Renklerine Göre Meyve ve Sebzelerin Faydaları

- 21:00
Bir düşünün! Doğa da yetişen ve tükettiğimiz sebze ve meyvelerin hepsinin aynı renk olduğunu... Çok sıkıcı olurdu değil mi? İçeriğinde bulunan etken maddeler ve renk pigmentleri meyvelerin renklerini belirliyor. Hepsinin de o renkte olmasının bir nedeni var. Meyve ve sebzeler renklerine göre farklı faydaları bulunmaktadır. Renklerine göre meyve ve sebzelerin dilini keşfetmeye hazır mısınız? Sizlere çok renkli bir yazı hazırladım.
YEŞİL

Yeşil meyve ve sebzeler kanser önleyici fito kimyasallar içerir. Luketin ve zeaksantn isimli iki önemli antioksidan da yeşil sebze ve meyvelerde bulunur. Antioksidan içeren yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı direnç sağlar. Bir çok kişi zayıflamak için yeşil sebzeleri seçmektedir. Çünkü kalori bakımından hafiftir ve sindirilmesi kolaydır. Yeşil sebze ve meyvelerin sarı nokta hastalığı olarak da bilinen bir göz retinası hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
→ Sebzelerin Kalori Değerleri
→ Meyvelerin Kalori Değerleri

SARI

Hepimizin bildiği gibi portakal, mandalina gibi sarı renkli meyveler ve sebzeler “C” vitamin deposudur. C vitamini hastalıklara karşı korur. Sarı sebze ve meyveler, vücuttaki yaraların iyileşmesini hızlandırır ve zararlı, serbest radikallere karşı etkilidir. Yumurta sarısı her yaş grubundaki insan için çok faydalı olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir.
meyveler sebzeler renkler faydaları

KIRMIZI

Özellikle kansere karşı ve yaşlanmaya karşı etkili olduğu bilinen likopen ve DNA bozukluklarını azaltan ellagic asidi kırmızı meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur. Birçok antioksidan bulunduran kırmızılar hücreleri korur ve hücre yaşlanmasın yavaşlatır. Hafızayı güçlendirici etkisinin olduğu ve idrar yolları hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

MOR ve SİYAH

Bazı üzüm türleri ve mor lahana bu türe girer. Bu meyve ve sebzelerin renginin koyu olmasını sağlayan bileşenler kansere karşı etkilidir. Yaşlanmayı geciktirir. Koyu sebze ve meyvelerde bulunan tanen adlı madde toksinleri organlara tutunmasını engeller.
Sağlıklı 5 Siyah Yiyecek
Mor Yiyecekler Mucizesi

TURUNCU

Turunçgil ailsinden bir çok üyesi bulunun turuncu meyve ve sebzeler yüksek oranda beta karoten içerir. Bağışıklık sistemini koruyarak vücut direncini arttırır. Kanser riskini azaltır, göz hastalıklarına karşı korur.

BEYAZ

Alisin ve Kuersetin adlı bileşeni içeren beyaz sebzelerden soğan ve sarımsak, kalp hastalıklarını riskini azaltır. Kanser riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle yoğurt suyunda bulunan B2 vitamini vücuda alınan besin gruplarının işlevlerini kolaylaştırıyor.
→ Bir önceki "Koenzim Q10 Nedir? Faydaları Nelerdir?" başlıklı yazımızda 'koenzim Q10 nedir, faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir, zararı var mı, koenzim' hakkında bilgiler verildi.