Şişmanlığın Gerçek Nedenlerini Açıklıyoruz

- 20:52
Şişmanlık günümüzde çoğu bireyde görülür. Şişmanlığın ortaya çıkış nedenleri çok fazladır. Şişmanlık aldığınız kalorilerin harcadığınız kalorilerden fazla olması sonucu ortaya çıkar. Harcamadığınız kaloriler vücudunuzun aç kaldığı zamanlarda kullanması için depo edilir. Günümüzde pek çok hastalığın sebebi olarak şişmanlık gösterilmektedir.

Şişmanlıkta Genetik Faktörlerin Etkisi Var mıdır?

Şişmanlıkta genetik faktörlerin yapılan araştırmalar göre önemli bir etkisi olduğu belirtilmiştir. Anne ya da babası şişman olan bireylerin yüzde ihtimal şişman olma gibi bir durum bilimsel olarak saptanmıştır. Bazı insanların yapıları kilo almaya ve şişmanlamaya oldukça yatkındır. Yapılan bir diğer araştırma da anne ve babaları bir olan ikizlerin farklı koşullarda yaşamalarına rağmen genlerinde şişmanlık olmasıyla ikisininde ileride şişman olduğunu kanıtlamıştır.

diyetevim şişmanlık

Şişmanlıkta Psikolojik Faktörler

Şişman olmak bazen psikolojik sorunlardan da kaynaklanabilir. Yaşadığınız üzücü ve sıkıcı durumlar stresinizi atmak için size aşırı yemek yemeye ve böylelikle şişmanlamaya iter. Psikolojik olaylar her zaman şişmanlama da etkili olmayabilir. Çünkü bazı bireyler psikolojik sorunları nedeni ile şişmanlarken bazıları da yaşadıklarına üzülüp iştah kaybı yaşayarak oldukça zayıflayabilirler. Bu nedenle psikolojik sorunlar kesinlikle şişmanlatır diyemeyiz ancak bazı bireylerin şişmanlamasının nedenleri arasında gösterilebilir.

Beslenmenin Şişmanlık Üzerindeki Etkileri

Şişmanlığın en önemli nedeni aşırı ve yanlış beslenmedir. Çoğu insan ben zaten hareketliyim bu yüzden istediğim gibi yemek yiyebilirim gibi düşünse de bu oldukça yanlış bir fikirdir. Böyle düşünüp yediklerinizin ölçüsünü kaçırmak sizi zamanla şişmanlığa götürür. Şişman bireyler genelde yağlı ve tuzlu besinleri ölçüsüz bir şekilde tüketirler.

Kilo almaya engel olmak için hangi besinden ne kadar tükettiğimiz kadar bu besinleri ne zaman tükettiğimizde oldukça önemlidir. Gece tüketilen yemekler sağlık açısından oldukça zararlıdır. Yamadan hemen önce yemek yenildiğinde vücudunuzda doğrudan kilo yapar. Bu sebeple akşam yemeklerini çok geç saatte ve ağır yiyeceklerle yapmamak gerekir.

Şişman mısınız?
Şişman mı, zayıf mı? Bunu bulmak için beden kitle indeksi değerini bulmak gerekiyor. Vücut kitle indeksi 25 üzerinde olması tehlike çanlarının çalmaya başladığı anlamına gelmektedir. Normal değer aralığı 19-25 arasındadır. 30 ve üzeri ise obezite evresinde olduğunu gösterir.
Şişmanlık Testi

Şişmanlık ve Hareketsizlik İlişkisi

Şişmanlığın bir diğer sebebi de hareketsiz bir yaşam biçimidir. Gün içerisinde alınan besinler hareket edilerek harcanır ve kilo almamıza engel olur. Hareketsiz kişiler ise yeterli miktarda hareket etmedikleri ve genelde çok yemek yedikleri için şişmanlarlar.

Yapılan araştırmalar hareketli ve ağır bir işte çalışan bireylerde şişmanlık oranının çok olduğunu gösterirken ev hanımlarında ve masa başında hareketsiz olarak çalışan bireylerde şişmanlık oranının daha yüksek olduğunu kanıtlar. Bireyler şişmanladıkça hareket etmek onlar için daha zor hale gelir ve giderek şişmanlama eğilimi gösterirler.

İnsanlar bu şişmanlama döngüsüne hareket ederek ya da egzersiz yaparak dur demedikçe şişmanlamak pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Şişmanlığı önlemek için düzenli olarak yürümek ya da egzersiz yapmak gerekir. Daha iyi ve düzenli olarak hareket etmek için spor salonlarına yazılarak şişmanlığın önüne geçilebilir.
→ Bir önceki İncir Çekirdeği Yağının Faydaları başlıklı yazımızda 'incir çekirdeği, faydaları, yararlı yağlar, zayıflatırmı' hakkında bilgiler verildi.