Sığır Dili Otu Faydaları

- 16:49
Sığır dili otu halk arasında kullanılan dikkat çekici bir bitkidir. Dünyanın her yerinde yetişme özelliğine sahip olan bu bitki, hekimlikte kullanılır. Sığır dili otu genellikle yol kenarlarında yetişen ve ekim yapılmamış bölgelerde bulunur.
Yaz aylarında oldukça parlak dönemlerini geçiren bu bitki sarı renkli çiçeklerle görüntü güzelliği de vermektedir. Bu yazımızda sığır dili otunun kullanım alanlarından ve çeşitli faydalarından bahsedeceğiz. Ancak yine de bu tür şifalı bitkileri, kür olarak tüketirken doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
bitkileri doğal şifaları

Sığır Dili Otunun Yararları

Sığır dili otu yararları arasında sayılabilecek en ilgi çekici özelliği; yılan sokmalarına ve zehrine iyi gelmesidir. Böyle bir durumda sığır dili bitkisi imdadımıza yetişecek ve merhem olma niteliği taşıyacaktır.

➤ Ayak şişmelerinde oldukça etkili olan sığır dili otu halk arasında kullanılır.

➤ Sığır dili otunun kök kısımları iyi bir yara iyileştiricisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

➤ Yara alan ve iltihap olan bölgelere uygulanıldığında tedavi edecektir.

➤ Herhangi vahşi bir hayvanın ısırması ya da zehirlenme gibi durumlarda sığırdili otunun yapraklarından bir miktar yemek zehri ortadan kaldırabilir niteliktedir.

Sığır dili otu ciltteki egzama ve cilt çatlaklarında etkisini göstermiştir.

Sığır Dili Otunun Diğer İsimleri

Sığır dili otunun diğer isimleri arasında hıyar otu, neşe otu, zembil çiçeği, mavi çiçek, çoban çedenesi ve turşu otu, sığır kuyruğu, hodan otu gibi birbirinden değişik ve ilginç isimlerle halkın arasında anılan bu bitki birçok hastalığa tedavi olarak kullanılabilmektedir.

Sığır Dili Otu Hangi Hastalıklarda Yararlıdır?

Sığır dili otunun hastalıklarda kullanımı bütün yaprakları, çiçekleri ve gövdesi ile kullanılmaya müsait yapıdadır. İnsanların başlıca rahatsızlıklarından olan idrar sökme, terleme, kalbin ritmi, mide hastalıkları, öksürme ve kusmada oldukça etkili olduğu söylenebilir.

➤ Ciltte meydana gelen rahatsızlıklar, bronşit, nezle, kabızlık ve böbrek hastalıklarında da önemli bir yere sahiptir.

➤ Halk arasında vesvese ve evham gibi hastalıkların görülmesinde, daralma ve kekeleme gibi konuşma rahatsızlıklarının tedavisinde de etkilidir.

➤ Ağız ve diş bakımında, diş eti iltihapları ve onları kuvvetlendirmede önemli bir etkisi vardır.

➤ Sebebi anlaşılmayan cilt çatlakları, egzama, ve temre gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır.

Sığır Dili Otu Kullanımı Nasıldır?

İdrar söktürme gibi rahatsızlıklar için: bir su bardağı kaynamış suya 4-5 gram atılıp demlenmeye bırakılır.

Bronşit ve nezle gibi hastalıklar için: 1 lt suya sığırdili otu atılır ve yarım saat boyunca gözlenir. Günde iki kere içmek yaşamınızı kolaylaştıracaktır.

➤ Taze yapraklarıyla işlem yapıldığında ise yapraklar sıkılır, kilermeni ile karıştırılır ve içilirse hafakanları giderir. Aynı zamanda konuşamama rahatsızlıklarına da bir çözümdür.

➤ Çocukların ağız içi iltihaplanması için kullanılan bu ot, sığırdili otunun yakılması ve elde edilen külü kullanmakla meşhur bir konumda yerini almıştır.

➤ Değişik cilt çatlakları ve siğil gibi oluşan vücut rahatsızlıklarına sürülür ve bekletilir.

→ Bir önceki Söğüt Kabuğunun Sağlığa Faydaları başlıklı yazımızda 'söğüt kabuğu, çayı, faydaları, neye iyi gelir' hakkında bilgiler verildi.