Hipertansiyon ve Beslenme

- 00:36
Öncelikle beslenme konusunda biraz konuşalım. Beslenme yeterli ve dengeli olursa herhangi bir sağlık problemine sebep olmayacaktır. Bilindiği üzere çocukluğumuzdan beri bizlere yeterli beslenmemiz, dengeli beslenmemiz, ayaküstü yiyeceklerden sakınmamızı söylerdi öğretmenlerimiz.
Beslenme eğitimimizi temelden almamıza rağmen ülke olarak obeziteye karşı savaş vermeye devam ediyoruz. Bu tür sağlık problemlerinin sebepleri de tükettiğimiz yiyeceklerin sağlıklı ürünler olmaması.
beslenme önerileri

Önceden beri öğretilen sağlığımıza ve vücudumuza faydalı bu bilgileri biraz daha dikkate alarak can kulağıyla dinleseydik bu sıkıntıları belki daha aza indirgeyebilirdik. Yeterli ve dengeli beslendiğimiz sürece fazla kilo almayacağız. Sağlıklı besinler yediğimiz sürece güzel bir vücuda sahip olacağız. Fakat çikolataya ve yağlı besinlere öyle ilgi duyuyoruz ve bu tür besinleri öyle seviyoruz ki kilo almamız kaçınılmaz oluyor.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

Hipertansiyon kalıtımsal olarak vücudunuza geçebileceği gibi hormon bozukluğu ve bu gibi rahatsızlıklar yoluyla sonradan da ortaya çıkabilir. Ailesinde hipertansiyon bulunan birinde kalıtımsal olarak meydana gelebileceği gibi farklı sebepleri de olabilir. Bu hastalık genellikle 30 – 35 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. 50 yaşından küçük erkeklerde ve 50 yaşından büyük kadınlarda görülme oranı daha yüksektir. Bunun sebebi kadınların ve erkeklerin hormonlarının farklı salgılanma durumudur.


Özellikle şeker hastalarının tansiyonları devamlı kontrol altında tutulmaya çalışılır. Çünkü eğer yeterli oranda tutulmazsa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden şeker hastalarının bu meseleye çok daha hassas yaklaşması gerekmektedir. Fazla kilo diyabet hastalarının kaçınılmaz rahatsızlığıdır.

Hipertansiyon Kimlerde Görülür?

Fazla kiloya sahip insanlar kan basıncının dengelenememesinden dolayı hipertansiyonla karşı karşıya kalabilir. Fazla kilolar verilirse eğer, kan basıncı düzene girecektir ve hipertansiyon riski de en aza inecektir. Sigara da yüksek tansiyonu tetikleyen önemli nedenlerden bir tanesidir. Bu yüzden sigaradan kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü hafif sonuçlarla hipertansiyonu atlatamayabilirsiniz.

Hipertansiyonu Engellemek İçin Nasıl Besinler Tüketmeliyiz?

Yüksek olan kan basıncınızı tuz daha da yükseltecektir ve tansiyonunuzun yükselmesine sebep olacaktır. Bu yüzden hipertansiyonunuz varsa tuzu azaltmak zorundasınız. Sadece yediğiniz ya da içtiğiniz şeyler tansiyona etki etmez. Eğer çok stresli bir yaşam sürdürüyorsanız da hipertansiyonla karşılaşmanız mümkün. Çünkü fazla stres tansiyonun yükselmesine sebep olabilir.

Hareketli bir yaşamı her zaman önerdiğimiz gibi tansiyon konusunda da ısrarla tavsiye ediyoruz. Güne yarım saat ya da bir saat yürüyüş yapmak gözünüzde büyümesin. Yaptığınız bu egzersizler tansiyonunuzu kontrol atına alacaktır ve sizin hipertansiyonla karşılaşmamanızı sağlayacaktır. Sigaranın zararlarından bahsetmişken alkol hakkında da yorum yaparak Yeşilay bayrağını açmış bulunalım.

Tıpkı sigaranın hipertansiyonu etkilediği gibi alkol de tansiyonunuzun yükselmesine sebep olacaktır. Özellikle kadınlarda ve zayıf insanlarda bu etki daha da artmakta ve kalbe zarar vermektedir. Ani tansiyon yükselmesi vücudun dengesini alt üst eder ve sizin bir an bilincinizi kaybetmenize sebep olabilir ve bayılabilirsiniz. Hipertansiyon kulağa zararsız gibi gelebilir belki ama aslında hiç öyle değil. Sağlığınız oyuncak değil. Onunla oynamayın!
→ Bir önceki Şişmanlığın Gerçek Nedenleri başlıklı yazımızda 'şişmanlık, ortaya çıkış nedenleri, kilo alma nedenleri' hakkında bilgiler verildi.