Ayça Kaya: Yumurta ile Zayıflayın

- 23:31
Gün içinde kendinizi daha tok ve aynı zamanda yağlarınızın erimesini sağlamak ister misiniz? O zaman sloganınız 'her gün 1 yumurta' olmalı. Dr. Ayça Kaya yumurtanın üst düzeyde zayıflatan bir içeriğinin olduğuna dikkat çekti.
Yazının devamında 'Yumurta Diyeti' hakkında bilgiler verilecektir. 
Dr. Ayça Kaya'ya mucize yiyeceklerden yumurtayı sorduk. Verdiği bilgiler içinizi rahatlatacak ve yumurtanın o harika mucizesini keşfedeceksiniz.

Anne sütünden sonra en önemli protein kaynağının yumurta olduğunu belirten Dr. Kaya yenilen yumurtadan alınan protein vücudumuz tarafından %100 oranında kullanılır.

Sabah kahvaltısında mutlaka 1 yumurta tüketin böylece gün içinde daha az acıkacaksınız. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda sabah kahvaltısında yumurta tüketen kişilerin yediklerini daha basit kontrol edebildiklerini ve yumurta yemeyen kişilerin 500 kalori daha fazla yedikleri görülmüştür.

Yumurtanın protein değerinin yüksek olmasının yanında midedeki açlık hormonunun (ghrelin) azalttığı düşünülüyor.

İçerdiği aminoasitler bakımından zengin olan yumurta kas geliştirmek ve zayıflarken kaslarını korumak isteyenler içinde bulunmaz bir besindir.
günde 1 yumurta

Yumurta Zayıflatırmı?

Protein içeriği sayesinde yenildikten 36 saat içinde az yemek yememizi sağlar. Daha önceleri  yumurtanın kolesterolü yükselttiği ve kalp krizi riskini arttırdığı biliniyordu. Avrupa Beslenme alışkanlıklarının yaptığı araştırmaya göre bu gerçek artık değişti. 

Yaptığınız diyete ek olarak gün içinde yediğiniz yumurta kilo vermenin yanında kolesterol seviyesini düşürdüğü görüldü. Denekler üzerinde uygulanan diyet programında bir gruba yumurta verilirken diğer grubun diyet listesine yumurta eklendi. Araştırma sonucu her iki grubunda zayıfladığı ve kolesterol seviyelerinde düştüğü ve yumurta yiyen grubun daha fazla kilo verdiği görüldü. 

Yapılan araştırma sonucunda açıklanan bilgi şu şekildeydi.
"Yumurta açlık hissinin unutturduğu için diyetlerde kullanabilirsiniz. Sabahleyin yumurta yemeyen kişi yiyen kişiye göre daha kısa sürede acıkacaktır. Tokluk hissi yaşayan kişi daha az beslenir. Böylece zayıflamanın ve kilo vermenin daha kolay olmasını sağlar."

Yumurta ile Beslenmenin Püf Noktaları

  • Yumurtanın kabuğunda 1700 tane küçük delikler vardır. 
  • Yumurtaları dolapta bekletmek ömrünü uzatacaktır. 
  • Uzun süre bekletilen yumurtanın ağırlığı azalır.
  • %10 tuzlu suya atılırsa taze yumurta çöker ve bayat yumurta yüzer. 
  • Taze yumurta kırıldığında akı ile sarısı birbirine karışmaz.
  • Sebzelerin besin ve protein değerini yükseltmek için sebzelere kırabilirsiniz. 
  • Doğal kabartma olarak keklerde kullanılır. 
  • Çiğ yumurta içeriğinde bulunan mikroorganizmalar vücudu kötü etkileyebilir. Pişirerek bunun önüne geçilmelidir. 
  • Haşlandıktan sonra sarının etrafında yeşillikler oluşuyorsa yumurtanın bayat olduğu anlamına gelir. 
  • Uzun süre pişirmeyin. Uzun süre pişirilirse sindirimi zorlaşır ve içeriğinde bazı vitaminlerde kayıplar oluşur. 
Bir önceki yazımız olan '1 ayda 5 Kilo' konusunda ayda 5 kilo, bir ayda 5 kilo verme, 5 kilo nasıl verilir hakkında bilgiler verildi.