Bayramdan Sonra Nasıl Beslenmeliyiz?

- 13:39
Bayramda bir çoğumuz benim gibi şu lafı etmiştir. "Bir dilim baklavadan ne olacak canım!" ve sonrası da gelmemiştir. Ben de bu hatayı yapanlardanım. Baklavalar, börekler, sarmalar ve bol kalorili yiyeceklerden sonra 3 kilo aldım. Tartıya çıktığımda inanamadım ama benim gibi bu hatayı yapanların 2 yolu var. Ya böyle devam eder ya da sağlıklı beslenme yolunu seçersiniz. Ramazan boyunca uzun süren açlıklardan sonra birden yenilen besinler ve özellikle bol  kalorili yiyecekler kilo sorununu ortaya çıkarır. Bayramdan sonra diyet yapmak, beslenme düzenimizi oluşturmak sağlıklı beslenmek için güzel bir adım olacağını düşünüyorum. Bayramdan sonra diyet önerilerine uyarak sağlığınızı koruyun ve fazla kilolarınızı verin.

Bayramdan Sonra Beslenme Önerileri

  • İlk önce işe bol su içmekle başlayın. Yaz ayında olduğumuz için su kaybımız daha çok olacaktır. Bunun için 3 litreye kadar su içmenizi öneririm.
  • Kahvaltıda yağsız peynir kullanın.
  • Bayramda özellikle beyaz un ve şeker oranları fazla olan gıdaları çok yedik. Bunun için şeker ve beyaz un olan gıdaları bir süre yemeyeceğiz. Böylece bir denge kurmuş olacağız. 1-2 dilim kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde  esmer ekmek tüketin. Bundan başka karbonhidrat içeren hiç bir besin tüketmemeye özen gösterin.
  • Öğle ve akşam yemeğinin vazgeçilmezi yoğurt olsun. Sadece bayramdan sonra değil bundan sonra sofraya her oturduğunuzda yoğurt bir kase yoğurt tüketmeden kalkmayın. Çünkü içeriğindeki karbonhidrat, protein ve yağ dengesi onu sağlıklı beslenme için ideal bir besin kaynağı yapıyor.
  • Öğünlere başlama sıranız; bir bardak su, bir kase sebze veya bakliyat çorbası, yoğurt, yağsız salata olsun. Bu sıra sizi hızla doyuracak ve hem uzun süre tokluk sağlayacak, hem de sizi kalorili diğer abur cuburlardan uzak tutacaktır.
  • Akşam yemeğinden sonra 1 porsiyon meyve yiyin.
bayram sonrası beslenme

Bayramdan Sonra Diyet Listesi

SABAH:
1 Tost
Veya
1 bardak süt
8 kaşık müsli
Veya
1 simit
50 gr peynir
2 yumurta (omlet veya menemen olabilir)
5 zeytin
1 tatlı kaşığı bal
Domates / biber/ salatalık

ARA:
Meyve (ya da yenilmeye bilir)

ÖĞLE:
Pizza veya et + pilav gibi
Yada
1 porsiyon et veya 1 tavuk bu salata

İKİNDİ:
1 Porsiyon tatlı (ne olursa)
Veya
1 Porsiyon meyve (bu menüyü de öğle öğününde et veya tavuk yediğiniz gün yiyebilirsiniz)

AKŞAM:
1 Tabak sebze yemeği (zeytinyağlı) 350 gr balık
Veya
1 porsiyon tavuk
Veya
1 porsiyon et
Salata

ARA:
 1 porsiyon meyve
(Diyetisyen Banu Kazanç tarafından hazırlanmıştır.)

Bir bayramı daha geri de bıraktık. İrademize hakim olmadan yaptığımız hatalar bize kilo olarak döndü. Bu önerilere dikkat ederek fazla kilolarımızı vereceğimi düşünüyorum. Siz de bu önerileri hayat boyu uygulamaya çalışın, sağlıklı yaşayın.

Bir önceki "Ramazan Bayramına Özel Diyet" başlıklı yazımızda 'bayram diyeti, bayramda beslenme, bayramda zayıflama' hakkında bilgiler verildi.