Koenzim Q10 Nedir? Faydaları ve Zararları

- 21:05
Bugün sizlere besin takviyesi olarak, eczanelerde yerini almış olan koenzim Q10’dan bahsedeceğim. Vücudumuzun her hücresinde bulunan coQ10, besinlerin enerjiye çevrilmesinde görev yapar. Hücredeki kimyasal reaksiyonlarının hızını ayarlar. Hücrelerimiz kendisine gönderilen besinleri enerjiye çevirerek hücrenin büyümesini ve sağlıklı kalmasını sağlar. Ayrıca zararlı serbest radikallere karşı savaşarak hücreyi korur. Koenzim Q10 nedir?
Koenzim Q10, kırmızı et, karaciğer, yumurta, yeşil sebzeler, yağlı balıklar ve tahıllardan alınabileceği gibi, gitgide artan talebi karşılamak için laboratuvar ortamında üretilen tabletler vasıtasıyla da alınabilir.

Koenzim Q10 Faydaları

CoQ10 hücre yenilenmesini hızlandırdığı için eksikliğinde yaşlanma hızlanır; böbrekler, karaciğer, kalp, beyin, pankreas gibi organlarda bozukluklar ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar, meme, akciğer, pankreas, kalın bağırsak, prostat bölgelerinde hastalığı olan hastaların kanında, sağlıklı insanlara göre daha az miktarda Koenzim Q10 bulunduğunu ortaya koymuştur.

Koenzim Q10 'un kanser üzerine etkileri üzerine araştırmalar devam etmektedir. Amerika'da göğüs kanseri olan hastalara değişik mineral vitaminler ve coenzyme q10 verildiğinde kanserin duraklama gösterdiği sonucuna varılmıştır. Kanser üzerinde iyileştirici özelliği olup olmadığı konusunda kesin bir yargıya varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Kanseri atlatan hastalara kanserin tekrarlamaması için Q10 takviyesi verilmektedir.

KoQ10 B ve C vitaminleri, folik asit, çinko, selenyum gibi birçok mineral ve faktörle birlikte organizmanın antioksidan savunmasını güçlendirir. Koenzim Q10 çok güçlü bir antioksidandır. Serbest radikalleri bir arada tutar. Hücre bozulmasını önleyerek sağlık sorunu oluşturabilecek bir çok hastalığı daha oluşmadan önüne geçmeniz sağlar. Vücut direncini arttırır.
koenzim q10 faydaları
Yapılan araştırmalar kalp yetmezliği bulunan hastalarda CoQ10’un azaldığını göstermektedir. Kalp yetmezliği hastalığında da kullanılır. Kalp krizi sonrası 3 gün boyunca Koenzim Q10 kullananlarda ilave kriz ve kalp ağrısı olmadığı görülmüştür. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız.

Yüksek kan şekerinin KoQ10 ile normal seviyelere düşürdüğü görülmüştür. Dişlerde şişme, ağrı, ve diş eti hastalıklarının KoQ10 takviyesi kullanılarak daha hızlı iyileştiği bilinmektedir Ayrıca görme kaybı ile sonuçlanabilen glokom hastalığında Koenzim Q10 göz damlası kullanılmaktadır.

Koenzim Q10 eksikliğinde yükse kolesterol görülme olasılığı çok yüksektir. Kolesterol seviyeleri yüksek olan hastalara Q10 verildiğinde LDL seviyelerinde azalma görülmüştür.

Koenzim Q10 İçeren Yiyecekler

Koenzim eksikliğinde tablet kullanmanıza gerek kalmayabilir. Çünkü Q10'u doğal yollardan yiyecekler ile de alabilirsiniz.
  • Koenzim bakımında en zengin besin grubu etlerdir. Kırmızı et de daha fazla bulunmaktadır.
  • Balıklarda da koenzim Q10 bulunmaktadır. Soğuk su baığı olan somonda oldukça yüksektir.
  • Diyet yapanların tercihi olan kuru yemişlerde de bulunmaktadır.
  • Antioksidan deposu yeşil sebze ve meyvelerde koenzim Q10 az da olsa vardır.

Koenzim Q10 Zararları

Koenzim Q10 kullanmadan önce mutlaka doktorlardan bilgi alınması gerekir. Başka ilaçlar kullanıyorsanız bu ilaçlarla etkileşime girerek istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir. 

Koenzim Q10 hakkında bir çok araştırma devam etmektedir. Hücre yenilenmesini hızlandırıcı etkisi nedeniyle cilt yaşlanmasını geciktirebileceği düşünülmektedir. İlerleyen zamanlarda Koenzim Q10 adını, daha sık duyabiliriz. Siz de Koenzim Q10 kullanmayı düşünüyorsanız veya kullandıysanız sizler gibi bu yazıyı okuyanlar için fikirlerinizi yorum yazarak paylaşabilirsiniz.
→ Bir önceki "Doğum Sonrası Kilo Verme" başlıklı yazımızda 'doğum sonrası, beslenme, diyet, hamilelikten sonra, emziren anne diyeti' hakkında bilgiler verildi.