileri vardır. Altın çilek bu denli ünlü olmadan önce de diyabet hastaları tarafından tedaviye yardımcı bir ürün olarak tüketilmekteydi.

Altın çileğin antioksidan yönünden oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Altın çilek bu özelliği ile vücuttaki toksinlerle savaşır. Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile vücutta kanser oluşumuna neden olan serbest radikallerin ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Altın çilek yüzlerce yıldan beri idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca verem hastalığı üzerinde olumlu etkileri bilinmektedir. Kalp sağlığının korunması için oldukça yararlıdır.

Altın çilek mineral açısından ve vitamin açısından oldukça zengindir. Yüksek vitamin barındırır. C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biridir.

Altın çileğin özellikle potasyum değeri oldukça yüksektir. Tahliller sonucu potasyum eksiği görülen hastalara altın çilek tüketmesi önerilir. Potasyumun yanında kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların kemik gelişimi için bolca altın çilek tüketmesi tavsiye edilir.

Altın çilek cilt sağlığı açısından faydalıdır. Cilt sağlığına karşı koruyucu etki gösterir. Cildin yaşlanmasını önler.

Altın çilek kan dolaşımının düzenlenmesine de yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Zayıflatır mı, Diyette Yenir mi?

Altın çileğin bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni zayıflamak isteyenler için bulunmaz bir nimet oluşudur. Altın çilek lif yönünden en zengin meyvedir. Altın çilek yüksek besin değeri ve lif içeriği ile kişiye doygunluk verir ve iştah kesici etki gösterir. Lifli besinler mide içerisinde normalde kapladıkları yerden çok daha fazla yer kaplayarak acıkmayı önler. Altın çilek gibi yüksek lif içerikli maddeler mide öze suyu ile karşılaşınca liflerini salar ve midede önemli bir yer kaplar. Makarna hamur işi normalde çok yer kaplayan besinler ise mide sıvıları ile buluşur buluşmaz lifli besinlerin tam tersini çekilerek midede daha çok yer açılmasına neden olur. Zayıflamada lifli besinlerin tercih edilmesinin nedeni budur.

Altın çileğin zayıflamaya bir diğer faydası da metabolizma hızını en çok arttırıcı besinlerden biri olmasıdır. Bu özelliği ile yağ yakımın hızlandırır ve kolaylaştırır. Altın çilek diyetlerin olmazsa olmaz bir parçası olmalıdır.
→ Bir önceki Detoksa Başlamadan Önce Neler Bilmelisin? başlıklı yazımızda 'detoks nedir, nasıl yapılır, detoks kuralları, detoks ile kilo verme' hakkında bilgiler verildi.