Dr. Atkins Diyeti Programı - Nedir? Nasıl Yapılır?

- 17:34
Dünyaca ünlü Amerikalı uzman Dr. Atkins'in hazırladığı bir diyet programıdır. Geçen yıl en çok konuşulan, çeşitli tartışmalara yol açan atkins diyetin amacı; aldığımız protein miktarını arttırmak ve karbonhidrat seviyesini düşürmektir. Böylece vücut enerji yakmak istediğinde karbonhidrat bulamayacağı için yağ yakacaktır. Uygulanırken kalori hesabı değil gram hesabı yapılır. En popüler zayıflama yöntemlerinde biri olan Atkins Diyetini uygulamak çok kolaydır. İlk 2 hafta 20 gramdan fazla karbonhidrat almıyorsunuz. Yaptığınız çok küçük bir kaçamak programı amacından saptırıyor. Atkins diyeti yorumlarından anlaşılıyor ki bu diyetle zayıflayan bir hayli fazla. İlk iki hafta yani 14 günde 8 kiloya kadar verenler bulunuyor.

Doktor Atkins tarafından bir çok hasta üzerinde denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmış bir diyet listesidir. Sağlık açısından da olumsuz bir yönü bulunmamaktadır. Bu diyette yiyeceklerin bulunduğu listeden puanı 0 olanlardan istediğiniz kadar diğerlerinden de günlük puanınıza göre yemelisiniz.

Dr. Atkins Diyeti 3 bölümden oluşuyor:

1. Başlangıç

Diyetin Tanışma aşamasıdır. 14 gün sürer ve karbonhidrat seviyesini adeta hayatımızdan çıkararak hızlı kilo vermemizi sağlar. Atkins diyeti başlangıç aşamasının amacı metabolizmayı düzenleyerek yağ yakmaya hazırlamaktır. Başlangıç aşamasında günlük sadece 20 gram karbonhidrat alımına izin veriliyor. Nişasta miktarı az yeşil sebzelerden beslenmeye başlayabilirsiniz. Başlangıç evresine alışmakta biraz zorlanabilirsiniz. Vücudun bu sürece hazırlanması alışması zor olabilir. Ama siz sabrederek bu süreci kolayca atlatabilirsiniz.

Atkins Diyeti Başlangıç evresi için küçük kurallarımız var:
  • En az günde 8 bardak (2-3 litre) su için.
  • Kaçamak yapmayın. Kendinizi motive edin.
  • Fındık, fıstık, çekirdek yemek yasak.
  • Kaymak, tereyağı, peynir yok.
  • Üç ana öğün yemek veya 4'er saat arayla küçük öğünler beslenin.
  • Kahve  içmeyin. Yada azaltın.
  • Nişastalı sebzeler, makarna, tahıl grubu ve meyve ile beslenmeye ara verin. 
Başlangıç evresinin gerektirdiği şartları yerine getirdiğinizde sonuca inanamayacaksınız. İlk 2 hafta sonunda 8 kiloya kadar verenler var. Siz de izin verilen yiyeceklerden uzak durarak bu sonucu yakalayın. Düşük karbonhidratla beslenme tarzına alıştığınızda kilo vermeye her zaman hazır olacaksınız. Yardım almak için Dr.  Atkins Diyeti yapanlar ile iletişime geçebilir, yada aşağıya yorum yazabilirsiniz.

atkins diyeti

2. Evre Zayıflamaya Devam Et

14 gün sonunda kiloları verdik. Bu aşamada ise yemek çeşitliliğimizi daha da arttıracağız. Her gün aldığımız karbonhidrat değerini 5 arttırıyoruz. karbonhidratı arttırdığımız için kilo verme hızı yavaşlayacaktır. Her insanın kilosunu koruması için alabileceği bir karbonhidrat eşiği vardır. Bu kişiye göre değişir. Karbonhidrat alımını +5 arttırmadaki amaç bu aralığı bulmaktır. Diyelim ki karbonhidrat alımı 50 gram olduğunda zayıflama durdu. Karbonhidrat eşiğinizi bulun ve bir yere not edin. Böylece günlük ne kadar


3. Evre Koruma Öncesi

Kiloları verdiniz ama hala ideal kilonuza ulaşamadınız. İdeal kilonuza 5 kilo kaldığında Atkins Diyeti koruma öncesi programa geçebiliriz. Bu aşama, hayatınızın geri kalanında yapacağınız beslenme programına atacağınız ilk adımdır. Bu süreçte yapacağınız 2 önemli nokta vardır:
  1. Kilo kontrolü yapmak.
  2. Alınan karbonhidrat miktarını azalmak veya arttırmak
Bu 2 noktayı gerçekleştirerek Yaşam Boyu Koruma Evresinde alacağınız karbonhidrat miktarını bulacaksınız. Koruma öncesindeki davranışları devam ettirmek çok önemlidir. Düşük karbonhidratlı bir yaşama geçmeye hazır olduğunuz da bir sonraki aşama geçin.


4. YAŞAM BOYU KORUMA

Dr. Atkins Diyet programın bu aşaması bundan sonraki hayatınızı içerir. İdeal kilonuzda kalmak ve korumak için uygulanan bir diyet planıdır. Karbonhidrat eşiğinizi tam olarak bulduysanız ve metabolizma ve vücut olarak buna alıştıysa eğer harika bir hayata kavuştunuz demektir.

Peki Hayat boyu karbonhidrat oranı yüksek (pasta, börek, kurabiye vb.) yiyeceklerden hiç yemeyecek miyiz? Bu sorunun cevabını bende çok merak etmiştim. Fazla abartmadan gayette bu yiyeceklerden yiyebilirsiniz. Dengeyi korumak için de karbonhidrat alımı fazla olan günden sonraki 2 gün karbonhidratı sıfıra yakın tüketmeye özen göstermelisiniz.

Atkins Diyeti Aşamalarında Yiyecek Seçimi

Dr. Atkins’in diyet programı her aşamasında, başlangıç aşamasında başarıya ulaşmak için doğru besinleri seçmek çok önemlidir. Her aşamada yenebilecek besinlerin ve her gün alınan karbonhidrat miktarının yazılı olduğu bir defter size çok yardımcı olacaktır. Yiyeceklerin karbonhidrat değerlerini gösteren bir listeyi her zaman elinizin altında bulundurmanızda yarar vardır.

Dr. Atkins diyetinde önerilen yiyeceklerin birçoğu ambalajlı olarak da bulunmaktadır. Yiyecek seçimi için kolaylık sağlar. Bol tahıllı krokanlar, atıştırmalık yiyecekler, şekerlemeler, dondurma ve sütlü-meyveli içecekler Dr. Atkins diyet planına uygun olarak beslenmenizi kolaylaştırırken düşük karbonhidratlı besinler yaşamınıza da çeşitlilik kazandırır.

Dr. Atkins Diyet Programı dünyada kullanılan en popüler zayıflama tekniklerinden biridir. Diğer zayıflama programlarından çok farklı olduğunu görüyorsunuz. Sadece anlık bir diyet listesinden öte bir yaşam beslenme programı diyebiliriz. Dr. Atkins Diyet Programı yiyecek çeşitliliği fazladır ve kesinlikle aç kalmazsınız. Daha ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilir yada Atkins Diyeti Kitabını satın alabilirsiniz.

Bir önceki "Yüzden Kilo Vermenin Yolları - Yüz Egzersizleri ?" başlıklı yazımızda 'yüzden kilo verme yöntemleri, yüz egzersizleri, yüzü ince gösterme, yüzden kilo verme ' hakkında bilgiler verildi. Yüzünüzün ince görünmesi için okuyun.