İştahı Kapatan Ve Zayıflatan Çay Tarifi

- 00:12
Kilo vermek için en çok dikkat edilmesi gereken nokta iştah kesici besinler tüketmektir. İştah denilen olay kişilerin ne yemek istedikleri ile bağdaştırılır. Genellikle karbonhidrat ve şeker bakımından zengin olan yiyecekleri tüketmeyi çok severiz.
Bunun nedeni bağırsaklarımızda bulunan zararlı canlı bakterilerden kaynaklanır. Çünkü bu bakteriler şekerli ve karbonhidrat yönünden zengin besinlerle beslenebilen bakterilerdir. Bağırsak ve beyin arasındaki ilişkiden dolayı zararlı bakteriler kişilerin beyinlerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler tüketme ihtiyacı oluştururlar.

çay tarifleri

Bu nedenle kişiler bu tür besinleri tüketmeye yönelirler. Ancak yararlı mikroorganizmaların bağırsaklardaki sayısı azalmaya başlar. Zararlı bakteriler vücuttaki şekerin yağa dönüşmesinde etkinlik gösterirler ki bu da kilo alımına davetiye çıkartır. Bunun için probiyotik bakımından zengin besinlerle beslenilmeli ve bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artırılması sağlanmalıdır.

Yararlı bakteriler bağırsaklardaki yaşamlarını sürdürebilmek için şekerli ve karbonhidrat değeri yüksek olan besinlerle beslenmek istemezler. Bu besinlerin yararlı bakterilerin yaşamını yitirmesine neden olurlar.

Kombu Çayı

2200 yıllık bir geçmişe sahip olan Kombu çayı probiyotik çay denildiğinde akla ilk gelen besindir. Kombu çayı fermente bir içecek olması nedeni ile dünyada en eski içeceklerden olması ile bilinir. Çok sayıda yararlı bakteri barındırarak bu bakterilerin direkt olarak bağırsaklara ulaşmasını sağlar. Detoks özelliği barındırması çayın bir başka özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda vücutta bulunan serbest radikallerin deforme edilmesinde de oldukça etkilidir.

Vücutta pH dengesinin sağlanmasında da önemli bir faktördür. Vücuttaki toksinlerin atılmasında mükemmel bir etkisi olan Kombu çayı vücuttaki toksinlerin atılarak kilo verme sürecini hızlandırması ile bilinir. Vücutta biriken toksinler kilo verme sürecini yavaşlattığı gibi aynı zamanda kilo vermeyi de bir müddet sonra durdurabilirler. Bu toksinlerin vücuttan atılması ile kilo vermeye devam etmek mümkün olacaktır.

Kombu Çayı Nasıl Yapılır?

Kombu çayında temel madde Kamboçya mayası olmaktadır. Kamboçya mayası ile çayın fermente edilmesi mümkün olacaktır. Kombu çayı için gereken malzemeler şunlardır:
  • 3 litre arıtılmış su
  • 300 gr toz şeker
  • 30 gr veya 10 poşete tekabül edecek miktarda yeşil veya siyah çay
  • Daha önceden fermantasyonu sağlanmış Kombu çayı veya Kamboçya mayası
Arıtılmış su öncelikle kaynatılır. Suyun kaynaması ile toz şekerin eklenmesi gerekir. 5 dakika boyunca bu karışımın metal bir kaşık yardımı karıştırılması önerilir. 5 dakika sonra çayın ocaktan alınması ve ardından fermente edilen Kombu çayının veya Kamboçya mayasının karışıma eklenmesi gerekir.

Ardından 15 dakika boyunca çayın demlenmeye bırakılması sağlanmalıdır. 15 dakika demleme sürecinin sona ermesinden sonra artık poşet çaylar çıkartılabilir. Oda sıcaklığında bekletilen Kombu çayı bir süre sonra ağzı kapaklı bir kavanoza boşaltılarak saklanmalıdır. Kavanozun üst kısmında oluşan mantar açık renkli olup bu açık renkli kısım yukarı doğru bakacaktır.

Mantarın ters dönmesi halinde düzeltilerek yenide yüzeye yerleştirilmesi gerekir. Direkt güneş ışığına maruz kalmasından korunması koşulu ile 4 ila 10 gün arasında çayın fermente olması sağlanmalıdır. Oda sıcaklığının 20 ila 30 derece olmasına dikkat edilmelidir. Fermantasyonun gerçekleşmesinden sonra çayın şişelere doldurularak buzdolabında saklanması mümkün olup ne kadar çabuk tüketilirse o kadar sağlıklı olduğunu da bilinmelidir.

Tarçın Çayı

Tarçın çayı iştahı kapatan ve zayıflatan çay tarifi olarak çoğunlukla tercih edilen içeceklerden biridir. Gerekli malzemeler şöyle sıralanır:
  • · 2 veya 3 adet karanfil
  • · 1 adet elma
  • · 2 tatlı kaşığı karabiber
  • · 1 adet limon
  • · 1 adet çubuk tarçın
zayıflatan çaylar

Bir tencereye 2 ila 3 litre arası su konulmalıdır. Ardından tencere ocağa konulmalıdır. Elma dilimlenmeli ve limonun suyu sıkılmalıdır. Ardından geriye kalan malzemeler eklenir. suyun kaynamasından sonra karışım ocaktan alınarak suyu süzülür. Artan karışımın 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Karışımın bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekir.

Chia Tohumu Çayı

İştah kesen çaylardan biri de Chia tohumu çayı olarak karşımıza çıkıyor. Gerekli malzemeler şöyledir:
zayıflatan çaylar
  • · 2 veya 3 adet nane yaprağı
  • · 2 tatlı kaşığı Chia tohumu
  • · Yarım limon
1 bardak kaynamış su içerisine Chia tohumunu ve nane yaprağını eklemek gerekir. Karışımın bir süre demlenmeye bırakılması önemlidir. Demlenme gerçekleştikten sonra yemeklerden önce karışımın tüketilmesi iştahın kapanmasında etkili olacaktır.