Sonbaharda En Çok Tüketilen Bitki Çayları

- 00:09
Havaların soğuması ile beraber başlayan gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlıkları gibi hastalıkları önlemek için en çok yaptığımız şey bitki çayı içmektir. Biraz bu bitki çaylarından bahsetmek istiyorum. Bitki çaylarında kullanılan bitkiler aslında birçok ilacın ham maddesidir. Bu nedenle de ilaç kullanmaktansa bitki çayı içmek hem daha doğal hem de daha sağlıklıdır.

Bitki Çayları Neden İçilir?

Hastalıklara karşılık bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çayları içilir. Ancak bitki çaylarının faydalarına kısaca bakmak gerekirse: bitki çayı içerken kullanılan su kaynamış ılımış ve klorsuz su olmalıdır. Çünkü bilimsel açıklamalar ile kanıtlanmıştır ki klor bir çok hastalık üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.

en çok tüketilen bitki çayları

Hangi Bitkinin Çayı Neye İyi Gelir?

· Ihlamur soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, kas spazmları, kan dolaşım bozuklukları ve uykusuzluk gibi problemleri gidermek amacıyla tüketilebilir. Ancak ıhlamur için dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bu da akşamları ıhlamuru fazla miktar da aldığımız da uyku problemini çözmek yerine ters bir etki yaparak uykusuzluğa neden olabilir. Yapraklarında bol miktar da klorofil taşıması nedeni ile kansızlığa da iyi geldiğini belirtmeden geçmeyelim. Ihlamuru kaynattığınız gün çok soğumadan tüketmeniz daha sağlıklıdır.

· Isırgan otu ilkbaharın sonlarına doğru bahçeler de bol miktar da yetişen bir ottur ve sağlık açısından sayısız faydası bulunmaktadır. Başta metabolizma hastalıkları olmak üzere romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca kansere karşı koruyuculuk yapmak istiyorsanız günlük 3 fincan ısırgan otu içebilirsiniz.

· Biberiye gibi güzel kokulu bir bitkiden kim faydalanmak istemez ki? Biberiyenin faydasının olmadığı bir hastalık yok gibidir.

· Rezene Ege Bölgesinde bulunan pazarlar da bahar aylarında sık bir şekilde karşılaşabileceğiniz bir bitki türüdür. Rezene çayı özellikle gaz ve buna bağlı olarak gaz sancılarında kullanılabilir. Bu özelliği nedeni ile de bebekler de oluşan gaz sancılarında sık bir şekilde rezene tercih edilmektedir.

· Hindiba bitkisi salatalar da lezzet vermesi açısından oldukça sık kullanılır. Ancak hindiba bitkisinin haşlanarak üzerine zeytinyağı ve limon takviyesi yapıldığında bu karışım iyi bir idrar söktürücü halini alır. Ayrıca şeker hastalığınız, romatizma hastalığı gibi kronik hastalıklarınız varsa rezene sofralarınızdan asla eksik etmemeniz gereken bir bitkidir.

· Nane çayı mide ve bağırsak gazlarında, mide bulantıları ve kalp çarpıntıları durumlarında kullanılabilir.

· Kekik çok önemli bir antiseptik özellikte olan bir bitkidir. Kekik yağından elde edilen timol maddesi birçok ilaçta, hatta ameliyatlarda yara temizlemek için antiseptik bir madde olarak kullanılıyor. Ve boğmaca hastalığına yakalananlara, öksürüğü olanlara, bronşite yakalanana, midesi rahatsız olana, ishal olana, adet sancısı olan bayanlara kekik çayı içirilmelidir. Böcek sokmalarında da deriye sürülerek antiseptik olarak kullanılan kekik, cilt hastalıklarında da tedavi amaçlı olarak banyo suyuna atılarak da kullanılabilmektedir.

· Zencefil metabolizma rahatsızlıklarında, faranjit de, ishal, gaz gibi durumlarda, kan dolaşımını artırmak için, kas hastalıklarında ve romatizmal ağrılar da kullanılabilir. Soğuk algınlıklarında zencefil çayını içebilir, öksürük gibi rahatsızlıklar için zencefil-zerdeçal-bal karışımını sabah ve akşam aç karnına kullanabilirsiniz. Zencefil canlandırıcı bir etkiye sahip olduğu için akciğerleri temizler ve terlemeyi artırarak cildin de temizlenmesinde önemli bir rol oynar.

· Adaçayı Akdeniz Bölgesinde bol miktarda yetişir. Antibiyotik görevi gören adaçayı diş eti rahatsızlıklarında ve boğaz ağrılarında kullanılır. Sinir bozuklukları, baş dönmesi, el-ayak titremelerine iyi gelir ve kadınların menopoz döneminde karşılaşılan bazı sorunları durdurur.
→ Bir önceki Enteral Beslenme Nedir? başlıklı yazımızda 'enteral beslenme, nedir, nasıl yapılır' hakkında bilgiler verildi.