Kombu Çayının Faydaları, Nasıl Yapılır, Ölçüleri Nelerdir ?

- 22:54
Kombucha mantarının bakteri ve mayalarla birlikte fermente edilmiş hali olan kombu çayı, mucizevi bir sağlık iksiri olarak kullanılması, bulunduğumuz yılın son çeyreğinde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Peki, Kombu çayı nedir ? Kombu çayının faydaları nelerdir ? Nasıl yapılır ? Belirli bir ölçüsü var mıdır ?

kombucha

Kombu çayı 2200 yıllık bir geçmişi ile probiyotik içecekler arasında bulunmaktadır. Koşuşturmacalı ve stresli bir hayatın içerisinde enerji depolamanızı sağlayacak önemli bir içecektir. Bu çay 2000 yılı aşkın bir geçmişi ile dünyanın en eski içecekleri arasında yer almayı başarmaktadır. İçerisinde oldukça fazla sayıda faydalı canlı bakteriler bulunmaktadır.

Türkiye'de ise 2008 yılı itibari ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının izniyle kombu çayı adı ile üretilmekte ve tüketilmektedir. Kombu çayı bir çok bilimsel çalışma ve üniversite araştırmalarına konu olmayı başarmıştır. Üzerine bir çok farklı kitaplarda yazılmıştır.

Kombu çayı vücudumuza detoks özelliği sağlamaktadır. Zararlı maddelerden vücudu arındırmak, tazelemek ve ph dengesini sağlamak için son derece önemli bir probiyotik içecektir.

Kombu çayının zayıflama, kilo verdirme ve insan sağlığına olan bir çok faydası da bulunmaktadır. Bu çay türünün sağladığı bir çok faydanın altında yatan neden kombucha adı verilen mantar türüdür. Kombucha çayı, kombu çayı ve kamboçya çayı gibi farklı farklı isimlere sahip olduğu da bilinmektedir. Bulunduğu bölge ve yöreye göre bilinen isimlerinde değişiklik görülebiliyor.

Kombu çayının tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Fakat son günlerde kullanımının artması ve sağladığı faydalardan dolayı oldukça popüler hale gelmiştir. Geçmişi oldukça sağlam temellere dayanan bu çay, ilk olarak Doğu Asya bölgesinde yapılmaya ve kullanılmaya başlamıştır. Doğu Asya'dan sonra dünya genelinde bir tüketim ağına yayılmayı başarmıştır. Başarı öyküsünün altında ise insan sağlığına olan faydaları ve özellikle de kilo vermeye yardımcı olması görülmektedir.

Kombu çayı aslında yararlı bakteri ve mayalardan oluşan ve soğuk olarak tüketilen bir çay türüdür diyebiliriz.

Kombu çayı mantarı, kombucha isimli çay ve şeker solüsyonun içerisinde yaşayan ve üreyen bir canlı türüdür. Aslında bu çayın bu kadar değerli olmasının nedeni de bu mantardır. Bu çok ilginç ve farklı özellik kimi kullanıcılara itici bir özellik olarak gelmektedir. Fakat bu çay kendini bu özelliği sayesinde diğer bir çok kilo vermeye yardımcı ve sağlıklı çayların bir adım ötesine taşıyor.

Kombu Çayının Faydaları 


Esrarengiz özellikleri ve etkileri ile dikkatleri üzerine toplamayı başaran kombu çayının popüler hale gelmesinin nedeni olan faydaları. Düşünülenden fazlasını bize veren bu çayın faydalarını incelemek oldukça önemlidir.
  • Fazla yağ yakımı sağlayarak, kilolardan kurtulmanıza yardımcı olur.
  • İltihaplanmalara karşı koruyucu özelliğe sahip ve iltihap bölgelerini daha hızlı iyileştirmeye yarar. 
  • Vücudumuza zarar veren maddelerin daha hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
  • Tansiyon problemi olanlar ve özellikle yüksek tansiyon dengeleme gibi kan dolaşımı sorunları yaşayanlara faydalı bir çaydır.
  • Kişiyi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinden korur ve var olan hastalıkların vücuda verdiği olumsuz etkileri oldukça aza indirger. 
  • Sinir sisteminin düzenli çalışması için yardımcıdır.
  • Kan şekerini düzenler ve normal seviyelerde stabil olmasını sağlar.
  • Alerjilere karşı vücudu korur ve alerjik reaksiyonların daha çabuk atlatılmasına yardımcı olur.
  • Vücutta ki kanserli hücrelerin yayılmasını engeller ve büyümesini yavaşlatır. 
  • Gündelik olarak yaşadığımız yorgunluk ve bitkinlik gibi sorunların üstesinden gelmemize yardımcı olur. Vücuda ayrı bir enerji katar.
  • Genel olarak baş ağrısına sebep olan kan dolaşımı problemleri ve sinir sistemi çalışma düzenini düzenlediği için baş ağrısının hızla iyileştirilmesini sağlar.
  • Kombu çayı saçlarımızın sağlığı için de oldukça faydalıdır. Saçların daha çabuk uzamasını ve güçlü köklere sahip olmasını sağlar.
  • Vücut losyonu olarak kullanıldığında ise, cildin yaşlanmasını yavaşlatır, cildi nemlendirir ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur.

Kombu Çayı Nasıl Yapılır işte Tarifi 


Kombu çayının yapılışını anlatmaya geçmeden önce " kombucha mantarı nereden alınır ? " soru işaretlerini aklınızdan çıkaralım. Kombucha mantarı öyle her aktarda kolaylıkla bulabileceğiniz bir mantar türü değildir. Alırken de güvenilir ve kaliteli yerlerden almaya özen göstermeye dikkat edelim.

