Keten Tohumunun Yan Etkileri

- 01:16
Keten tohumu, keten bitkisinin meyvelerinden elde edilen, içerisinde linamarin, protein ve sabit yağlar bulunduran bir bitki ürünüdür. Keten tohumu genellikle Akdeniz iklimi şartlarını sağlayan bölgelerde yetiştirilmektedir. Keten bitkisi ortalama olarak 50 ile 100 cm arasındadır. Yetiştirildiği ülkeler olarak Türkiye, Irak, Mısır ve Suriye gösterilebilir. Keten tohumunun içerisinde bulunan yağlar oldukça önemli ve sağlıklıdır. Bu yağlar omega 3 yağı olarak da kullanılabilmektedir.



Keten tohumu, geliştirilen alternatif tıp tedavi yöntemlerinde kullanılan, yapıcı ve onarıcı bir etkiye sahip bir bitkidir. İçerisinde sağlığımıza faydalı olan bir çok mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Özellikle C,K ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan keten tohumu, kalsiyum, bakır, demir ve magnezyum gibi maddeler bakımından da iyi bir kaynak olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca omega-3 yağ asitleri bakımından da zengin bir yapısı bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olması nedeniyle, kilo vermek isteyen kişiler tarafından diyet listelerinin vazgeçilmezi olmayı başarıyor.

Fakat insan sağlığı için birbirinden özel faydaları olan diğer bitkiler gibi, keten tohumunun da belirli yan etkileri vardır. Keten tohumunun yan etkileri ve zararları hakkında yaptığımız detaylı bir araştırmanın sonucunu sizlerle paylaşıyoruz.

Keten Tohumunun Yan Etkileri

Keten tohumu oldukça faydalı ve sağlıklı bir bitki ürünü olmasına rağmen tüketiminde bilinçsizlik ve aşırıya kaçma nedenleri ile bazı yan etkiler oluşturabiliyor. Bu yan etkilerden de kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Keten tohumu içerdiği maddeler yüzünden müshil etkisi yapabilmektedir. Tüketiminde aşırıya kaçıldığı taktirde müshil etkisi oluşturarak şiddetli ishale yol açabilmektedir. Bunun için yeterli ve bilinçli kullanmalıyız. 
  • Yine aşırı tüketim ve bilinçsizlik yüzünden oluşabilecek yan etkilerden bir tanesi dekan pıhtılaşmasıdır. Eğer keten tohumunu aşırı ve bilinçsiz bir şekilde tüketirseniz kan pıhtılaşmasına yol açmaktadır.
  • Keten tohumunun sindirilmesi ve kana geçmesi ile alakalı bir problem olarak, aşırı miktarda keten tohumu tüketimi bağırsaklar içerisinde sıkışma yaparak sağlığımız için tehdit edici sorunlara neden olmaktadır.
  • Keten tohumunun kendisi yada keten tohumundan elde edilen yağların, tavsiye edilen iltihap çeşitlerinin dışında kullanılması iltihapların iyileşmesinin aksine iltihapların daha kötüye gitmesine sebep olabilir. 
  • Keten tohumu bilinçsiz kullanım sebebi ile çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bunun için önce keten tohumu nedir, keten tohumu faydaları, keten tohumu yan etkileri, keten tohumunu kimler kullanabilir gibi başlıklar altında içerikler okumalısınız. 
  • Keten tohumun kendisi ya da yağının kullanılması özellikle bayanlarda görülen meme kanserine iyi gelmektedir. Yalnız bu özelliğine rağmen bilinçsiz bir şekilde keten tohumu kullanılması direkt olarak meme kanserine yakalanmaya sebebiyet de verebilir. 

Keten Tohumunu Kimler Kullanmamalı ?

Keten tohumu içerdiği omega-3 yağları sayesinde özellikle kilo vermek isteyen kişilerin kullanmakta çokça rekabet ettikleri bir bitki ürünüdür. Bitkisel ürünlerin kullanımı oldukça faydalı olsa da, bazı insanlar üzerinde istenmeyen yan etkilerini de gösteriyor. Bu özellik keten tohumu bitkisi içinde geçerlidir. Maalesef bazı kişiler üzerinde fayda sağlamaktan ziyade yan etkilerini göstererek beliriyor. Bu gibi sebepler doğrultusunda, hamile bayanlar, bebek emziren anneler ve yaşça küçük olan çocukların keten tohumu kullanımı pek önerilmemektedir. Özellikle hamilelik döneminde düşük riskini oldukça arttıran keten tohumu bu dönemler içerisinde ki kadınların kullanması kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü kullanılan keten tohumu bitkisi, vücutta ki hormon dengesi üzerinde bazı olumsuz etkilere sahiptir. Ayrıca hamilelik döneminde fetus üzerinde de olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Keten tohumu aynı zamanda prostat kanseri riski alında olan kişiler tarafından da tüketilmemesi gereken bir bitkidir.

Keten tohumu çok nadir olarak görülse genellikle hassas cilt yapısına sahip kişilerde alerji oluşmasına neden olmaktadır. Yan etkileri kendini, ciltte kaşıntı, kızarıklık, dökülme, pullanma, cilt rengi değişikliği, ağız ve yüzde bölgesinde meydana gelen şişlikler olarak gösterebilir. Bu yüzden keten tohumunun içeriğinde bulunan herhangi bir bileşene karşı oluşabilecek alerjilere karşı önlem almak için doktor tavsiyesinde kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır ?

Keten tohumu marketlerde ve aktarlarda tüm halde ve toz halinde satılmaktadır. Fakat biz tazeliği ve besin içeriğini kaybetmemesi açısından tüm halde alarak kendiniz toz haline getirmenizi tavsiye ediyoruz. Genellik aktarlar aldığınız tüm keten tohumunu sizlere gözleriniz önünde toz haline getirerek de vermektedir. Toz halinde ki keten tohumu suya atılarak yaklaşık 10 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Kaynadıktan sonra dinlenmeye bırakılan karışım soğuduktan sonra içilebilir. Bir diğer kullanım şekli ise eldi eline yağının çeşitli amaçlar doğrultusunda farklı yöntemler ile kullanılmasıdır. Ayrıca kullanan bazı kişiler yoğurda karıştırarak tüketmeyi de tavsiye etmektedir. 

Ayrıca Keten Tohumu Kullanımı, Faydaları, Zayıflatır mı ? başlıklı makalemizi okuyarak keten tohumunun faydaları hakkında da bilgi edinebilirsiniz.