Şifa Kaynağı Okaliptus Çayının Faydaları

- 18:57
Devamlı yeni hastalıklar ortaya çıkıyor ve insanlar ilaçların yan etkilerinden korunamıyorlar. Bu yüzden alternatif tıp dediğimiz bitkilerle tedavi mantıklı bir yol gibi görünüyor. Son zamanlarda birçok hastalığa şifa olduğu bilinen okaliptüs ağacının yaprakları kaynatılarak çay yapılıyor.
okaliptus yağı kullanımı

Okaliptüs Ağacı

Avusturalya’ya özgü bir ağaç olan okaliptüs ağacı dünyanın en uzun boylu ağaçlarındandır. 100 metre boyuna sahip okaliptüs ağaçları olduğu bilinmektedir. Çok fazla su tutma kapasitesi bulunduğundan bataklık yerlere dikilerek bataklık bile kurutulabilir. Türkiye’de ilk olarak Muğla’ya dikilen ağaç rahatlıkla yetiştirilebilmiştir.

700’den fazla türü olan okaliptüs ağacının ülkemizde çok yerde kolayca yetiştirilebilir. Güney bölgelerimizde bataklıkları kurutmak için ekildiği görülmüştür. Yaz aylarında mor renkli çiçekleri açan büyük bu büyük ağaç halk arasında sıtma ve kinin ağacı olarak tanımlanmıştır.

Okaliptüs Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Okaliptüsün yapraklarından yağı çıkartılabilir. Yağı oral olarak kullanılabileceği gibi yağ kaynar suya damlatılarak buharı solunarak kullanılabilir. Okaliptüs ağacının yağı çıkartılabildiği gibi macun, losyon şeklinde de kullanılabilir.

Ancak en geniş kullanımı çay şeklindedir. Okaliptüs yaprağı fiyatı kolayca yetişebilen bir ağaç olduğu için oldukça düşüktür. Aktarlarda rahatça kurutulmuş yaprakları bulabilir. Evde çayınızı demleyebilişiniz.

Ayrıca sallama çay şeklinde paketlerde piyasaya sürülmüştür. Okaliptüs çayı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılması en yaygın olanıdır. Onun dışında okaliptüs bitkisi romatizmal hastalıkların tedavisinden yanık ve yaraların tedavisine kadar çok geniş kullanım alanı var. Bakteri ve mikropları öldürücü etkisi ile evde bulundurulması bakteriyel hastalıklardan korunmada kullanılabilir. Ayrıca mantar hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı da bilinmektedir.

Okaliptüs Çayı Nasıl Demlenir?
Taze okaliptüs yaprakları kaynar suya atılarak demlenir. Bir bardak çay elde etmek için bir iki çay kaşığı kurutulmuş yaprak yeterli olacaktır. Demlenmesi beklendikten sonra şeker katılarak günde 2-3 bardak içilebilir.

Üst solunum yolu hastalıklarından dolayı bu çayı tüketeceksiniz içine bir gram kekik yaprağı katmanız daha etkili olacaktır. Her bitkide olduğu gibi çok fazla kullanım rahatsızlıklara neden olabilir. Okaliptüs yaprağı neye iyi gelir? Sorusu son zamanlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Okaliptüs Çayı Faydaları Nelerdir?

Özellikle üst solunum yolu hastalıkları tedavisinde alternatif olarak kullanılan okaliptüs çayı birçok hastalığa da iyi gelmektedir.

➤ Grip ve nezle tedavisinde,

➤ Sinüzit, Koah tedavisinde,

➤ Öksürük, astım, bronşit gibi daha ağır üst solunum yolu hastalıklarında,

➤ Boğaz ağrısında,

➤ Balgam söktürmeye yardımcı olmak için,

➤ Diş eti rahatsızlıklarında,

➤ Ağız kokusu şikayeti olanlarda,

➤ Kan şekerini düzenlemede,

➤ Yüksek ateşi düşürmek için,

➤ Hazımsızlığı gidermeye yardımcı olmak için kullanılır.

Okaliptüs çayı zayıflatır mı? Diyecek olursanız; hazımsızlığı gidermeye yardımcı etkisinden dolayı zayıflatıcı özelliği de vardır diyebiliriz. Tazelik verici kuvvetlendirici bir çay olduğunu söyleyebiliriz.

Okaliptüs Bitkisini Kullanmaması Gereken Kişiler
Bebekler, çocuklara verilmez. Hamile ve emziren bayanlara önerilmez. Yüksek tansiyon hastaları için sakıncalı olabilir.
→ Bir önceki Sığır Dili Otunun Faydaları başlıklı yazımızda 'sığır dili otu nedir, kullanımı, ne işe yarar, faydaları' hakkında bilgiler verildi.