Kombucha mantarı bazı aktarlarda ve online alışveriş sitelerinin bir çoğunda satılmaktadır. Bu tarz platformlarda kombucha mantarını, kombucha kültürü ya da kombucha mayası olarak aradığınızda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Kombucha çayının yapılışı dikkat isteyen ve uzun bir süreç gerektirmektedir. Eğer kendiniz evde kombu çayı yapabileceğinize güvenmiyorsanız, hazırlanmış olarak satışa sunulan ve yine güvenilir aktarlar ve ya alışveriş sitelerini kullanarak alabileceğiniz kombu çayı da bulunmaktadır.

Bu ön bilgilendirmeler sonrasında ise kombu çayının nasıl yapıldığına bakalım.

Gerekli Malzemeler :
  • 3 litre Doğal kaynak ya da memba suyu
  • Kombucha mantarı ( kültürü veya mayası ) 
  • 300 gram toz şeker
  • 30 gram siyah çay ( isteğe göre yeşil çayda kullanılabilir. )
Yapılışı :

Öncelikle derin bir tencerenin içerisine 3 litre suyu koyarak ocağa koyuyoruz. Suyumuz kaynamaya başlayınca içerisine 300 gram toz şekerimizi ilave ederek 5 dakika  boyunca karıştırarak kaynatıyoruz. 

" Yalnız karıştırırken metal kaşık kullanmanız daha iyi olacaktır. " 

5 dakikalık karıştırarak kaynatma sürecinin arkasından tencerenin içerisine 30 gram tercihe göre siyah yada yeşil çayı ekliyoruz. 

Hazırladığımız çay ve şeker karışımını yaklaşık olarak 15 dakika boyunca demlenmeye bırakıyoruz. Çayımız demini aldıktan sonra suyun içerisinde ki çayların tamamını çıkartıyoruz ve çayı soğumaya bırakıyoruz. 

Karışımımız soğuduktan sonra, kombu çayının hazırlanması için gerekli olan aşamaları uygulamaya başlıyoruz. Kombu çayını hazırlamak için büyükçe bir kavanoz hazırlıyoruz. 

Öncelikle kombucha mantarını ılık bir su ile iyice yıkayarak temizliyoruz. Ardından hazırladığımız karışımı kavanozun içerisine alıyoruz. Üzerine de temizlediğimiz kombucha mantarlarını koyuyoruz. 

Kombu çayı hazırlamak için gerekli olan karışımı yaptıktan sonra, kavanozun hava alabilmesi için steril bir bez ya da tülbent gibi eşyalarla örtüp iple ya da lastikle sabitliyoruz. Kavanozda ki kombu çayını bu şekliyle 5 ile 10 gün arası mayalanmaya bırakıyoruz. 

Hazırladığımız kavanozda ki kombu çayının mayalanma süreci içerisinde, herhangi bir güneş ışığına maruz kalmaması ve oda sıcaklığında bekletilmesi için özenli olarak bekletiyoruz. Çayımız 4 günde mayalanmayı başaracaktır. Arından gönül rahatlığı ile çayımızı tüketmeye başlayabiliriz. 

Fakat kombu çayı, ne kadar fazla mayalanır ise o kadar daha faydalı olacaktır. Bu yüzde 10 güne kadar mayalanmasını bekletebilir ve ardından tüketebilirsiniz. 

Kombu Çayının Ölçüsü ve Kullanım Şekli

Kombu çayını mayaladıktan sonra tüketmek için hazır hale getirdiniz. Peki bu çayı kullanırken belirli bir ölçüsü var mı diye herkesin aklında bir soru belirmiştir. 

Kombu çayını aç karnına ve eğer imkanınız varsa taze sıkılmış portakal suyu ile karıştırarak içebilirsiniz. Kombu çayını içerken süzgeçten geçirmeyi de ihmal etmeyin. Kombu çayının kullanılmasında ki ölçü günde yarım su bardağı kadardır. Fazlasını tüketmeniz önerilmemektedir. 

Kombu Çayının Yan Etkileri

Kombu çayı kullananların yorumları ve bilinen bilgiler ışığında herhangi bir yan etkisinin olmadığı bilinmektedir. Bu yüzden yeterli miktarda kombu çayını, gönül rahatlığı ile tükebilirsiniz. 

Ancak yine de tedbiri elde bırakmamakta fayda vardır. Özellikle kronik ya da önemli bir hastalığı bulunanların, tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmalarında fayda vardır. 

Kombu çayının bir çok yararı ve faydası olduğu biliniyor. Fakat aşırı kullanılması ya da herhangi bir hastalığın iyileştirilmesi için kullanılması gibi durumlarda yan etki gösterebilir. Bu yüzden kombu çayı tüketiminde dikkatli olmak ve tedbiri elden bırakmamak lazım. 

Kombu çayını hamile ya da emziren annelerin kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmiyor. 

Peki Kombu Çayı ya da Mantarının Fiyatı Ne Kadardır ?

Öğrenmiş olduğunuz kombu çayının faydaları ve yapılışı gibi aşamalardan sonra elbette ki fiyatını ve nereden satın alacağınızı merak ediyorsunuz. Kombu mantarı ve fermente edilmiş hazır çayını aktarlarda ve online alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. 

Çeşitli fiyat analizleri sonucunda kombu mantarının kilogram fiyatının 50 ile 100 ₺ arasında olduğunu belirledik. Hazırlanmış 330 ml kombu çayının ise 20 ile 30 ₺ arasındadır. Sizde güvendiğiniz aktarlar ve alışveriş sitelerinden fiyat analizi gerçekleştirerek ama kaliteden taviz vermeden alarak kullanabilirsiniz.