Enteral Beslenme Nedir?

- 00:00
Enteral beslenme ürünlerinin tüp yolu ile sindirim organlarına verilmesine enteral beslenme adı verilir. Enteral beslenmeye genel de sindirim sistemleri düzgün çalışmasına rağmen ağızdan beslenemeyen hastalar da başvurulmaktadır.

Enteral Beslenme Hangi Durumlar da Kullanılır?

  • Erken doğum ile doğan bebeklerde
  • Doğuştan sindirim sistemi bozuklukları olan hastalarda
  • Yutma refleksi olmayan hastalar da
  • Cerrahi bir operasyon geçirmiş olan ve bu nedenden dolayı ağızdan beslenemeyen hastalar da
  • Felçli ya da koma da olan hastalar da
  • Yemek borusu ya da ağız bölgesinde oluşmuş olan kanserli hastalar da
  • Yanık ve bazı travma türlerinde
  • Bağırsak uzunluğunun yeteri kadar olmaması durumlarında da kullanılabilir. Ancak bu durum doğuştan da olabilir, sonradan da oluşmuş olabilir.
  • Beyin felci geçiren hastalar da
  • Kalp ve solunum yolu hastalıklarına sahip olan hastalar da enteral beslenme yollarına başvurulur.
enteral beslenme hakkında

Enteral Besin Maddesinin Özellikleri Nedir?

- Enteral beslenme için kullanılacak olan besin maddesi tüpten geçebilecek kadar akışkan bir kıvama sahip olmalıdır.

- Hasta için gerekli olan besin öğelerini karşılamalı eğer karşılamıyorsa sonradan eklenebilir.

- Hastaya verilen besin maddesi oda ısısında olmalı ve uygun saklanma koşullarında saklanmış, temiz ve taze olmalıdır.

- Buzdolabında saklanıyorsa 24 saatten fazla bekletilmemelidir.

Enteral Beslenme Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Oral yoldan enteral beslenme yapabilirsiniz ancak vereceğiniz besinin hastanın durumuna göre verilmesine dikkat etmelisiniz. Yani ister ezilmiş, ister sıvı isterseniz de püre halinde olan gıdaları kullanabilirsiniz.

Tüp ile enteral beslenme yapacaksanız burada önemli olan beslenme süresinin belirlenmesidir. Eğer beslenme süresi 3 ay ve daha kısa olacak ise nazogastrik sonda yardımı ile beslenmeyi sağlayabilirsiniz. Nazogastrik sonda burundan mideye gönderilen bir tüptür. Eğer 3 aydan daha uzun bir süre enteral beslenme yapacaksanız o zaman da cerrahi bir yöntem ile kalıcı olan bir beslenme yolu açılmalıdır. Yani gastrostomi, duodenostomi gibi.

Enteral Beslenme Ürünleri Hangi Şekillerde Verilebilir?

Enteral bir şekilde hasta beslenmesi yapmak istiyorsanız bunu 2 şekilde yapmanız mümkündür. Şimdi veriliş şekillerini biraz inceleyelim.

· Bir öğün içerisinde verilmesi planlanan enteral beslenme ürünü normal bir beslenme süresine uygun olacak şekilde 10-20 dakika içerisinde verilebilir. Bu şekilde beslenmeye bolus şeklinde beslenme denir.

· Eğer ince bağırsağa besin verecekseniz bolus şeklinde vermenizi pek önerilmez. Bu durumda da devamlı infüzyon dediğimiz bir yöntem uygulanabilir. Bu yöntem de uzun bir süre içerisinde enteral beslenme ürünü damla damla olacak şekilde verilir.

Eğer evde enteral beslenme yapılacaksa verilecek olan besinin içeriği uzman doktor tarafından size önerilir ve hemşireler tarafından da bunların ev ortamında nasıl yapılacağı sizlere anlatılır. İster besin ürünlerini kendiniz evde hazırlayın isterseniz de eczaneler de hazır olarak satılan solüsyonları kullanın. Bu hastanın durumuna ve doktorunuzun tavsiyesine göre değişiklik gösterebilir.
→ Bir önceki Canan Karatay Zeytinyağı Kullanımı başlıklı yazımızda 'zeytinyağı, canan karatay, faydaları' hakkında bilgiler verildi.