Hamileler İçin En Zararlı Yiyecekler

- 21:54
Hamilelik bir kadının en hassas olduğu dolayısıyla en çok dikkatli olması gereken dönem. Çünkü hamilelikte hem anne hem de bebek sağlığını etkileyen pek çok durum var. Yaşadığınız evden çalıştığınız ortama, seyahatlerinizden alışveriş merkezlerine kadar pek çok yer sizin ve bebeğinizin sağlığı için risk taşıyor. Özellikle günümüzde gelişen teknolojiden kaynaklı maruz kalınan radyasyon, hazır gıdalar ve hava kirliliği gibi etmenler çağımızda anne ve bebek sağlığı konusunu olumsuz etkileyen şeyler haline geldi.

Hamilelikte Nelere Dikkat Etmeliyim?

Haberini aldığınız andan itibaren son derece dikkatli olmanız gereken hamileliğinizde sizi ve bebeğinizi tehdit eden şeyleri hayatınızdan çıkarmalı ya da minimum seviyeye indirmelisiniz.

Örneğin teknolojik aletleri kullanırken çok daha fazla dikkatli olmalısınız; cep telefonu gibi etrafa radyasyon yayan cihazlardan uzak durmalısınız. Kirli ve tozlu ortamlardan, kirli tuvaletlerden kaçınmalı; saç boyası ve kimyasal ürünler içeren kozmetiklerden uzak durmalı, seyahatlerinizin uzun olmamasına özen göstermelisiniz.
yanlış beslenme

Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli şey beslenmeniz. Doğru ve sağlıklı beslenerek ve zararlı gıdalardan uzak durarak bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamanız mümkün. Ayrıca sağlıklı bir beslenme ile bebeğiniz kadar kendinizi de korumuş olursunuz. Özellikle hamilelikte karşı karşıya kalınan aşırı kilo alımı ve kalsiyum eksikliği gibi istenmeyen durumlardan da kurtulmuş olursunuz.
Tavsiye Yazı
→ Hamilelik Sonrası Diyet

Hamilelikte Zararlı Olan Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte hiç tüketilmemesi gereken veya dikkatli ve az tüketilmesi gereken besinler ve içecekler vardır. Bu zararlı yiyecekleri aslında hamile değilken de tüketmemelisiniz; ancak hamilelikte tüketildikleri zaman bebek sakatlıklarından erken doğuma kadar pek çok anomaliyle karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz. İşte hamileyken tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler :

1. Sigara ve alkol: Sigara ve alkol hayatımız boyunca asla kullanmamamız gereken şeylerdir; ancak hamile iken sigara içmek hatta sigara içilen ortamda bulunmak bile bebeğin sağlığını direkt olarak olumsuz etkilemektedir. Alkol de asla tüketilmemelidir; içtiğiniz alkollü içecek ne kadar masum olursa olsun asla alkol almamalısınız. Sigara ve alkol bebeğin sakat dünyaya gelmesine veya ciddi solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.

2. Çiğ etler: Çiğ veya tam pişmemiş etleri; midye, karides, istiridye gibi az pişen deniz canlılarını tüketmek çok risklidir. Çünkü tam pişmemiş etler zehirlenmeye ve tokoplazma denen bir bakteriye sebep oluyor. Bu hastalık hem anne sağlığı için tehlikeli, hem de bebeklerde sarılık, sinir ve solunum sistemi hastalıklarına yol açıyor.

3. Pastörize edilmemiş yiyecekler: Pastörize edilmemiş süt ürünlerinde bulunan bakteriler anneyi olumsuz etkileyeceği gibi erken doğum ve düşük gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Bu nedenle nasıl yapıldığını bilmediğiniz sütlü gıdalardan ve peynirlerden kesinlikle uzak durmalısınız.

4. İşlenmiş gıdalar ve paketli yiyecekler: İşlenmiş gıdalar her insan için zararlıdır. Çünkü işlenmiş gıdalar mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, kabızlığa hatta zehirlenmelere neden olur. Özellikle hamile kadınlar bu gıdalardan uzak durmalıdırlar çünkü bu yiyeceklerin içinde bulunan katkı maddeler ve koruyucula bebeklerde anomalilere neden olur. Bu nedenle nasıl yapıldığından emin olunamayan bütün yiyeceklerden uzak durulmalı, özellikle koruyucu içeren yiyecek ve içecekler asla tüketilmemelidir. Tamamen doğal ve sağlıklı beslenmenin faydalarını hem annede hem de bebekte görmek mümkündür.

Hamilelikte Dikkatli Tüketilmesi Gereken Yiyecekler
Hamilelikte aşırı kalorili yiyecekler dikkatli tüketilmelidir. Çünkü şerbetli tatlılar, hamur işleri, kuruyemişler gibi kalorisi yüksek olan gıdalar kilo almanızı hızlandırır. Hareketlerinizin kısıtlanmasıyla beraber daha çabuk kilo alacağınızı unutmayın. Bu nedenle kilo almanızı tetikleyecek gıdaları orantılı şekilde tüketmelisiniz. Ancak kilo almamayayım diye hamilelikte diyet ürünleri ve tatlandırıcıları da tüketmemelisiniz. Her şeyin en doğalını, orantılı bir şekilde tüketmeniz gerektiğini unutmayın. Sağlıklı günler!
→ Bir önceki Beta Glukan Nedir? başlıklı yazımızda 'beta glukan, nedir, ne işe yarar, hangi yiyeceklerde bulunur' hakkında bilgiler verildi.