Çok Yediğimizde Ölümcül Olan Yiyecekler

- 18:31
Faydasının çok olduğu yiyecekleri sürekli tüketiriz fakat fazla tüketildiğinde faydasının zarara dönüşeceğini bilmeden tükettiğimiz yiyeceklerde vardır. Hatta faydalarını bilmeden çok tüketildiğinde sonucu ölümcül olan besinlerde birçok çeşitte bulunmaktadır. Bu gibi durumların olmaması açısından tükettiğimiz ürünleri dengeli olarak yemek gerekir. Yine de çok yediğimizde ölümcül olan yiyecekler şeklinde geçerli olan besinlerden haberdar olmakta fayda vardır. Bu yiyecekleri sizler için derledik ve ayrıntılarını belirttik.


Tarçın

Neredeyse her evde bulunan ve sürekli olarak tüketilen tarçın, sağlık açısından da önerilmektedir. Antioksidan özelliği ile günlük tüketimlerde de sıkça kullanılan tarçın, fazla tüketildiğinde zehirlenmeye yol açabilir. İçeriğinde bulunan maddeden ötürü karaciğer zehirlenmesine sebep olan tarçın kontrollü tüketildiğinde oldukça faydalı ve yardımcı olabilmektedir. Ancak çok tüketildiğinde ortaya çıkan “ kumarin “ maddesi direkt olarak karaciğere zarar verdiği gibi günün sonunda zehirlenmeye yol açmaktadır.

Bal

Pastörize edilmemiş bal olan çiğ bal yaklaşık olarak 5 kaşık tüketildiğinde ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Anlık bir şekilde etkisini gösteren bal, fazla tüketildiğinde kısa süre içerisinde belirtileri ile ölümle sonuçlanmaktadır. Gün içerisinde tüketilen 1 kaşık balın faydasının fazlaca olduğu gibi tüketim oranını kaçırmak da zarara neden olur. Faydaları ile bilinen bal her zaman önerilen miktarda tüketilmelidir.

Muskat

Lezzetli baharatlar arasında bulunan muskat kontrollü tüketildiğinde faydalı ve etkili olabilmektedir. Yalnız 8 gr üzerinde tüketilen baharatın kısa sürede etki ederek kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Ölüm ile sonuçlanan fazla tüketim antioksidan özelliğiyle bilinmekte ve tüketilmektedir.

Patates

Haftalık tüketimlerinde normal olarak karşılanan patateste nişasta oranı yüksektir. Normal zamanlarda da fazla tüketimi sağlık için önerilmemektedir. Yalnız bozulmuş patates insan vücuduna direkt olarak zarar verir. Bu nedenle bozulmaya başlayan patateslerin tüketimine dikkat edilmeli ve kötü olmuş patatesler direkt atılmalıdır. Aynı zamanda bozulmuş patates insan vücudunun fonksiyonlarının aniden değişmesine de yol açar.

Acı Badem

Badem çeşitleri ikiye ayrılır ve tatlı, acı şeklinde tercih edilir. Faydası fazlaca bulunan acı bademde çok tüketildiğinde içeriğinden ötürü ölüme yol açabilir. Yüksek oranda bulunan Hidrojen Siyanür acı badem için etkili ve önemlidir. Normal şartlarda vücut dostu olan maddeler kontrollü ve etkili olabilmektedir. Yalnız 25 adet acı badem içeriğinde bulunan maddeler ile ters etki yaratabilmektedir. Bu anlamda etkisi farklılaşarak ölüme yol açabilir. Tatlı badem için geçerli olmayan bu durum acı badem de en fazla 5 adet tüketim önerilir. Aksi durumlarda direkt doktor kontrolünde bulunmak gerekmektedir.

Ton Balığı

Vücut fonksiyonlarının durmasına yol açan içeriği ile ton balığı günlük kontrollü tüketilmelidir. Haftada en az iki kez tüketimi önerilen balık da aynı şekilde kontrollü yenmelidir. Tek seferde ciddi balık tüketimi zehirlenme gibi durumlara neden olur. Bu yüzden başta ton balığı olmak üzere bütün balıklarda geçerli olarak kontrollü tüketim önemlidir.

Elma Ve Kiraz

Meyve tüketiminde uzmanlar tarafından önerilen şekilde yalnız olarak tüketimdir. Bunun için özellikle elma ve kiraz tüketiminde dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu açıdan her iki meyvenin çekirdek karışımları ciddi anlamda siyanür asidini ortaya çıkarmaktadır. Her ihtimale karşı elma ve kirazı bile aynı anda fazla tüketmemeye çalışılmalıdır. Aynı zamanda denge olarak da birbirine zıt olan meyveler farklı saatlerde ve gün arasında tüketilmelidir.

Havuç

Her şeyin fazlası zarar lafı en çok havuç için geçerli olmaktadır. Fayda açısında önemi büyük olan havuç fazla tüketildiğinde zehirlenme ile sonuçlanmaktadır. Çok tüketilen havuç gece saatlerinde tüketilmemeli ve aşırıya kaçılmamalıdır. Son olarak aşırı tüketilen havuç karotenoid direkt olarak vücudun zehirlenmesine yol açabilmektedir.

Mantar

Her zaman etkisi ile bilinen ve dikkatli tüketilmesi önerilen mantar, çeşitleri de dikkatli olarak tercih edilmelidir. Çeşitleri bakımından da önemi büyük olan mantarın gösterdiği etkilerde göz önünde bulundurulması gereken yiyeceklerden olmaktadır. Karın ağrısı, aşırı susuzluk ve bulantı şeklinde oluşan belirtilerde görülmektedir. Bu açıdan doğru mantar alımı marketlerden olmalıdır. Böylece güvenli mantar tüketimi sağlanmalıdır. Mantarın fermente olayının yüksek olması ile çok mantar tüketimi de dikkat edilmelidir. Aynı zamanda mantarın fazla tüketilmesi de zehirlenmeye yol açabilmektedir. Kızıl göbek adının yanı sıra Köygöçüren şeklinde bilinen mantar çeşitlerinin tüketimde dikkatli olmalıdır.