Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

- 23:51
Bir zamanlar diyetisyenler tarafından haksız yere kolesterole yol açtığı için suçlanan yumurta, hak ettiği yere gelmeye başladı. Son yıllarda yapılan araştırma yumurtanın en faydalı besin maddelerinden biri olduğunu ortaya çıkardı.
Eskiden yumurta yemeyin diyen diyetisyenler, şimdilerde mutlaka yumurta yenmesini tavsiye ediyor. Çünkü yapılan araştırmalar yumurtanın kötü kolesterolü yükseltmediği, aksine iyi kolesterolü yükselttiğini ortaya koydu. Yumurta en önemli ve ucuz hayvansal gıdalardan biridir. Aşırıya kaçmamak kaydı ile her gün rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yumurtadan maksimum fayda sağlamak için haşlanmış olarak tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Yağda pişirilen yumurtanın kalorisi oldukça yükselecektir. Haşlanmış yumurta hem besin değerini koruyacak hem de daha az kalori olacaktır.
KALORİ TABLOSU
1 haşlanmış yumurta;
Karbonhidrat : 0.35 gr
Protein : 6,5 gr
Yağ : 5,1 gr
Lif : 0 gr
Kolesterol: 190
Kalsiyum: 25 mg
A Vitamini: 145
Demir: 0,8 mg
75
KALORİ

Haşlanmış Yumurtanın Kalorisi

1 adet orta boy yumurta yaklaşık 50 gram kadardır. Bir adet orta boy yumurta haşlandığında 75 kalorilik bir değer kazanır. Özellikle kahvaltılarda hiç çekinmeden yumurta tüketebilirsiniz. Yumurta önemli bir protein kaynağıdır.
Tavsiye Yazı
→ Yumurta Diyeti

Yumurtanın Besin Değeri

kaç kalori
Yumurta en ucuz hayvansal protein kaynaklarının başında gelir. Bir orta boy yumurta günlük protein ihtiyacının %13 kadarını karşılar. Omege 3 ve omege 6 yağ asitleri yönünden zengindir. Kolin yününden zengindir. Kolin zihin gelişimini ve beyni besleyen bir maddedir. Özellikle hamilelikte çocuğun beyin gelişimi için ihtiyaç duyulur. Yumurta tüketerek kolin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yumurta A, E, D, B6 vitaminleri de barındırır. Bir adet yumurta günlük B12 ihtiyacının %12’sini sağlar. Yumurtada değişik miktarlarda fosfor, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi mineraller bulunur. Yumurta en çok selenyum minerali açısından zengindir. 1 tane yumurta günlük selenyum ihtiyacının %20’sini sağlar. Yumurta içeriğindeki su sayesinde önemli bir su kaynağıdır. Az su içen biri iseniz yumurta yiyerek su ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Yumurtanın Faydaları

Yumurtanın en önemli faydalarından biri doygunluk hissi vermesidir. Bu yüzden özellikle diyetlerde haşlanmış yumurta tüketilmesi önerilir. Kahvaltılarınızda haşlanmış yumurta tüketmek açlığınızı bastıracak ve önemli bir diyet destekleyici yiyecek olacaktır. Yumurta önemli bir protein, selenyum, B12, omega 3 ve kolin kaynağıdır. Faydaları da bu maddeler çerçevesinde şekillenir. Spor yapanların kas kütlelerini arttırmaları için yüksek protein içeriği olan yumurta tavsiye edilir. Kolin sayesinde zihin ve beyin sağlığını destekler. B12 de zihin sağlığı ve hafıza için önemlidir. Ülkemiz de kırmızı et tüketimi ekonomik koşullar nedeni ile az olduğu için B12 vitamini eksikliği görülür. Yumurta ucuz bir B12 kaynağıdır. Kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklara karşı önleyici olan omega3 yönünden zengindir. İçeriğindeki selenyum sayesinde halsizliği giderir ve beyin sağlığına fayda sağlar.
KAÇ KALORİ?
Yiyecek sorgula...