Kırmızı Et ve Kavurma Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

- 22:02
Kalabalık aile ziyaretlerinde, pikniklerde ve gezmeler de yemek menüsünde genellikle bulunan kırmızı et ve kavurma çeşitleri tüketiminde dikkat edilmesi gereken belirli kurallar vardır.




Kurban bayramı sonrası sofralarımızda bolca boy göstermeye başlayan kırmızı et ve kavurma hazırlarken, sağlığımızın bozulmaması için buzdolabından çıkarttığımız etleri çözerken, yemekleri hazırlarken belirli kurallar çerçevesinde hazırlamalıyız.

Protein ve mineral bakımında oldukça zengin olan kırmızı et  tüketilirken dengeli ve dikkatli tüketilmelidir. Kırmızı et, Demir, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve B vitamini gibi insan sağlığı açısından oldukça önemli besin kaynaklarına sahiptir. Bu gibi zengin besin kaynakları bulundurmasına rağmen kırmızı et tüketimi dengeli ve yeterli tüketilmediğinde sağlığımız için zararlı bir yiyeceğe dönüşmektedir. 

Kalp hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve gut gibi kronik rahatsızlıklara sahip olan, ayrıca gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları bulunan kişiler ise tükettiği yiyeceklere daha fazla dikkat etmek durumundadır. 

Kavurma, lezzet bakımından çok leziz bir yemek ancak içerdiği doymuş yağ ve fazla oranda kolesterol içerdiğinden kolesterol hastaları için hayati derecede tehlike arz etmektedir. Özellikle yüksek kolesterol hastalığına sahip olan hastalar da dikkat etmeden çok fazla tüketildiği taktirde damar tıkanıklarına sebep olmaktadır. Bu gibi beslenme alışkanlıklarının devam ettirilmesi ise ilerleyen zamanlarda kalp krizi riskini önemli ölçüde arttırmaktadır.

Şimdi kırmızı et menülü sofralarımızda yemeklerimiz hazırlarken dikkat etmemiz gereken bazı noktaları sizlerle paylaşıyoruz.

Eti Tüketmeden Mutlaka Dinlendirin


Genellikle kurban bayramı geleneklerine uyularak, kurbanın kesilmesinin ardından hemen et pişirilir ya da kavurma yapılır. Ama bu yanlış beslenme alışkanlığıdır. Kırmızı et yeni kesildiği sırada serttir ve sindirimi zordur. Bu nedenle kesilmesinin hemen ardından tüketilmesi hazımsızlığa yol açmaktadır. Et kesildikten sonra en az 24 saat dinlendirilip, ondan sonra tüketilmelidir.

Buzluktan Çıkarttığınız Eti Oda Sıcaklığında Çözdürmeyin




Buzluktan çıkarttığımız etleri genellikle oda sıcaklığında bekleterek ya da sıcak su ile dolu bir kabın içinde bekleterek çözdürmeye çalışırız. Bu yöntem ile çözdürmeye çalıştığımız etlerin üzerinde mikroorganizmaların üreme riski oldukça fazladır.  Etin üzerinde üreyen mikroorganizmalar, besini tükettiğinizde zehirlenmelere yol açar. 

Bu nedenle, etli yemekler hazırlamadan bir gün önce et buzluktan çıkartılarak buzdolabının en üst raflarından birinde bekletilerek çözülmelidir.

Çözülmüş Eti Tekrar Buzluğa Atarak Dondurmayın


Buzluktan çıkartarak çözdüğünüz etleri tekrar buzluğa atarak dondurmak gibi bir hataya düşmeyin. Çünkü etler çözülüp dondurulduktan sonra bir daha çözülme işlemi yapılırsa yapısında bakteri oluşma riski yükselir ve sonucunda gıda zehirlenmeleriyle karşılaşılabilir.  Bu yüzden etleri tek yemeklik olarak parça parça buzdolabı poşetlerine koyarak dondurmalıyız. 

Eti Kendi Yağı ile Pişirin


Tükettiğiniz etleri kendi yağı ile pişirmek daha sağlıklı bir yöntemdir.  Et yemekleri hazırlanırken et öncelikle yüksek ateş ile kızdırılmış bir tencerede, kısık ateş de etler suyunu bırakıncaya kadar karıştırmalısınız. Etin yağı erimeye başladığında ise etlerin tamamını tencereye atarak kavurabilirsiniz. 

Dana etinin pişme süresi, diğer küçükbaş hayvanların etine göre daha uzun olduğundan dolayı, etler pişmeden suyu tamamen çekilirse üzerine bir bardak su ilave edilebilir.  Etli yemek yaparken baharatları yemeklere en sonunda atarak sertleşmesini ve suyunu çekme ihtimalini engellersiniz.

Kırmızı Eti Günlük En Fazla 120 Gram Tüketin


Geçtiğimiz kurban bayramı dolayısıyla evlerin buzlukları etlerle doldu taştı. Bu yüzden dolayıdır ki bu günlerde et tüketimi oldukça artmış bir durumda. Kırmızı et protein ve mineral bakımından zengin bir içerik olmasının yanı sıra fazla oranda kolesterol ve doymuş yağ içermektedir. Kırmızı eti fazla tüketerek sağlığınızı riske atmamalısınız. 

Etli Yemeklerin Yanına Mutlaka Salata Hazırlayın




Etli yemeklerin yanına genellikle pilav ve kızartmalar eşlik etmektedir. Bu tarz bir beslenme programı ise sağlığınıza zararlıdır. Bundan dolayı et yemeklerinin yanına salata veya sebze yemekleri tüketmeye özen gösterin. Salata ve sebze yiyecekleri içerdiği C vitamini sayesinde sindirimi kolaylaştırarak sindirim sisteminize de faydalı olacaktır.  Ve kırmızı etin içerdiği Demirin daha fazla oranda kana karışmasına yardımcı olacaktır.

Kavurmayı Sabah Kahvaltılarında Tüketmeyin


Et sindirilmesi zor bir yiyecektir. Etin sabah kahvaltısında veya öğle yemeklerinde tüketilmesi sindirim problemi yaşayan insanlar için tehlikelidir. Günlük almanız gereken kalori miktarını da bozuyor. Bu sebeple kilo almanıza neden oluyor. Bu nedenle eti akşam ve yatmadan önce ki geç saatler içerisinde de tüketmemeye özen gösterin.