İnatçı Yağlardan Kurtulun

- 22:30
Uzun süredir eritmeye çalıştığınız ama bir türlü başaramadığınız inatçı yağlara mı sahipsiniz? İnatçı yağlardan nasıl kurtulabilirsiniz? Diyet Evim sizler için araştırdı.
Erkeklerde vücut yağ oranı yüzde 10-20 arasında iken kadınlarda bu oran yüzde 20-35 arasındadır. Neden biz kadınlar da daha fazla yağ var, bu haksızlık değil mi dediğinizi duyar gibiyim. Yağ ile ilgili duyduğunuz tüm bilgileri bir süreliliğine unutun. Şaşırtıcı, ilginç bilgileri hemen açıklayalım.

yağ yakma nasıl olur

Yağlı Yemek Yemenin Faydaları

  • Fazla yağ tüketmek kilo sorunu oluşturabileceği gibi hiç yağ yememekte yorgunluğa ve bağışıklık sisteminin düşmesine neden olur. Günlük 20gr. yağ tüketmek sağlıklı beslenme yöntemlerinden biridir.
  • Kabuklu kuru yemişlerde bulunan doymamış yağlar bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • A, D, E, K vitaminleri yağda çözünerek hücrelere ulaşır. Vücuttaki yağın az olması vitaminlerin yeteri kadar alınmamasına neden olur.
Gördüğünüz gibi yağlar düşman değil bizim ihtiyacımız olan bir besin kaynağıdır. Vücut sağlığı için yaşamsal öneme sahiptirler. Kemikler, böbrek, akciğer ve kalp gibi organlarda bulunur. Vücut sistemlerinin sağlıklı çalışabilmesi için yağa ihtiyacı vardır. Bir de vücutta depolanan bizim istemediğimiz hatta adına 'inatçı kilolar' dediğimiz yağlar vardır. Bu yağ depolarının amacı vücudun enerjisiz kalması durumunda vücuda enerji vermesidir. Aynaya baktığınız bu yağların hepsin görebilirsiniz. Bu inatçı yağlardan kurtulmak için yapabileceğiniz mutlaka bir şeyler vardır.
Tavsiye Yazı
Vücut Yağ Oranınızı Hesaplayın.
Hızlı verilen kiloların bir çoğu su ve kas dokusundan oluşur. Yağ ise çok az bir kısmını oluşturur. Sağlıklı kilo vermenin sınırı haftada 1-2 kilo vermektir. Hızlı kilo vermek kesinlikle istenilen bir durum değildir. Kasların azalması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bu durum yeniden kilo alma riski oluşturabilmektedir. Protein ve karbonhidrat ne kadar önemliyse yağ ile beslenmek o ölçüde önemli bir yere sahiptir. Çok fazla tüketilmemesi gerektiğini unutmayın.

İnatçı Kilolar ve Beslenme

İnsülin ve glukagon hormonu birbirleriyle uyum halinde çalışması gerekir. İnsülin hormonu enerji seviyesini depolamak için kan şekerini düşürürken glukagan hormonu spor sırasında kan şekerini yükseltmektedir. Bu ikisi arasındaki uyumun sağlanamaması durumunda vücut yağ depolamaya başlar. Bu iki hormonun daha uyumlu çalışması sizin elinizde. Günlük karbonhidrat alımlarınızı 200 gr ile sınırlandırarak yağ depolanmasının önüne geçebilirsiniz. Alacağınız karbonhidratı patates, buğday ekmeğinden almak daha sağlıklıdır. Beyaz ekmek, tatlı, pasta gibi yiyecekler tüketmek kan şekerini hızla yükselteceğinden yağ depolanması kaçınılmaz olur. Karmaşık karbonhidratlarla beslenme her zaman daha sağlıklıdır. Çünkü bu yiyecekler yavaş yavaş sindirilir.

Yağlar ile ilgili hormonlardan biri de leptin hormonudur. Tokluk hissini beyne ulaştıran hormondur. Aşırı yağ tüketimi sırasında leptin hormonunu devre dışı kalır. Vücutta yağ depolanmasına neden olur. Ghrelin hormonu ise açlık hormonudur. Enerji depolanması ihtiyacını beyne iletir.

Sağlıklı Tabak Hazırlayın
İnatçı kiloları azaltmak için öncelikle tabağınızı düzenleyerek başlayabilirsiniz. Yemek tabağını 4 parçaya bölün.
  • 1. Bölüm: Mercimek, yağsız et gibi protein kaynakları
  • 2. Bölüm: Zeytin yağı, hindistan cevizi yağı, kuru yemişler ve çekirdekler ile karmaşık karbonhidratlar
  • 3. Bölüm: Karnabahar, brokoli gibi yeşil sebzeler (Tabağın yarısını oluşturacak)
Sabah Aç Karnına Koşmak Yağ Yakar mı?
Sabah aç karnına koşmak yürümek kilo verdirir mi, yağ yakar mı sorusu çok sorulmaktadır. Kısaca cevap vermek gerekirse 'aç karnına yapılan egzersiz yağ yakmanızı sağlar.' Sabah zamanı adrenalin seviyesinin yüksek olur. Bu durum insülin seviyesini düşürür. Vücut egzersiz sırasında harcayacağı enerjiyi depolanmış yağlardan kullanır.
→ Bir önceki Ketojenik Diyeti ile 1 Beden İncelin başlıklı yazımızda 'ketojenik diyet, düşük karbonhidrat beslenme, diyet listesi, 1 beden incelme' hakkında bilgiler verildi.