Bisfenol A nedir? Nasıl Önlem Alınır?

- 21:29
Yiyecek ve içecek sektöründe ciddi bir öneme sahip olan ambalajlar, zararlı maddelerden üretildiğinde zehirli birer bombaya dönmektedir.
Yiyecek ve içeceklerin ambalajları, yazar kasa fişleri, mama paketleri, biberonlar, naylon ürünler gibi birçok maddede BPA adı verilen maddeler yer alır. Bu ürünler zararlıdır ve 2011’den beri ülkemizde yasaklanmıştır.
bpa maddesi nelerde bulunur
Yasaklanmasına rağmen hala birçok yerde kullanılan Bisfenol A sentetik bir östrojen olduğu için, hormonal dengeyi kısa sürede bozabiliyor. Günümüzün bela hastalıklarından olan kanser türleri ve erken ergenlik gibi durumların başlıca sebebinin bu madde olduğu söyleniyor.

BPA Ürün Nasıl Anlaşılıyor?

Ülkemizde yasaklanmış olmasına rağmen hala bulunabilen bu ürünlerin tabanlarında No 7 yazmaktadır. Şeffaf ve sert plastiklerden yapılan tüm eşyalar BPA’dan yapıldığı için zararlıdır.

3 ve 6 ile numaralandırılmış tüm plastiklerde bulunan bu zararlı hormon, konserve kutularında, çocukların ağız dişlikleri ve plastik oyuncaklarında bile bulunabiliyor. Bu nedenle ciddi bir risk alanı olan bu ürünleri alırken, numaralarına bakarak almayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

bisfenol a nedir

Nasıl Önlem Alınabilir?

BPA önlemleri arasında başı çeken cam ürünlerin tercih edilmesidir. Sularda az da olsa iyileştirilen bu durum, ne yazık ki yiyecek ve içeceklerde hala düzelmemiştir.

Alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır;

- Geri dönüşüm numarası 3 ve 7 olan ürünleri satın almamak,

- PC işaretli ürünleri almamak,

- Konserve tüketimini özellikle hamilelik döneminde bırakmak,

- BPA içermeyen ürünleri tercih etmek.

Plastik Maddelerin Zararları

Ciddi bir sorun olan BPA, erken ergenliğe neden olmakta ve hormonal durumla birlikte ruhsal sağlığı da tehlikeye sokmaktadır. Bunun getiri de meme kanseri, üreme organı sorunları gibi hastalıkların tetiklenmesidir.

Aynı zamanda sadece ambalajlarda değil, bebek biberonları, oyuncaklar, mikserler, gıda işleme malzemeleri gibi birçok farklı alanda BPA bulunabilir. Ülkemizde 2011 yılından beri yasaklandığı için bazı bebek ürünlerinde BPA içermez yazısını görebilirsiniz. Bu ürünlerin tercih edilmesi, her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Çocukların sürekli elinde olan birçok oyuncak ve Barbie bebekte de BPA bulunur ve bunlar masum görünse de oldukça zararlıdır.
→ Bir önceki Kahvaltıda Soğuk Su İçilir mi? başlıklı yazımızda 'soğuk su, kahvaltı, içmek zararlı mı' hakkında bilgiler verildi.