Kurt Üzümü, Goji Berry Çileği Faydaları

- 01:11
Goji berry çileği yani diğer adı ile kurt üzümü Doğu Asya kökenli kırmızı meyveleri olan bir bitkidir. Meyveleri görünüş olarak kuşburnuna benzer. Anavatanı Çin olan bu meyve keskin tadı olan kırmızı, turuncu renkte meyvelere sahiptir.
Geleneksel Çin tıbbında en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden biri de goji berrydir. Goji çileği, Çin’in son yıllardaki dışa açılım politikası ile tüm dünya tarafından bilinen bir meyve haline geldi. Sağlık açısından bilinen en kuvvetli bitkisel kaynaklardan biridir.

kurt üzümü faydaları

Çin’den dünyaya yayılan bu meyve tüm dünya sağlık ve bilim insanlarının da dikkatini çekmektedir. Besin değeri çok yüksek bir meyvedir. Bilinen en güçlü antioksidan içeriğe sahip yiyecektir. Tam bir C vitamini deposudur. Son derece lifli bir yapısı vardır. Protein, kalsiyum, sodyum ve demir oranı oldukça yüksektir.

Goji üzümü yüksek antioksidan içeriği nedeniyle binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbının bir parçasıdır. Himalayalar’ın yüksek eteklerinde yetişen bu bitkideki antioksidan değeri inanılmazdır. Bir örnek vermek gerekirse havuçta antioksidan değeri 275 kadarken bu durum goji berry de 30500’dür. Goji berry içeriğindeki yüksek besin değeri ile mutluluk meyvesi olarak da bilinir. Enerji kaynağıdır. Sabah kahvaltı ile birlikte bir avuç kadar goji berry yemek o günü enerjik ve mutlu bir şekilde geçirmenizi sağlar. Bu mucizevi meyvenin faydalarına bir göz atalım…

Goji berry yüksek antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini birçok ilaçtan daha iyi güçlendirir. Bunu yaparken kimyasal olmadığı için her hangi ciddi bir yan etki de oluşturmaz. Goji berry yüksek antioksidan etkisinin yanında bilinen en güçlü C vitamini kaynaklarından da biridir. Bilindiği gibi C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Goji çileği kalp ve damar sağlığını korur. Goji berryi düzenli olarak tüketerek kandaki kolesterol seviyesinin normal seviyelere çekilmesini sağlayabilirsiniz. Goji berry kan dolaşımını arttırır. Böylece vücuda daha fazla sağlıklı ve yüksek oksijen yüklü kan pompalanmasını sağlar. Yüksek lif içeriği sayesinde damar ve kalp sağlığı açısından çok faydalıdır.

Goji berrynin bu kadar çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri de kanser hücreleri ile mücadele etmesidir. Kurt üzümü kanser önleyici etkiye sahiptir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanser hücreleri ile savaşa yardımcı olur. Düzenli olarak goji berry tüketmek kansere yakalanma riskini ciddi oranda düşürmektedir.

Cilt sağlığına en zararlı şey doğadan, havadan ve güneşten cildimizi tehdit eden serbest radikallerdir. Goji berrynin anti aging yani yaşlanma önleyici etkisi vardır. Goji berry adeta bir gençlik iksiridir. Bu özelliği sayesinde birçok kozmetik firması yaşlanma karşıtı ilaçlarında goji berryden faydalanmaya başlamıştır. Dünyaca ünlü birçok yıldız, goji üzümü ile cilt güzelliklerini sağlamaktadır.

Goji berry uykuya yardımcıdır. Stres azaltıcı etkisi vardır. Goji berrynin diğer adının mutluluk meyvesi olmasının nedeni bu özellikleridir. Ayrıca goji berry tam bir enerji kaynağıdır. Cinsel gücü önemli ölçüde arttırdığı bilinmektedir.
→ Bir önceki İnatçı Yağlardan Kurtulun başlıklı yazımızda 'inatçı yağlar, yağ yakma, kilo verme, zayıflama, inatçı kilolardan kurtulma' hakkında bilgiler verildi.