İntermittent Fasting (IF) Diyeti

- 18:16

Intermittent Fasting ( IF )  Diyeti Nedir ?

Intermitten Fasting ( IF ) diyeti Türkçe karşılığı, aralıklı oruç adıyla diyet listelerinde yer almaya başlamıştır. İlk olarak 1945'li yıllarda adından bahsedilmeye başlanan if diyeti, ilerleyen yıllarda bilimsel araştırmalar ile desteklenerek sağlam bir kanıta dayanmış ve ardından 6 ocak 2015 yılında Dr. Michael Mosley ve Mimi Spencer'ın çıkartığı The Fast Diet kitabıyla ünlenmiş, son zamanlar da ise adından çokça söz edilmektedir.



Aralıklı Oruç ( IF )  diyeti, beslenme programınızda yapılan değişiklik ile, kilo vermenizi, daha sağlıklı bir hayat sürdürmenizi ve daha uzun bir ömür yaşamanız için bilimsel olarak kanıtlanmış, zamanlı beslenme programıdır. Aralıklı oruç diyeti aslında neler tüketip neler tüketmemeniz gerektiğini değil hangi zaman dilimleri arasında tüketip hangi zaman dilimleri arasında tüketmemeniz gerektiğini belirten bir diyet yöntemidir. Kilo verme ve beslenme alışkanlıklarını düzenleme yöntemleri adına alışılagelmişin dışında farklı bir yöntemdir.

Aralıklı Oruç ( IF ) Diyeti Nasıl Yapılır ?

Intermitten Fasting ( Aralıklı Oruç ) diyeti yapmak isteyen okurlarımız bu diyetin nasıl yapıldığını merak ediyorlardır. IF diyetinin bir çok uygulanış modeli vardır. Biz yalnızca sizler için seçtiğimiz ve internet üzerinden deneyen kullanıcıların onay verdiği bir kaç yöntemini paylaşacağız.

Gün İçerisinde Beslenme Saatleri Düzenlenerek Yapılan IF Diyeti



Gün içerisinde kendinizin ayarlayabildiği 8 saatlik tokluk zaman dilimine karşılık 16 saatlik oruç tutarak geçirilen zaman dilimi belirlenerek yapılan if ( aralıklı oruç ) diyetidir. Kullandığımız bu yöntem kuralları gereği, 8 saatlik yemek yiyebileceğimiz zaman aralığında istediğimiz her şeyi tüketebiliriz. Diğer kalan 16 saatlik açlık zaman aralığında ise kesinlikle hiçbir şey yemiyoruz.

Örnek vermek gerekirse, mesela sabah 8 de başlayarak, öğlenden sonra saat 4'e kadar canınızın istediği her şeyi yiyebilirsiniz. Saat 4'den sonra ise oruç tutma aralığınız başlıyor. Bu saatten sonra ertesi gün sabah saat 8'e kadar hiçbir şey tüketmeden geçiriyoruz.

Bu zaman dilimlerini siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ayarladığınız zaman dilimleri arasında günlük olarak küçük farklarla oynamalar yapılsa bile, uzun vadede sürekli olarak değişiklik yapmamanız gerekmektedir.

Bu if diyeti yönteminde su ve kahve tüketebilirsiniz.

24 Saat Oruç Tutarak Yapılan IF Diyeti


Normal bir günlük beslenme planımızda 3 öğün yemek menümüz vardır. Bu 24 saatlik aralıklı oruç yöntemiyle 1 öğün yemek yiyerek, 2 öğün yemek atlanır. Yani bugün sabah saat 8'de yemeğimizi yedik. Öğlen yemeği ve akşam yemeğini atlıyoruz. Herhangi bir şey yemeden ertesi gün sabah saat 8'e kadar oruç tutuyoruz.

 Her ne kadar uzun bir süre boyunca aç kalmanın, özellikle sabah kahvaltısının atlanması ve vücuda uzun süre boyunca hiç  kalori alınmaması sağlımız açısından zararlı olsa da, Dengeli ve kontrollü olarak yapılan İf diyetinin hem sağlığa hem de kilo vermeye faydasının olduğuna dair kanıtlanmış bilimsel kanıtlarda bulunmaktadır.

5:2 IF Diyeti



Düzenli beslenme alışkanlığı olmayanlar için tasarlanmış if diyeti yöntemidir. Bu diyet yöntemini kullanmak isteyenler, arka arkaya olmadan seçtikleri iki gün boyunca günlük ihtiyaçlarından daha az kalori alarak günlerini geçirirler.

Bu yöntem aslında Intermittent Fasting ( Aralıklı Oruç ) yöntemini tam olarak uygulayamayan ve uygulamak isteyen kişiler için Aralıklı Oruç yönteminin taklididir.

5:2 if diyetini uygulayarak kilo vermek isteyenler, bu diyet yöntemiyle haftada 1-2 kilo verebilirler.

Intermittent Fasting ( IF ) Diyeti Faydaları

Bu diyet yöntemi ile kilo vermek isteyen kişiler daha basit bir gün geçirirler. Daha sık beslenmek, beyniniz için gerekli olan enerjiyi sağlayacağından, beyin fonksiyonlarınız güçlenecektir. IF yöntemi hayata geçirildiğinde diyabet riskinizi azaltır. Düzensiz beslenme ve yaşam tarzınızdan dolayı kaynaklanan Kalp Hastalıkları riskini azaltabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan deney sonucu Aralıklı Oruç Diyetinin kanser riskini azalttığı görülmüştür. IF diyeti ile  daha uzun bir ömür yaşarsınız. Bu diyet yöntemini uygulayarak daha sağlıklı bir yaşama merhaba demiş olursunuz.

Intermittent Fasting ( IF ) Diyeti Yapmaması Gerekenler

  • Henüz 18 Yaşını Tamamlamamışlar
  • Hamile Bayanlar ( Emziren Anneler de Dahil )
  • Yeme Düzensizliği Olan Kişiler
  • Diyabet Hastaları
  • Yüksek Stres İçeren İşlerde Çalışanlar
  • Farklı Bir Diyet Sürecinde Olanlar
  • Kortizol Hormonu Bozukluğu Olanlar