Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği, Belirtileri, Tedavisi

- 16:05
Erkek kadın demeden herkes için kalsiyum alımı çok önemlidir. Bebeklikten itibaren süt ve süt ürünleri olan besinlerle beslenmenin temel amacı da kişinin gelişimine olumlu yönde etki katmaktır. Kadınlarda ise kalsiyum eksikliğinin görülme oranı daha fazla olmuştur. Yaşın ilerlemesi ile beraber kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanmamak için kalsiyum eksikliği belirtilerine dikkat edilmeli görülmesi durumunda erken tedavisi düşünülmelidir.

Hamilelikte Kalsiyumun İhtiyacı

Hamilelikte Kalsiyum Neden Önemlidir?

Kalsiyum alımı her yaşta çok önemlidir özellikle bayanlar için. Bayanların kalsiyuma en çok ihtiyacı olduğu dönem hamilelik dönemidir. Çünkü bu dönemde anne karnındaki bebeğin gelişimi söz konusudur ve bebeğin kemiklerinin gelişimi için annenin bütün kalsiyumunu bencilce sömürür. Bu nedenle anne her zamankinden daha fazla kalsiyum alımına ihtiyacı vardır. Ayrıca aldığınız kalsiyumla bebeğinizin iskelet sistemi ve dişleri açısından önemi oldukça önemlidir.

hamilelikte beslenme

Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Belirtileri

Önemli ölçüde kalsiyum eksikliğiniz yoksa hemen anlaşmaz ancak doktor kontrollerine gittiğinizde doktor sizden düzenli olarak bazı tahliller isteyecektir ve o şekilde ortaya çıkacaktır. Bildiğiniz gibi kalsiyum en çok kemiklerin yapımına katılır bu nedenle yüksek miktarda kalsiyum eksikliği gerçekleştiği durumlarda kemiklerin yoğunluğunda azalma görülür. Belirtileri her kişide aynı şekilde olmamakla birlikte genellikle görülen kalsiyum eksikliği belirtileri el, ayak, yüzde karıncalanmalar, kaslarda oluşan kasılmalar, kalp atışlarında oluşan düzensizlikler, cilt kuruluğu ve tırnaklarda çabuk kırılmalar ve depresif durumlardır.
Tavsiye Yazı
→ 1 Bardak Süt Kaç Kaloridir?
Kalsiyum Eksikliğinin Nedenleri

Hamile bayanlarda kalsiyum eksikliğinin en büyük nedeni hamile bayanların günlük kalsiyum ihtiyaçlarından daha fazla kalsiyum almaları gerektiğini bilmemeleridir. Hamilelik döneminde bebek de anne de kemiklerdeki kalsiyuma ihtiyaç duyduğu için kemiklerin kalsiyum ihtiyacı fazladır. Düzenli beslenen bir anne adayında kalsiyum görülme ihtimali oldukça düşüktür. Tabi ki yaş ve vücudun kalsiyumu kullanma oranı da birer etkendir.

Hamilelerin Alması Gereken Günlük Kalsiyum İhtiyacı

Hamile bayanların günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 miligram olup bu miktar 1 grama denk gelmektedir. Ama annenin yaşı 18 yaşından küçük ise bu ihtiyaç 1300 miligrama kadar çıkabilmektedir. Anne de hamilelikten önce de kalsiyum eksikliği varsa doktorunuza bildirmeniz ve doktorunuzun ona göre size doğru miktarı bildirmesi gerekir.

Kalsiyum Eksikliğinde Tüketilmesi Gerekenler

Kalsiyum eksikliği bulunan anne adayları öncelikle doktorları eğer kalsiyum takviyesi verdiyse mutlaka kullanın. Günlük yaşantınızda ise süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum bakımından oldukça zengin süt ve süt ürünlerinden eğer herhangi bir alerjiniz yoksa her gün mutlaka tüketin. Et olarak en fazla kalsiyumu balıktan alırsınız. Ayrıca fındık, kuru kayısı, ceviz, badem, bazı balık çeşitleri ve özellikle baklagillerden tüketmeniz gerekir.

Tahıl olarak tarhana ya da tahıllı bisküvi tüketebilirsiniz. Sebze olarak ise içinde çok miktarda kalsiyum barındıran ve genellikle çok fazla sevilen asma yaprağı sizin ve bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Bunun yanında marul, bamya ve taze fasulye de olmazsa olmazlardandır. Eğer meyve seven biriyseniz ki meyve hamilelikte oldukça önemlidir incir diğer meyvelere nazaran daha çok kalsiyum içerir yani sizin için iyi bir seçenektir. Ama mevsime göre portakal, mandalina ya da kiraz da tüketebilirsiniz. Ayrıca canınız tatlı bir şeyler çektiğinizde pekmez size en faydalı seçenektir. Pekmezi tahinle de karıştırabilirsiniz çünkü tahinde kalsiyum bulunduran yiyeceklerdendir. 

Süt İçemeyen Anne Adayları Ne Yapmalı

Süt içememeniz asla sütten kalsiyum alamayacağınız anlamına gelmez yani yoğurt, ayran, peynir veya muhallebi, sütlaç tarzı süt içeren gıdalardan faydalanabilirsiniz. Süt içemeseniz bile bu gıdalar sayesinde sütten alacağınız kalsiyum miktarını almanızı sağlayacaktır. Ayrıca anneler doğumdan sonra da bu besinleri almaya özen göstermelidir.

Hamilelikte Kalsiyum Eksikliğinin Yol Açtığı Hastalıklar

Hamilelik boyunca kendinizin ve bebeğinizin kalsiyum ihtiyacını karşılamanız gerekir çünkü kalsiyum eksikliği bebeğinizin kemik gelişimini, diş sağlığını ve sizin de kemiklerinizi olumsuz yönde etkiler. İlerleyen zamanlarda bayanlarda kemik erimesi, tırnak ve kemiklerin kolayca kırılma, unutkanlık gibi sorunlara neden olur.

Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Tedavisi

Kalsiyum eksikliği tedavisi için bir doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuzun verdiği kalsiyum takviyelerini kullanmalı ve günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak kadar kalsiyumca zengin yiyecekler tüketmelisiniz.
→ Bir önceki Diyet Light İçecekler Kilo Yapar mı? başlıklı yazımızda 'diyet light içecekler, zararları, kilo yapar mı' hakkında bilgiler verildi.