Turp Kaç Kalori?

- 16:00
Ülkemizde çok fazla yetiştirilmesine rağmen sofralarımızda çok fazla yer vermediğimiz turp, zayıflamaya çalışırken bize bir çok faydası bulunmaktadır. Kalorisi oldukça düşük, lif oranı ise yüksektir. Yapraklarında ise vücuda faydalı bir çok mineral ve vitamin vardır.
Beyaz, kırmızı ve siyah turp çeşitlerini pazarlarda marketlerde rahatça bulabilirsiniz. İyi bir antioksidan kaynağıdır, ödem söktürür, Yemeklerin yanında tüketilmesi önerilir.

Besin Değerleri
100 gram turp:
Karbonhidrat : 1.8 gr
Protein : 1 gr
Yağ : 0.15 gr
Lif : 2.4 gr
Kolesterol: 0
Potasyum: 320 mg
Kalsiyum: 37 mg
A Vitamini: 2 mg
C Vitamini: 27 mg
Demir: 0.8 mg
14
KALORİ

Turp kalorisi çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Yukarıdaki tablodaki hesaplama beyaz turp için hazırlanmıştır. Kırmızı turp 16, siyah turp ise 34 kaloridir.
kaç kalori
Tavsiye Yazı
Havuç Turp Salatası

Turpun Faydaları

Katı bir sebze olan turp, yerken çiğneme sayısının fazla olduğu bir yiyecektir. Çiğneme duygusunu turp yiyerek rahatça tatmin edebilirsiniz. Daha çok bu durum ara öğünlerde kullanılacak bir yöntemdir. Canınız bir şeyler çektiğinde turp yardımınıza koşan ilk yiyecek olabilir. Limon sıkarak tüketildiğinde daha fazla doygunluk sağlar. Çok yedim duygusunu oluşturabilirsiniz.
  • Turp glisemik indeksi düşük olan bir besindir. Açlık hissinizi ortadan kaldıracak ve uzun tok kalmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda lif oranı yüksek olan turp midede ve bağırsaklarda çözünerek daha uzun süre tok tutar.
  • Antioksidan içeriği sayesinde karaciğer dostu bir yiyecektir. safra kesesini koruyucudur. Kansere karşı tüketilebilecek en önemli yiyeceklerden biridir.
  • Kolesterol ilaçlarında bulunan fitosterol maddesi, turp içeriğinde de bulunur. Turp içeriğinde bu madde kolesterol seviyesini dengeler.
  • Potasyum açısından zengin bir bensin olduğu için turp tansiyonu da dengeler. Kalbi korur.
  • 100 gram turp günlük C vitamini ihtiyacının %35'ini karşılar. Bağışıklık sistemini korur. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için her gün 1-2 kase tüketin.
  • Ülkemizde çok fazla görülen guatr hastalığı iyot eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Turp iyot bakımından zengin bir besindir. Turp tüketerek guatr hastalığına karşı önlem alabilirsiniz.
  • Turp folik asit bakımından zengindir. Hücre onarımları sağlayarak yaşlanmayı önler.
KAÇ KALORİ?
Yiyecek sorgula...