Kilo Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

- 23:34
Fazla kilolardan kurtulmak için öncelikle kilo almamıza neden olan sebepleri tespit etmeliyiz. Bu yazımızın içeriğinde bu nedenlerden bahsedeceğiz.




Fazla kilolarınızdan kurtulabilmeniz için öncelikle, kilo almanıza neden olan sağlık problemleri ve sorunların tespit edilmesi gereklidir. Bunun için öncelikle sağlık kuruluşlarına başvurarak problemleri teşhis ettirmeli ve gerekli tedaviyi yaptırmalıyız. Bu problemleri ortadan kaldırarak, sağlıklı bir vücuda sahip olarak çok kolay bir şekilde kilo verebiliriz. Sağlıklı bir vücuda sahip kişi, aylık ortalama olarak 3-6 kg arasında kilo verebilmektedir. 

Kolay diyet olarak adlandırılan, açlık hissi hissetmeden ve belli bir düzene bağlı kalmadan yapılan program ile kilo vermeye çalışmak aslında güzel bir yöntemdir. Ama uygulanırken dikkatli olunmazsa size herhangi bir fayda sağlamayacağını da unutmamalısınız. Spor egzersizlerini de kolay diyetler içerisinde değerlendirebiliriz. Vereceğimiz kolay diyet örneğinde kilo vermeye çalışırken yaptığınız yanlışlar ile çalışmalarınızın aslında size nasıl faydalı olacağını inceleyeceğiz.  



Örneğin, bir saatlik yapılan spor egzersizleri ile ortalama 400 kalori yakarsınız. Spora yemek yemeden başladıysanız, vücudunuz spor sırasında depoladığınız yağlardan ortalama 150-200 kalorilik bir kısmı yakar. Yaptığımız spor sırasında bize gerekli olan kalori miktarı ise 400 kaloriydi. Bu gibi egzersizler doğru beslenme programı ile yapılmadığı takdirde vücutta aşırı yorgunluk belirtileri oluşturur. Yaptığınız spor faaliyetinden de istediğiniz faydayı almamanıza neden olur. 

Farklı bir örnek vermek gerekirse, spordan önce 300 kalorilik bir yiyecek yediğinizi ve insülin direncinizin olduğunu varsayalım. Bu durumda ise spordan önce yediğiniz yemekten dolayı şekeriniz düşecektir. Spor öncesi yemek yediğiniz halde yine de spor sırasında halsiz ve bitkin kaldığınızı hissedeceksiniz. 

Bu gibi durumlar için kendinize düzeli bir spor programı ve beslenme programı hazırlamalısınız. Alanında uzman kişilerce hazırlanacak bu programlara uyarak, sağlıklı bir spor ile kilo verebilirsiniz. 

Aylardır uyguladığınız diyetler ile kilo veremiyorsanız, beslenme uzmanları tarafından verilen bilgiler doğrultusunda hangi yanlışların kilo vermeyi engellediğini öğrenebilirsiniz. Bu konu üzerinde fazlasıyla duran beslenme uzmanlarının verdiği bilgiler doğrultusunda sizlerde kendi yaptığınız hataları tespit ederek, düzeltmeye çalışmalısınız.

Pek çoğumuz bilmediğimiz ilaçlara başvurarak kilo vermeye çalışmaktayız. Hangi ilacı kullanırsanız kullanın, hangi ameliyatı olursanız olun, sağlıklı bir şekilde belirli bir kilo verebilirsiniz. Buna ek olarak günümüzde metabolizmanın daha fazla yağ yakmasını sağlayacak ve kilo kaybetmenizi sağlayacak bir ilaç daha henüz bulunamadı. Bu ve bunun gibi bir çok sahte ürün satan ilaç tüccarları ve sahtekarlara itibar etmeyiniz. Kullanacağınız bu ilaçların vücudunuza fayda sağlamak yerine zarar vereceğini de unutmamalısınız. Bu yüzden yaptığınız araştırmalar da dikkatli olmanız ve güvenilir kaynaklara ulaşmalısınız.

Peki bazı insanlar yaptıkları diyetler ile 15-20 kilo arasında kilo verebiliyorlar. Yapılan bu yöntemler ile “neden bazı insanlar kilo veriyor bazıları veremiyor ?” diye, hiç düşündünüz mü ? Çünkü bazı kişilerde insülin direnci bulunur. Vücutlarında bulunan aşırı insülin direnci kan şekerlerinin hızlı bir şekilde düşmesini sağlar. İnsülin direnci düşen kişiler ise vücutlarında ki yap depolarından daha fazla yağ yakımı gerçekleştirirler. Bu kişiler de tekrar normalleşip, sağlıklarına kavuştuklarında herkes gibi 3-6 kilo arasında kilo verebilirler. Bu gibi durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurarak, gereken bilgileri öğrenmelisiniz.



Tam anlamıyla incelenmesi tamamlanmamış hormon iğneleri ve ne olduğu belli olmayan bazı ilaçlar, ülkemizde maalesef kilo vermek amaçlı kullanılıyor. Yapılan reklamlar ile 6 yerine 10 kilo verebilirsiniz gibi reklamlar göze çarpıyor. Bu gibi reklamlara aldanarak bu yöntemlerle kilo vermeye çalışan kişilerimiz de mevcut. Lakin bu gibi yöntemlerle kilo vermeden önce düşünmemiz gerek önemli bazı noktalar vardır. Hormon iğneleri ve ilaçların vücudumuza vereceği yan etkileri düşünmeliyiz. Bu gibi yanlış kullanımlar ile belki de geri dönüşü olmayan sağlık problemleri yaşayacaksınız. Kullandığımız bu ilaçların bize nasıl kilo verdirdiğini düşündünüz mü? Vücudunuzda depolanan yağları mı yakıyor yoksa, vücudunuzda ki kas dokularını mı eritiyor?

Sağlıklı kilo vermek ile kilo vermek arasında ki ince ayrıntıya dikkat ederek, kendimiz için sağlıklı olan yöntemi tercih ederek kilo vermeye çalışmalıyız. Vücudumuz da geri dönülmez hasarlar bırakacağımızı unutmadan hareket etmeliyiz.

Yazımızda kilo vermeye çalışırken dikkat etmeniz gerekenleri inceledik. Sizlere de bu faydalı bilgiler ışığında sağlıklı zayıflamalar diliyoruz.