Glutensiz Beslenme Listesi

- 19:10
Gluten sindirimi oldukça kolay olan bir protein türüdür. Fakat bazı bireylerin bağırsak sistemlerinde hassasiyet oluşturarak sindirilemez. Gluten proteini sindirilmediği için bireyler, şişkinlik, hazımsızlık, baş ağrısı ve gaz gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşır. Gluten proteinini sindiremeyen bireylere ise çölyak hastaları denilmektedir. Çölyak hastalarında gluten proteini ince bağırsak zarlarına zararlıdır. Çölyak hastalarında gluten proteini, ince bağırsağın zarlarına verdiği zararlar dolayısı ile besinlerin emilimini de olumsuz yönde etkiler.

glutensiz beslenme

Tükettiğimiz besin maddelerinden vücudumuzun yararlanabilmesi için ve meydana gelecek çeşitli sağlık problemlerinin yaşanmaması için bağırsak hassasiyeti rahatsızlığına sahip bireylerin beslenme listelerinden gluten içeren yiyecekleri kaldırmaları gerek ve yeni glutensiz beslenme listesi hazırlamaları gereklidir. Bağırsak alerjiniz geçene kadar ve sahip olduğunuz bu hastalık belirtileri tamamıyla bitene kadar glutensiz beslenme listesi uygulanmalıdır. Gluten hassasiyetine karşı bu beslenme listesini uygulayarak daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürme imkanına kavuşabilirsiniz.

Şimdi sizlerle paylaşacağımız gluten içermeyen besinleri beslenme programlarınıza dahil ederek, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Yiyecek seçimi yaparken, seçimizi mümkün olduğu kadar doğal ürünler arasından yapmaya özen gösterin.

Glutensiz Beslenme Listesinde Dikkat Edilmesi Gereken Yiyecekler




Buğday, arpa, çavdar veya yulaf unu kullanarak hazırlanmış ekmekler, bisküvi, kek ve pasta gibi besinler glutensiz beslenme listesinde olmamalıdır.

Sosis, salam, hazır çorbalar gibi besinleri tüketirken dikkat etmek gereklidir. Çünkü bu tarz besinlerin içerisinde, gluten; inceltici, tekstür geliştirici, su veya yağ tutucu görevleriyle yer almaktadır. Bu besinleri de glutensiz beslenme listesinden uzak tutmalıyız.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta ise, buğday nişastası ve gluten bazı ilaçların içerisinde de çeşitli nedenler sebebiyle bulunabilmektedir. Bu gibi besinlerde tüketilmeden önce mutlaka içeriği okunmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Glutensiz Besinler

  • Taze meyve ve sebzeler de gluten yoktur.
  • Kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, barbunya gibi bakliyat çeşitleri içerisinde gluten bulunmamaktadır.
  • Fındık, ceviz, badem gibi kavrulmamış kabuklu çerez çeşitlerin de gluten yoktur.
  • Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, az yağlı süt ve süt ürünleri içerisinde gluten bulunmamaktadır.
  • Yumurta, tavuk, kırmızı et, hindi eti, balık ve diğer deniz ürünleri gibi protein bakımından bol besin maddeleri içerisinde gluten bulunmamaktadır.
  • Patates, mısır, pirinç, karabuğday, kinoa, teff, keten ve chia tohumu  tahıl grubu besinlerin içerisinde gluten yoktur.
  • Mısır, soya, pirinç, patates ve fasulyeden elde edilen glutensiz unlar 
  • Mısır nişastası ve patates nişastası da glutensiz nişastalar arasındadır
  • Tüm katı ve sıvı yağların içerisinde gluten bulunmamaktadır.
  • Toz şeker, beyaz şeker ve esmer şeker de glutensizdir.

Gluten İçeren Besinler

  • Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl grubu besinler glutein içermektedir. Glutensiz beslenme listesi oluşturulurken bu ürünler kesinlikle listeye dahil edilmemelidir. Ancak istisnai durumlar ve bazı kişilerde vücutta tolere edilebilme özelliğine göre yulaf tüketiminde bir sakınca yoktur. Buğday ise un halinde farklı besinlerin içerisinde bulunabilmektedir. Buğday ununun işleniş şekli de önemlidir. Çünkü işleniş şekline göre farklılıklar gösterebilmektedir.
  • Vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilmiş unların içerisinde
  • Genellikle pastahane ve Restoranlarda satılan kek, poğaça, börek gibi hamur mamülleri içerisinde
  • Tam buğday unu, graham unları, kepekli un, galeta ununun içerisinde
  • Hazır çorbalar, hazır bulyonların içerisinde
  • Müsli, kahvaltılık gevrekler, baharatlı pirinç karışımları ve kraker gibi yiyeceklerin içerisinde
  • Malt, malt aroması içeren bira, votka gibi içeceklerin içerisinde
  • İrmik, makarna, noodle bulgur, şehriye ve kuskusta da öğütülmüş buğday parçalarının içerisinde gluten proteini bulunmaktadır. Bu besinler gluten içerdiği için bağırsak hassasiyeti olan kişilerin bu besin türlerini beslenme listelerinden çıkartmaları ve tüketmemeleri gereklidir. 

Glutensiz Beslenme Listesini Önemi





Gluten intoleransının yaşandığı durumlarda meydana gelen sağlık problemleri ve çeşitli rahatsızlıklar, insan üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz yönde etkiler meydana getirir. Bu gibi rahatsızlıkların sık sık yaşanması, toplum içerisinde bireylerin kendisini rahatsız hissetmesine yol açar. Bu gibi hastalıkların belirtileri arasında bulanık görme ve baş ağrısı da bulunmaktadır. Keza bu belirtiler de bireylerin ruh halini ve psikolojik durumlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşanan tüm bu rahatsızlık verici durumlar bireylerin iş hayatını ve öğrenim hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireyler de dikkatsizlik, unutkanlık ve konsantrasyon azlığı gibi olumsuz belirtiler meydana getirmektedir. Özellikle bu bireyler için glutensiz beslenme listesi uygulanması daha fazla önem arz etmektedir.

Ayrıca glutensiz diyet ve beslenme programı için Gluten Nedir ? Glutensiz diyet ve beslenme başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.