Kuru Fasulye Kaç Kalori?

- 22:55
Kuru fasulyenin kaç kalori olduğunu sizlerle paylaşmadan önce ufak bir ipucu vermek isteriz. Eğer kalori durumunu kilo almak bakımından inceliyorsanız rahat olun. Size vereceği kalori yani kilo, sağladığı besin değerlerinin yanında çok az. Bu sebepten dolayı kuru fasulye, birçok diyetisyenin tavsiye ettiği menülerin içerisinde yer alan bir yiyecektir.
Kolesterolü olanlar için de güzel bir haberimiz var. Kuru fasulye kandaki kolesterol miktarını azaltmaya yarayan bir gıda maddesidir. Tabi bu demek değildir ki madem yararlı fazla fazla tüketelim. Her şey de olduğu gibi kuru fasulyenin de fazlası zararlıdır. Bir de yemek yaparken kullanılan yağ mümkün olduğunca en az seviyede olmalıdır.

Besin Değerleri Tablosu
100 gram çiğ kuru fasulye:
Karbonhidrat : 30 gr
Protein : 21 gr
Yağ : 1.3 gr
Lif : 32 gr
Kolesterol: 0
Potasyum: 920 mg
Kalsiyum: 140 mg
A Vitamini: 67 mg
C Vitamini: 2.6 mg
Demir: 4.3 mg
280
KALORİ
Kuru fasulye yemeğinin içindeki kalori miktarını etkileyen en büyük unsurlar kullanılan yağ, eğer etli ise içindeki et miktarı ve etin içerdiği yağdır. Tüm bunlara dikkat edilerek pişirilmiş bir yemek sağlıklı bir yaşam sürmek için idealdir. Uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda fasulyenin tercih edilmesi gereken yemekler arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

kaç kalori

Kuru Fasulye Çeşitleri

Türk mutfağında ayrı bir öneme sahip olan bu yemek yörelere göre çok farklı şekillerde pişirilebilir. Genellikle sade olmakla birlikte sucuklu, pastırmalı, etli ve kıymalı olarak pişirilebilir. Sadeden sonra en çok etli kuru fasulye tercih edilir. Yanında da sofralarda en çok soğan, turşu ve pilav yemeği bulunur.

Kuru Fasulye Neden Tercih Edilmesi Gereken Gıdalar Arasında Yer Alır?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi yüksek kan kolesterolüne sahip olanların kolesterollerini düşürmeye yardımcı olur. Bazı kalp hastalıklarına iyi gelir, kanserden koruyucu bir madde içerir, B grubuna ait vitaminler içerir, vücuda kalsiyum ve demir desteği sağlar, sindirim sistemindeki bazı sağlık problemlerinin giderilmesine yardımcı olur, hem beden hem de zihindeki yorgunluğa iyi gelir.

Tüm bunların yanı sıra kuru baklagiller grubundan olan kuru fasulye başlı başına bir lif kaynağıdır, diyet listenize eklemenizde sakınca yoktur. Kuru fasulye tüketiminin tercih edilmesindeki diğer bir husus ise içerisinde barındırdığı folik asittir. Hamilelik öncesi uzman doktorlar kadınlara folik asit alması gerektiğini söyler ve önemini anlatırlar. Bebek daha bir kan pıhtısı halinde iken bile folik asite ihtiyacı vardır. Bu kadar çok faydası olan besin, kalori bakımından da oldukça düşüktür.

Etli ve Etsiz Kuru Fasulyenin Kalori Değerleri

1 tabak kuru fasulye ortalama olarak 280 gram olarak düşünülürse yaklaşık olarak 220 kilo kalori (kcal) olur. Etli bir kuru fasulye tabağındaki yemek ise ortalama 350 gram olarak düşünüldüğünde 300 kilo kalori (kcal) olur. Kuru fasulye yemek olarak değil de sadece haşlanmış olarak tüketildiğinde ise bir porsiyonu ortalama 180 kilo kalori (kcal)’dir. Hem doyurucu özelliğe sahip hem de saymakla bitmeyen faydaları olan kuru fasulyenin bu artılarının yanında kalori hesabı oldukça düşüktür.

KAÇ KALORİ?
Besin Ara...