Kilo vermek için Diyet mi, Spor mu?

- 23:01
Kimi diyet yapmayı tercih ediyor, kimi ise saatlerce spor yapmayı ! Kilo vermek isteyenler amaçlarına ulaşabilmek için her türlü yolu denemeyi ihmal etmiyor. Kimisi şok diyetler ile sağlığını tehlike altına sokuyor, kimisi ise saatlerce spor yaparak kilometrelerce yolu geride bırakıyor. Peki ama kilo vermek için sadece Diyet mi daha etkili, yoksa Spor mu ?

kilo vermek için diyet ve spor

Beslenme ve spor ikilisi bir bisikletin yol alması için gerekli olan iki tekerlek gibi düşünülebilir. Ön tekeri beslenme olarak nitelendirecek olursak arka teker de spor anlamına gelmektedir. Ve bu ikisi bir arada olmadığı müddetçe sağlıklı bir bedene sahip olmaktan söz edilemez. Beslenme uzmanı Gübür'e göre; Tek başına uygulanan hiç bir yöntem kilo vermek için etkili değildir. Tek başına spor aktiviteleri uygulayarak belki ilk başlarda 2-3 kilo kadar kayıp olabilir. Fakat bir müddet sonra vücudunuz buna alışır ve kilo kaybı devamlılığını yitirir. 

Bazı kişiler ise sadece spor yaparak, yediklerimi değiştirmeden kilo verebilirim diye düşünüyor. Fakat sürekli spor yapsanız bile eğer yediklerinize içtiklerinize dikkat etmezseniz kilo vermek için canla başla verdiğiniz mücadeleniz başarısızlıkla sonuçlanır.

Bu noktada şöyle bir not bırakmamız da fayda görüyorum. Spor yaparken tercihlerinizi hayat boyu yapabileceğiniz sporlardan yana yapmalısınız. Spor yaparken de elbette dikkat etmeniz gereken noktalar vardır.

Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

spor yapmak

- Öncelikle spor yaparken sonuna kadar devam edebileceğiniz sporlar tercih etmelisiniz. Devamını getiremeyeceğiniz ya da devam edemeyeceğiniz spor tercihlerinde kesinlikle bulunmayın.

- Sadece kilo vermek için yapmakta olduğunuz yoğun aktiviteli sporlar yapılmaya başlandığında başarılı olabilirsiniz. Ancak sporu bıraktığınızda, tekrar kilo alımı ve vücutta ki eski sarkmalar tekrardan başlar.

- Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bir kişinin haftada en az 3 veya 4 kez, 45 dakika üzerinde normal yoğunlukta fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

- Aynı zamanda haftada 2 veya 3 kez, 50 veya 60 dakika açık havada yürüyüş yapmak önemli ve faydalıdır.

Bu süre zarfı içerisinde Sağlıklı Beslenme kuralları baş tacınız olmalıdır. Her kişinini vücut yapısına uygun, kendine özgü bir beslenme şekli vardır. Kişisel olarak vücudunuza uygun sağlıklı beslenmenizi yaşam tarzınız haline getirdiğiniz zaman ve artı olarak sağlığınızı korumak amacı ile yapacağınız düzenli spor egzersizleri sayesinde şişmanlık ve kilo alma gibi problemler sizin için söz konusu dahi olmaz.

Diyet mi ? Spor mu ? 

spor diyet egzersiz

Kilo vermek ve sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için düzenli egzersiz yapılması gereklidir. Ancak diyet yapmadan, egzersiz yapmak tek başına kilo vermek için yeterli değildir. Egzersiz yaparken de, istediğimi tüketirim demek de büyük bir yanlıştır. Küçük bir çikolatalı bisküvi 50 kalori içerirken, bunu yakmanız ise 10 dakika boyunca tempolu yürüyüş yapmanız gerekmektedir.

Örnek olarak bir hamburger yanında patates ve bir kola menü tükettiğinizde 1500 kalori almış bulunursunuz. Elde ettiğiniz bu kalorileri harcamak için ise yaklaşık iki buçuk saat boyunca tempolu bir şekilde koşmanız gerekmektedir.

Bir diğer taraftan da spor olmadan sadece diyet yapmakta sizlere istediğiniz şekilde kilo kaybı yaşatmaz. Kilo almak veya kilo vermekte düzenli ve sağlıklı beslenmenin etkisi oldukça yüksek bir orandadır. Eğer beslenme şekliniz de herhangi bir disiplin yoksa, istediğiniz kadar spor egzersizleri yapın yine de istediğiniz hedefe ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Bu anlatıma bir örnek vermemiz gerekirse; bir kişinin günde 1500 Kcal alarak 1700 Kcal harcıyorsa eğer kilo verir,  eğer 1500 Kcal harcıyorsa bu şekilde kilosunu koruyor demektir, eğer 750 Kcal harcıyorsa kilo alır.

İşin mantığını bu şekilde değerlendirdiğimizde oldukça sade ve basittir. Fakat bu işin uygulanma aşamasına geçtiğimizde göründüğü gibi basit bir iş olmuyor. Sadece spor yaparak, yediğimiz fazla kalorileri eriterek kilo vermek mümkün olmuyor. Düzenli bir beslenme ile desteklenmelidir. Düzenli bir beslenmeden kastımız tam olarak, dengeli beslenme, şeker ve yağ oranları bakımından oldukça düşük besinleri tercih etmektir.

Diyete artı olarak eklenen fiziksel aktivite kombinasyonu, tek başına diyet ile kıyaslandığında şişman kişilerde bulunan karın bölgesi yağ miktarlarında, tek başına diyet veya fiziksel aktiviteden daha fazla kayıplar verdirmektedir.

Sadece egzersiz tek başına, sadece diyetle benzer miktarlarda ve kısa vadeli ağırlık kayıpları sağlamaktadır.

Egzersiz ve diyet ise kilolu ve obez hastalarında yalnızca diyet ve egzersizin yaşattığı ağırlık kaybının sürekliliğini devam ettirmektedir.

Egzersiz merkezli ağırlık kayıpları, karın bölgesinde bulunan yağ depolarında azalma ve yağsız iskelet kas miktarında ki artışlar yoluyla ortaya çıkmaktadır. Yetişkinlerde vücut ağırlığının yüzde 40 ile 50 sini kaslar oluşturmaktadır. Bu oran 75-80 yaşlarına gelindiğinde yüzde 25 oranlarına kadar gerilemektedir. O nedenle, düzenli egzersiz hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmelidir.