Gaps Diyeti ile Tanışın

- 23:30
Gaps diyeti, sindirim sisteminin düzenli ve verimli çalıştırılmasını sağlayarak, sağlıklı bağırsaklar ve mutlu bir yaşamın anahtarıdır. Gaps diyeti bizlere sağlıklı bir bağırsak sunmanın yanı sıra bağırsak florasını da dış etkenlere karşı korumaktadır.

diyet listeleri
Gaps Diyeti
Bağırsaklar, insan vücudunda bulunan ve beyinden sonra gelen en aktif organlardır. Bağırsak problemleri vücudumuzda metabolizma rahatsızlıkları ve psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bağırsak sağlığını korumak ve sağlamak, bu etkilerinden dolayı insan sağlığı açısından çok önemlidir.

Peki bağırsak sağlığını nasıl sağlayabiliriz ? 



Bağırsak sağlığını korumak ve sağlamak, fonksiyonel gıdalar ile donatılmış doğru ve düzenli bir beslenme programıyla yapılan Gaps diyeti ile mümkündür. Peki, sağlıklı bir sindirim sistemi sayesinde sağlıklı bağırsaklar vaat eden ve bağırsak florasını koruyan Gaps diyeti Nedir ?

Gaps Diyeti Nedir ?

Gaps diyeti, bağırsak sağlığının sağlanmasında ilk ve temel adım olan, bağırsak florasında ki bakteri dengesini sağlayacak, probiyotik fermente gıdalar ve hazır probiyotikler ile doğru ve düzenli beslenme programının uygulanmasıdır. Dost ( Probiyotik ) bakterileri nelerdir yazımızın içeriğinde probiyotik bakterilerin bulunduğu besinlerle ilgili olarak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Probiyotik ve Antibiyotik


Sağlıklı bir bağırsağa sahip bireylerin bağırsaklarında probiyotik ( Dost ) bakteri oranları yüksek olurken, sağlıksız kişilerin bağırsaklarında ise hastalık yapıcı patojen bakteri oranı yüksektir. Gaps hastaları, bağırsaklarında patojen bakteri miktarı yüksek kimselerdir. Bu yüzden gaps hastaları için geliştirilmiş olan bu diyeti genellikle gaps hastaları kullanmaktadır.

Gaps hastalarının yanı sıra, sindirim sisteminin iyileştirilmesi ve bağırsakların daha sağlıklı çalıştırılmasından dolayı gaps diyeti, kilo kontrolü ve kilo vermek içinde yapılabilmektedir.

Ancak Gaps diyeti ile el edilen en büyük kazanç, sağlıklı bir bağırsak sistemi ve mutlu bir hayattır.
Gaps Hastalığı Nedir ?
Gaps hastalığı, ince bağırsak duvarında meydana gelen hasar ve geçirgenlik anlamına gelen, sızıntılı bağırsak sendromudur. Bağırsak çeperinden kana geçen, toksinler, sindirilemeyen besinler, ağır metaller ve böcek ilacı gibi kimyasal maddeler gaps hastalığının sonuçlarıdır. Bu olayı engellemek için ise gaps diyeti yapılmaktadır.

Gaps Diyetini Kimler Yapabilir ?

Anksiyete, otizm, şizofreni, epilepsi, depresyon, bipolar ve obsesif-kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi rahatsızlıklara sahip olan hastalar gaps diyeti yapabilir. Ayrıca gaps diyeti, akne, alerji, anemi, demir eksikliği, bellek problemleri, çölyak, glüten intoleransına bağlı bozukluklar, diyabet, egzama, eklem ağrıları, MS, migren, Parkinson, romatoid artrit, sedef, sistitte gibi hastalıkların tanısında ve tedavisinde kullanılabilmektedir.

Gaps Hastalığı ve Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotik  kullanımı açısından oldukça yüksek oranlara sahip bir ülke durumundayız. Durum böyle olunca antibiyotik kullanımının bağırsaklara verdiği zararları da bilmek gerekir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bağırsak sağlığımız açısından tehlikelidir. Kullandığımız antibiyotikler, bağırsak florasında bulunan faydalı flora ve zararlı flora tabakalarının tamamını yok etmektedir. Bu da bağırsak sağlığı açısından gerekli olan probiyotiklerin yok olması demektir. 

Gaps Diyeti Nasıl Yapılır ?

Gaps diyeti ile sağlıklı bağırsaklara kavuşmak için oluşturduğumuz beslenme listesi dahilinde, tükettiğimiz besinlere yeterli özeni göstermeli ve bağırsak florası için faydalı olan besinleri seçmeliyiz. Bağırsak florası için oldukça faydalı olan bir besin kemik suyudur. 

Bağırsak astarı üzerinde ki yırtık, geçirgen bağırsak sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bu bölgeden vücudumuza bakteri,mantar ve virüs gibi bir çok zararlı madde alırız. Bu yüzden de gaps diyeti ile o bölgeyi güçlendirerek, onarmak durumundayız. Kemik suyu da içerdiği zengin besin kaynakları ile o bölgenin onarılmasını sağlayan faydalı bir besindir. 

Probiyotik besinlerin kullanılması da gaps diyeti yapılırken uygulanan önemli bir beslenme alışkanlığıdır. Ev yapımı turşu ve özellikle de ev yapımı yoğurtlar ile vücudumuza kolayca aldığımız probiyotikler için tekrar bu ürünlerin yapımına ve kullanımına başlamalıyız. Çünkü probiyotik içeren fermente ürünlerin günümüz beslenme düzeninin içerisinde yer almadığı ya da çok küçük bir alan kapsadığı sistem vardır. Özellikle ev yapımı yoğurt, probiyotik besinlerin vücudumuzda canlılığını devam ettirebilmesi için gerekli olan prebiyotikler açısından da oldukça zengindir. Bu yüzden ev yapımı yoğurtlar tüketmek bu yolda en iyi seçenektir. 

Hindistan cevizi yağı da gaps diyetinde oldukça etkilidir. Hindistan cevizi yağı, bağırsak florasını onararak gaps hastalığından kurtulmamıza yardımcıdır. 

Bu ürünlere ek olarak, avokado, tatlı patates, balkabağı, kırmızı pancar ve yer elmasının beslenme listesinde yer alması, gaps diyeti yapılırken bağırsak sağlığını korumak ve sağlamak için önemlidir.