Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

- 21:49
Folik Asit Nedir?

Folik asit B grubu vitaminlerinden B9 olarak da bilinmektedir. İlk defa ıspanakta tespit edildiği bilinmektedir. Yeşil bitkilerde bulunması sebebiyle bu isim verildiği bilinmektedir. Latince bir kavrama dayanır bu isim. 1941 yılında keşfedildiği bilinmektedir. Vücudun pek çok fonksiyonu için gereklidir. Bazı kaynaklar bu vitamin grubunu Folik Asite Folat olarak da adlandırır.

Folik Asit Özellikleri

Vücudun biyolojik fonksiyonlarından yani biyolojik reaksiyonlarından DNA ve kan oluşumu için gerekli olan alyuvar yapımında, hücrelerin yenilenmelerinin ve büyümelerinin sağlanması için, kas oluşumu için vücudun dışarıdan alması gereken vitamin gruplarından birisidir. Vitamin gruplarından B grubunun bir üyesidir. Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasında ve sağlam durması açısından önemlidir. Duyarlılık açısından ışık ve oksidasyona duyarlı olmaları da söz konusudur. Zaten hamilelik döneminde folik asit ihtiyacı daha da artar. Hamileler için pek çok biyolojik sisteme destekleyici olarak önemlidir. Damar sertleşmesine neden olan homosistein etkisini denge de tutma işlevi görür. Bu sayede kalp krizi, felç gibi riskleri önler.

gebelikte beslenme

Eksikliğinin Nedenleri ve Neden Olabilecekleri Sorunlar

İlk olarak beslenme eksikliği yani yetersiz beslenme nedeniyle folik asit eksikliği ortaya çıkmaktadır. Yetersiz besleniyorsa ve birde alkol kullanımı söz konusu ise bu eksiklik daha belirgin hale gelir. İkinci olarak ise folat ihtiyacının artması yani vücudun talebinin karşılanamaması neticesinde ortaya çıkan eksiklik durumudur. Özellikle hamilelerde, cilt rahatsızlığı bulunanlar, bir kan hastalığı olan

Hemolitik Anemi Hastalığı olanlar ve bazı ilaç kullanımları sonucu ortaya eksiklikler söz konusudur. Bu ilaçlardan bazılarını söylemek gerekirse Metoteksat, Fenitoin ve Trimetoprim söylenebilir. Folik asit eksikliğine neden olan nadir hastalıklardan birisi de Folik Asit Emilim Bozukluğu hastalığıdır. Bu hastalık nörolojik bir rahatsızlığı da beraberinde getirir. Folik asit eksikliğinin neden olabileceği sorunlara değinmek gerekir. Bebeklerde çocuklarda büyümeyi yavaşlatıcı bir etkiye sahiptir. Anemiye yol açabilir. Özellikle iştah kesilmesi, kilo kayıplarına neden olur. İshal ve baş ağrısı da söz konusu olabilir. Davranış bozuklukları ve unutkanlıkta gözlemlenen bozukluklardandır.

Sağladığı Faydalar ve Önlediği Rahatsızlıklar

Hamileler bunu destekleyici olarak aldıklarında doğacak çocuklarında sinir hastalığının oluşması önlenir. DNA yapımında görev alır. Bazı kanser hastalıklarının önlenmesi sağlanır. Tansiyonun yükselmesi durumuna karşı önlemdir. Yaşlılık nedeniyle meydana gelen işitme kaybının azalmasını sağlar. B12 vitaminiyle arasında bir bağ vardır ve B12'ye destekleyici unsur olarak kullanılır. Gıdalarla alınan folik asitin fazlasının bir zararı olmadığı bilinmektedir ve suda çözündüğü için fazla olan kısım idrar ile atılır. Uzmanlarca belirlenmiş bir alınma miktarı vardır ve bu miktar 1000 mikrogramdan fazla olmaması gerektiği söylenebilir. Yine yapılan araştırmalar aşırı alınma durumunda kanser riskinin artması söz konusu olmuştur.

Folik Asit İçeren Gıdalar Neler

Başından beri belirtildiği gibi biyolojik reaksiyonlar için gerekli folik asit ihtiyacı dışarıdan vücuda alınması gerekmektedir. Bu vitamin grubunu içeren başlıca besinlerden bazılarına şöyledir; Mercimek, Yeşil yapraklı besinler, narenciye, barbunya, brokoli, ekmek ve tahıllar, ay çekirdeği, domates suyu, yumurta ve daha pek çok besin.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Hamilelik döneminde pek çok kadında folik asit eksikliği gözlenen bir durumdur. Bu dönemde bu vitamine ihtiyaç daha da artar ve bu eksikliğin hızla giderilmesi gerekmektedir. Besin takviyesi bu durumun giderilmesi açısından çok önem arz etmektedir. Eğer bu sorun aşılmazsa bebek içinde hamile olan kadın içinde ciddi sorunlara yol açacağı görülmektedir. Bebeğin beyin ve sinir sistemi açısından önemi gebelik döneminden itibaren belirgindir. Merkezi Sinir Sistemleri anomalileri rahatsızlığının oluşumu da bunun eksikliğidir. Hamilelik öncesi hamile kalmaya başlarken folik asitçe zengin besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ya da eczanelerde satılan folik asit haplarını kullanmak hamilelik sürecinin daha olumlu geçmesini sağlayacaktır.
→ Bir önceki Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği başlıklı yazımızda 'hamilelikte beslenme, kalsiyum eksikliği, belirtileri, tedavisi' hakkında bilgiler verildi.