Zeytin Yaprağının Bilinmeyen 10 Faydası

- 20:08
Zeytin ağacı, hem yaprağı hem de meyvesiyle yıllardır şifa dağıtmaktadır. Zeytin yaprağı, geçmişten günümüze bir çok hastalığın iyileştirilmesinde alternatif tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Yaşadığımız günler içerisinde de zeytin yaprağı bir çok derde şifa olsun diye tüketilmektedir. Ayrıca siyasal olarak da bir anlam içeren zeytin dalı ve yaprağı, tarih boyunca barışın simgesi olarak kullanılmıştır. Zeytin yapraklarının bir diğer özelliği ise, yaz ve kış mevsimleri boyunca sürekli olarak dallarda kalmasıdır.

zeytin yaprağı

Zeytin sıcağı seven bir bitkidir. Türkiye'de en çok Akdeniz iklimini yaşayan bölgelerde yetişmektedir. Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında zeytin yetiştiriciliğine yoğun olarak rastlanmaktadır. Türkiye içerisinde Bursa, Balıkesir ve Manisa en fazla zeytinin üretildiği iller olarak gösterilmektedir. Zeytin ağaçları genellikle bir yıl çok hasat, bir yıl ise az hasat vermektedir. Bunun nedeni ise zeytin ağaçlarının, fizyolojik dinlenmeye ihtiyaç duymasıdır.

Henüz tıbbın gelişmediği yıllarda meydana gelen savaşlarda askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılmaktaydı. Zeytin yaprağı, sıtma hastalığına iyi gelen faydaları nedeniyle de tercih edilirdi. Günümüz içerisinde de halen bir çok hastalığın tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Zeytin yaprağı üretimini profesyonel olarak yapan ülke konumunda Çin bulunmaktadır. Ayrıca en çok zeytin yaprağı üreten ülke ise Amerikadır. Doğal bir antibiyotik olması nedeniyle zeytin yaprağını, Amerika ve Çin doğal antibiyotik olarak kullanmaktadır. Aynı zamanda bu ülkeler içerisinde zeytin yaprağının artı olarak kullanılmasının nedeni, kansere karşı verdiği büyük mücadeledir. Daha bir çok bilinmeyen faydaları ile zeytin yaprağını tanıyalım.

Zeytin Yaprağının Bilinmeyen Faydaları



Kansere Karşı Savaşır

Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde, zeytin yaprağı özünün tümör önleyici etkiye sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Fareler üzerinde yapılan bu çalışmalar deneylerle de gözler önüne serilmiştir. Fareler üzerinde yapılan bu deneyde, tümör tedavisinde uygulanan zeytin yaprağının, tedavinin son safhalarına doğru tümör hacmini küçülttüğü görülmüştür. Ayrıca yapılan farklı konular üzerinde ki araştırmalar sonucunda ise meme kanserini önleyici etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Kemik Gelişimini Sağlar

Yapılan araştırmalara göre zeytin yaprağı kullanımının kemik gelişimini hızlandırdığı ve bu şekilde kemik yoğunluğu kaybını önlediğine ve kemik erimesi gibi hastalıklara karşı insanı koruduğu ortaya koyulmuştur.

Anti Virüs ve Anti  Bakteriyel Özelliğe Sahiptir

Zeytin yaprağının içerisinde bulunan bileşimler , bakteri ve virüsler gibi organizmalara karşı mücadele etmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. İçerdiği bileşimler ile virüslerin amino asit üretme yeteneğini zayıflatan ve böylece tekrar üremesini ve çoğalmasını engeller. Bu özelliğiyle zeytin yaprağı mikro organizmalarla savaşarak anti biyotiklerin başaramadığını başarır.

Antioksidan Özelliği

Serbest radikallerle mücadelede etkili olan antioksidanlar yönünden oldukça etkili bir besin kaynağıdır. Zeytin yaprağı içerdiği antioksidanlar ve fenoller ile serbest radikallerin vücudumuza olan zararlı etkilerini yok etmektedir. Serbest radikaller vücudumuzda oluşan DNA sürecine zarar veren canlı maddelerdir. Eğer vücudumuzda üretilen DNA'lar zarar görürse, daha hızlı yaşlanma problemini ortaya çıkarır.

İltihap Oluşumunu Engeller

Zeytin yaprağı halk arasında genellikle vücuttaki enfeksiyonlar ve iltihapların iyileştirilmesi için kullanılmaktadır. Oleuropeinin adlı anti mikrobiyal faaliyetleri iltihaplanmayı ve enfeksiyon hastalıklarını önleyici etkiye sahiptir.

Tansiyon Düşürücü Özelliği

Zeytin yaprağı kullanımı kan dolaşımını kolaylaştırır, damarların rahatlamasını sağlar, tansiyonu düşürür ve kan pıhtılaşmasını engeller. Ayrıca bu saydığımız faydalarına ek olarak, düzensiz kalp atışını dengeleme, atardamarlardaki kan akışını hızlandırma ve kandaki şeker oranını düzenlemek için de oldukça yararlı bir yardımcıdır.

Kolesterolü Düzenler

Zeytin yaprakları aynı zaman içerisinde kotü kolesterol oluşumu sağlayan oksitlenmeyi önleyerek, kötü kolesterole karşı mücadele eder. Oksitlenen kolesterol, kötü kolesterol olarak adlandırılmaktadır. Bu da sağlığımız açısından oldukça zararlıdır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Geleneksel olarak uygulanan zeytin yaprağı kullanımının bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücuda giren kötü maddeler ile savaştığı bilinmektedir. Ayrıca taze zeytin yaprağından çıkartılan sıvı özün, normale oranla 4 kat daha fazla antioksidan içerdiği görülmüştür.

Soğuk Algınlığına Karşı Korur

Viral hastalıklarla savaşarak önleme ve iyileştirme konusunda zeytin yaprağı tercih edilmektedir. Zeytin yaprağının içerisinde bulunan bileşenler çeşitli virüslere karşı güçlü bir mücadele ortaya koyarak hastalıklarla çok iyi mücadele etmektedir.

Hastalıkları Tedavi Eder 

Zeytin yaprağı bir çok hastalığın tedavi edilmesi ve iyileştirilmesinde alternatif bir yardımcı bitkisel ürün olarak kullanılır. Bakteri, virüs, ve mantar enfeksiyonlarına karşı güçlü bir mücadele ile insanı korur. Aynı zaman içerisinde, sıtma, çocuk felci, sedef hastalığı, alerjiler, soğuk algınlığı ve tüberküloz ve enfeksiyon hastalıkları da dahil olmak üzere, kronikleşmiş rahatsızlıklar ve daha bir çok rahatsızlık ve hastalığın iyi edilmesi ve tedavi edilmesine fayda sağlar.

Bir başka yazımız olan 'Canan Karatay'a Göre Zeytin Yağı Kullanımı' yazımızı okuyabilirsiniz.