Kapari Nedir, Faydaları Nelerdir?

- 13:59
Ülkemizin pek çok yerinde yetişen kapari bitkisine özellikle ege bölgesinde rastlanmaktadır. Capparaceae familyasının bir türü olan kapari, dikenli bitkiler sınıfına girmektedir. Ülkemiz de farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir. Geber otu, kedi tırnağı, karga kavunu ve hint hıyarı gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Kaparinin, tohumları ve meyveleri besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Kapari bulunduğu doğada kendi kendine yetişebilen bir bitki türüdür.
Toprağa sıkıca sarılması ve geniş alanlara kadar yayılabilen kökleri sayesinde görenlere çalı görünümü gibi bir izlenim bırakmaktadır. Boyu kısa olan bu yer bitkisi ortalama 150 ile 200 yıl arasında bir ömre sahiptir. Gıda sektöründe kullanılmak üzere tercih edilen bölgeleri, dal uçları, tomurcukları ve meyveleridir. Ayrıca bitkinin dalları ve kökleri de ilaç sektörü, boya ve kozmetik gibi ek alternatif sektörler tarafından kullanılmaktadır.

kaparinin faydaları

Kapari Nedir ?


Kapari bitkisi dünya genelinde en çok, tomurcuklarından ve meyvelerinden elde edilen turşu ve salamura gibi gıda ürünlerinin yapımında tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemiz de hala kapari tüketimi yaygınlaşmamış olsa da, Özellikle Avrupa ve Amerika bölgelerinde kullanımına sıkça rastlanmaktadır. Yapılan çorbalarda, salatalarda, pizza ve garnitülerin içerisinde kapari bitkisi sıkça tercih edilmektedir.

Kapari Nasıl Tüketilir ?


Kapari bitkisinin tomurcukları tüketilebilir. Taze kapari bitkisinin tomurcukları toplanır. Tomurcuklar bir gün boyunca oranına göre yüzde 20 tuz içeren bir su içerisinde bekletilir. Daha sonra tuzlu sudan alınarak 10 gün boyunca da sirkeli suda bekletilir. Sonrasında kullanım için hazır hale gelmiştir. Afiyet olsun.

Kapari tomurcukları kullanılarak hazırlanan kapari turşusu, dünya genelinde en çok tercih edilen kapari tüketme şekillerinden bir tanesidir. Turşu yapılmış kapari tomurcukları salatalarda ve garnitürlerin içerisinde kullanılabilir.

Pizzaların içerisine konulan malzemelere karıştırılarak, pizzaların içerisinde tüketilebilir.

Hindir, kırmmızı et, tavuk ve balık gibi et yemeklerinin içerisinde veya yanında pişirilerek tüketilebilir.

Ayrıca kapari domates sosuna karıştırılarak da tüketilebilir.

Kaparinin Faydaları Nelerdir ?


  • Kapari, flavonoid içeren gıdalar arasında dünyada önde gelen bitkilerdendir. İçerisinde kuersetin ve kaemperefol miktarı sarımsağa oranla çok daha fazla miktarda bulunmaktadır. Flavonidler ise vücudumuza zarar veren faktörleri ortadan kaldırarak etkisiz hale getiren, antioksidan özelliği içeren bitkisel maddelerdir. Antioksidanların vücudumuzda ki etkileri, serbest radikal olarak bilinen ve hücreler de tahribat yaratan maddeleri etkisiz hale getirmektir.
  • Kapari güçlü antioksidan özelliğiyle, kalp hastalıklarına karşı savaşır ve bulunduğu vücudu korur. Ayrıca vücudumuzda kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyerek, kansere karşı savaşır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde flavonoidlerin, akciğer kanserine yakalanma oranını yarı yarıya azalttığı ve tümür hücrelerinin gelişimi ve çoğalmasını önemli ölçüde engellediğine rastlanmıştır. Özellikle kanser hastaları için faydalı olan trombosit sayısını arttırdığı için faydalı bir anti tümör etkisi göstermektedir.
  • Kan yapıcı özelliği ile kan bozukluklarına karşı faydalıdır. Kanla ilgili herhangi bir rahatsızlığı olan hastaların mutlaka kullanması tavsiye edilmektedir. 
  • Karaciğer için oldukça önemli ve faydalı bir bitkidir. Karaciğer yağlanması başta olmak üzere diğer bir çok karaciğer rahatsızları için kullanılması tavsiye edilmektedir.  Karaciğer fonksiyonlarını düzenlemede ve dalak büyümesini önlemede faydalı bir besin maddesidir. 
  • İnanılmaz derecede faydalı olduğu bir diğer hastalık ise multipl sklerozdur. 
  • Mide ülseri hastalığı için yararlıdır. İyileşmesine katkıda bulunur.
  • Cinsel gücü arttırıcı özelliği ile bulunmaktadır.
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesinde faydalıdır.
  • İdrar söktürücü olarak kullanılabilir. 
  • Solucan ve parazit düşürücü olarak faydalıdır.
  • Romatizma hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Felçten korunma ve iskorbit hastalığına karşı kullanılır.
  • Gut ve hemoroid hastaları için faydalıdır. 
  • Adet düzenleyici özelliğe sahiptir. 
  • Lif oranı yüksek bir bitkidir. 
  • A ve E vitaminleri yönünden oldukça zengindir.
  • 100 gram kapari tomurcuğunun içerisinde 67 mg fosfor, 9 mg demir, 24 mg protein, 12 mg selüloz ve 2 mg da lipid maddesi bulunmaktadır.
Ancak kapari bitkisinin saydığımız bu kadar fazla faydalarının yanı sıra zararlarının da olduğu bilinmektedir. Kapari zehirleyici olabilir. Bu yüzden toplandığı ilk anda önce gölgede kurutarak zehrini almalıyız.

Kaparinin en çok kullanılan şekli olan kapari turşusunu süper marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Süper marketlerde bulunan turşu kapari bitkisinin tomurcuklarından elde edilmiştir. Aynı zamanda kapari meyvesinin de turşusu yapılabilmektedir. Kaparinin meyve turşusunun, tomurcuk turşusundan daha sağlıklı ve değerli olduğu düşünülmektedir. Sizlerde kaparinin meyve turşusunu kendi evinizde yaparak tüketebilirsiniz.